Ovi dokumentarci nominirani su za Oscara i BAFTA-u, a uskoro ih gledamo na ZagrebDoxu

Ovi dokumentarci nominirani su za Oscara i BAFTA-u, a uskoro ih gledamo na ZagrebDoxu

Black Sheep

Oscar, BAFTA & ZagrebDox

U programe ovogodišnjeg ZagrebDoxa uvršteno je čak šest dokumentarnih filmova u utrci za prestižne nagrade Oscar i BAFTA. Ravno s liste nominiranih za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma na ovogodišnji festival stižu Free Solo, Okrug Hale jutros, večeras (Hale County This Morning, This Evening) i već najavljeni U procijepu (Minding the Gap), a priključuje im se i jedan kratkometražni naslov – Crna ovca (Black Sheep). Za Oscara se natječe i prošlogodišnji pobjednik ZagrebDoxa O očevima i sinovima (Of Fathers and Sons) redatelja Talala Derkija, koji ove godine dolazi u Zagreb kao član festivalskog žirija.

Free Solo (red. Elizabeth Chai Vasarhelyi i Jimmy Chin) novi je dokumentarni film National Geographica koji prati penjača Alexa Honnolda i njegovu misiju da prvi osvoji – bez užeta i zaštitne opreme – 900 m visoku okomitu stijenu El Capitan u Nacionalnom parku Yosemite, što je bio jedan od najvećih podviga u povijesti penjanja. Prije nominacija za nagrade Oscar i BAFTA Free Solo proglašen je najboljim dokumentarcem na 43. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a na ZagrebDoxu ga gledamo u službenom programu Biografski dox.

Free Solo

Free Solo

Još dva zanimljiva američka naslova dijele listu kandidata za Oscara i program ZagrebDoxa. Riječ je o zanimljivom filmu RaMella Rossa Okrug Hale jutros, večeras (Hale County This Morning, This Evening),  koji prikazuje intimne i jednostavne trenutke iz života stanovnika afroameričke zajednice u Okrugu Hale u Alabami pružajući emotivni doživljaj povijesnog Juga, i već najavljenom doku-hitu sa Sundancea o skejterima na životnoj prekretnici, U procijepu (Minding the Gap)koji je dosad osvojio 48 nagrada na svjetskim festivalima. Oba filma bit će prikazana u festivalskoj međunarodnoj konkurenciji, u koju je uvršten i kratkometražni predstavnik kandidata za Oscare Crna ovca (Black Sheep), redatelja Eda Perkinsa, koji dokida granice između dokumentarizma i fikcije kako bi postavio teška i aktualna pitanja o rasi i identitetu. Tko odlučuje što nas čini takvima kakvi jesmo? I koje smo kompromise spremni učiniti da bismo se uklopili?

Uz Oscara, Free Solo nominiran je i za Nagradu BAFTA s još dva dokumentarca uvrštena u ovogodišnji program ZagrebDoxa: Nisu imali kada odrasti (They Shall Not Grow Old) Petera Jacksona i Tri identična stranca (Three Identical Strangers) Tima Wardlea.

Hale County This Morning, This Evening

Hale County This Morning, This Evening

Povodom stogodišnjice završetka Prvoga svjetskog rata poznati redatelj Peter Jackson producirao je i režirao Nisu imali kada odrasti (They Shall Not Grow Old), dokumentarac o jednom od najvećih ratnih sukoba u povijesti, koristeći restaurirane, tonski rekonstruirane i dosad neobjavljene arhivske snimke iz Carskog ratnog muzeja u Londonu te BBC-jeve audiozapise. Novo dokumentarno ostvarenje Petera Jacksona ne propustite u službenom programu Majstori doxa.

Tri identična stranca Tima Wardlea gledamo u međunarodnoj konkurenciji. Film se bavi jednom od najnevjerojatnijih priča s američkih naslovnica, a dogodila se početkom 1980-ih godina. Trojica braće, jednojajčani blizanci, odvojeni su nakon rođenja i posvojeni u različite obitelji, a posve su se slučajno sreli u dobi od 19 godina. Njihovo ponovno okupljanje pokreće lanac događanja koji otkriva neobičnu tajnu koja nadilazi njihove živote.

Učitati još
Zatvori