Ženske serije bolje su nego ikad – a ove četiri su naši favoriti

Ženske serije bolje su nego ikad – a
ove četiri su naši favoriti

Iako spada u kategoriju zabave i razbibrige, pop kultura oduvijek je oblikovala način na koji živimo. Htjeli ili ne, većina je nas odrastala okružena neizbježnim utjecajem američke i britanske TV i filmske industrije. Ovisno o tome kad ste odrastali, zasigurno nostalgično gledate na filmove poput Legally Blonde, Clueless, Pretty Woman i slične. Svijet TV serija oduvijek je bio jednako jak i velik, a mnogi od nas posebno pamte kultne ženske likove uz koje smo odrastali i koji su nas inspirirali. Iako su svojevremeno bili revolucionarni, s vremenom su se na novo morali potpuno promijeniti. Od trenda da su prikazane prvenstveno kroz nekakvu romantičnu priču, žene u serijama postale su likovi sami za sebe, s vlastitim ambicijama, stavovima koje ne mijenjaju i osobnim granicama koje postavljaju.

Ženske serije i žanr chic lita generalno se transformirao. Prethodnih su godina chic lit serije često bile interpretirane kao plitke i površne, a glavni su aspekti priče često bili moda, ljubavne veze i seks. Iako se oni još uvijek provlače kroz radnju – jer zašto ne?, dobili su novu dimenziju. Uz neka nova kreativna imena, nerijetko upravo ženska, nastale su i brojne nove serije koje donose nešto više. Ruše granice, progovaraju o tabuima, a njihovi ženski likovi često ilustriraju društveni problem.

Četiri ženske serije koje pomiču granice

https://www.youtube.com/watch?v=fFC-gdkG0tY&ab_channel=FoxTVCroatia

Posljednjih godina redale su se takve uspješnice i zaista ih trenutno ima mnogo. Međutim, nekolicina ih se istaknula u toj masi i donijela nam sasvim drugačije ženske priče. Jer iako su neodoljivo zabavne i njihovi su nam likovi u kratko vrijeme postali izuzetno bliski pa se s njima lako i poistovjećujemo, baš svaka od ovih serija, koje možete pratiti na kanalu FOX Life, radi pravu malu revoluciju i progovara o stvarima na koje nismo naviknuli.

Odvažne

  • ponedjeljkom u 22:00 h

Kao jedna od naših najdražih serija posljednjih nekoliko godina nametnula se Odvažne. Inspirirana stvarnim životom glavne urednice Cosmopolitana, izvrsna priča koja se premijerno počela prikazivati 2018. godine prati tri mlade žene, bliske prijateljice koje rade u časopisu Scarlet.

https://www.youtube.com/watch?v=2SsR6oLMGow

Ženski magazin predvodi moćna žena Jacqueline Carlyle koja iznova pomiče granice lifestyle novinarstva i svojim novinarima, uz svakodnevne pitke teme, zadaje velike priče koje će srušiti granice, otkriti malverzacije u društvu, a često i staviti njezinu uredničku poziciju u pitanje. Jane, Kat i Sutton tri su potpune različite milenijalke, a svaka raid na drugoj poziciji u časopisu. Jane je mlada novinarka koja se vrlo brzo istaknute kao važan talent u kolektivu i ne prestaje ganjati svoje priče, Kat je voditeljica društvenih mreža koja se nerijetko bori sa zastarjelim načelima vrha kompanije, a društvene mreže koristi u svrhu promjene, dok je Sutton ljubiteljica mode i asistentica koja se svojim talentom polako penje do pozicije ključne osobe u modnom odjelu magazina.

Dok navigiraju između osobnih i poslovnih života, ove se djevojke susreću s mnogim izazovima moderne svakodnevice. Paralelno upoznaju sebe i sve aspekte svog identiteta i pokušavaju uspjeti kao mlade žene u velikoj korporaciji. Iako rade u poznatom modnom časopisu, serija je dobila lavinu pozitivnih reakcija jer se ove žene zapravo nose sa stvarnim i kompleksnim problemima i tako prikazuju kako chic lit serija može biti izuzetno britka.

Mlađa

  • srijedom u 22:00 h

Mlađa počinje pomalo bizarnom premisom koja se uspijeva razgranati u pametnu ideju kroz pet sezona među kojima je svaka bolja od prethodne. Serija prati 40-godišnju samohranu majku koja nakon kraha braka i kćerinog odlaska u inozemstvo odluči da ponovno želi raditi.

https://www.youtube.com/watch?v=fNVV6tFVbiI

Problem je, ipak, što nije radila već godinama, a tijekom istih su se stvari u njezinom zanimanju drastično promijenile. Neka nova mlada lica smatraju je ‘prestarom’ i ne razumiju njezin pristup zbog čega Liza Miller (Sutton Foster) dođe na ideju: lagat će o svojim godinama i dobiti posao koji toliko priželjkuje i treba. Uspijeva se zaposliti u nakladničkoj kući zahvaljujući svom lažnom identitetu, no, ne računa na to koliko će izazovno biti skrivati svoje godine i tko je ona zapravo, kao i na to da svoje kolege neće moći držati podalje od svog privatnog života.

Ovaj ženski sitcom izuzetno je duhovit i zabavan, ali od samog početka skreće pažnju na problem koji često ostaje u sjeni ostalih izazova: starost odnosno dob žena može utjecati na poslovne prilike koje joj se (ne) nude. Način na koji serija prikazuje diskriminaciju na radnom mjestu domišljat je – jer kad se Liza zaposli u nakladničkoj kući, njezina je šefica otprilike iste dobi kao ona što nam prikazuje koliko je izazovno ženama navigirati kroz poslovno okruženje. Međutim, serija je neodoljivo humoristična, uz česte komične trenutke između Liz i njezinih kolega, a uz Sutton Foster glume i Hilary Duff, Debi Mazar, Miriam Shor, Nico Tortorella i drugi popularni glumci.

Zašto žene ubijaju

  • druga sezona; utorkom u 22:00 h

Ako tražite hit seriju koja kombinira elemente napetosti i besprijekornu estetiku s inteligentnim društvenim komentarom, onda je Zašto žene ubijaju serija za vas.

https://www.youtube.com/watch?v=dczlxeSE1yQ

Hvaljena TV uspješnica donosi interesantan koncept – pratimo tri žene u tri različita povijesna razdoblja koje se suočavaju s bračnom nevjerom. Beth Ann Stantnom živi u 1963. godini i uklapa se o ideju o submisivnoj kućanici i supruzi, a ispred nje je bolno suočavanje sa situacijom – izgubila je kći, a suprug joj je priznao nevjeru. Dvadesetak godina kasnije, u 1984. živi Simone (Lucy Liu), otmjena voditeljica galerije umjetninama koja je poznata po ekscentričnoj osobnosti i raskalašenim tulumima za klijentelu galerije. Izgleda kao da živi otkačeni san, dok ne otkriva da ju je suprug prevario s muškarcem. I konačno, u modernoj svakodnevici, pratimo Taylor (Kirby Howell-Baptiste), ambicioznu odvjetnicu koja se našla u otvorenom braku i situaciji da su i ona i suprug zaljubljeni u treću osobu – i to istu ženu.

Kontrast njihovih međusobnih svakodnevica je zapanjujuć, a Svaki storyline donosi nam uvid u to kako se ženski likovi bore sa sistemom i vrijednosti koje u tom trenutku u povijesti vladaju njihovim životima. Svaka od njih želi preuzeti kontrolu nad sobom, a pritom se serija poigrava s prikazom ženske ljutnje i emocija. Međutim, imajmo na umu da je ova fiktivna priča savršen binge materijal uz koji ćete se – garantiramo vam – zabaviti.

Buntovnica

  • četvrtkom u 22:00 h

A sad nešto malo drugačije – serija Buntovnica u prvi plan donosi jedan moćni ženski lik oko kojeg se vrti promišljena, zabavna i intrigantna priča. Glavna je protagonistica Annie ‘Rebel’ Bello koju igra Katey Sagal, glumica koju smo gledali u brojnim slavnim serijama i filmovima.

Utjelovila je odvjetnicu koja je drugačija od svih koje ste gledali na televiziji dosad. Neustrašiva je, zabavna, bez dlake na jeziku i spremna se boriti za sve ciljeve u koje vjeruje. Međutim, okolina nije uvijek na njezinoj strani, štoviše, Rebel je svjesna da bez svoje upornosti i čvrstog karaktera ne može ostvariti ono što u tako čvrsto vjeruje.

Serija je zapravo inspirirana životom legendarne aktivistkinje Erin Brockovich, a posebno istoimenim filmom koji je osvojio i Oscara 2000. godine. Rebel je nesavršena, s nedostacima, što je osvježavajuće vidjeti na televiziji, a istovremeno inspirativna jer jednostavno ne odustaje. Dodajmo ovom sinopsisu činjenicu da je Katey Sagal apsolutno urnebesna u načinu na koji prezentira svoju ulogu i imate savršenu i originalnu seriju za bingeanje cijeli dan!

Foto: PR

Učitati još
Zatvori