Najbolji filmovi 2021. godine koji su ostavljali bez teksta

Najbolji filmovi 2021. godine koji su
ostavljali bez teksta

Godina se približila svom kraju, a mi vam posljednjih dana donosimo recap svega što nam je svijet entertainmenta i kulture donio. U velikom vodiču kroz 2021. godinu otkrili smo vam najbolje serije, knjige, glazbu i filmove koji su nam ispunjavali svaki slobodni trenutak posljednjih mjeseci, a zasebno smo komentirali i:

Međutim, filmska je industrija kategorija za sebe i kao takva se i u ovoj godini suočila s brojnim izazovima. Mnoge su filmske premijere bile primorane prebaciti se na streaming servise, a još je uvijek dugačka lista onih koje su odgođene. Nakon pandemijske 2020., ova nas je godina ipak sramežljivo vraćala u kino dvorane, a tome su pridonijeli veliki filmski spektakli kao što su James Bond: No Time to Die, House of Gucci i Dune. Ususret sezoni dodjela nagrada koja će započeti 9. siječnja Zlatnim globusima, osvrnuli smo se na godinu u filmu i izdvojili one koji su, po našem mišljenju, ocjenama publike i listama stranih kritičara, bili najbolji filmovi 2021. godine.

Power of the Dog

The-Power-of-the-Dog

Uz odličnu glumačku postavu, novi film kultne Jane Campion nametnuo se kao najuzbudljiviji dramski novitet godine. Uvijek izvrstan Benedict Cumberbatch, Kristen Dunst i Jesse Plemons u srcu su ove drame smještene u ruralnu Montanu 1920-ih godina. Glavnu ulogu igra Cumberbatch koji glumi Phila, nasilnog i brutalnog muškarca koji određuje sva pravila igre na ranču na kojem živi sa svojim bratom Georgeom (Plemons) koji mu je sušta suprotnost. U njihov život ulazi udovica, Rose (Dunst) i njezin sin Peter (Smith-McPhee) koji su još jedne žrtve Philove okrutnosti. Međutim, George ih prihvaća, zaljubljuje se u Rose i Petera počinje smatrati dijelom obitelji. Trenutno je ovo jedan od najizglednijih kandidata za Oscara, a možete ga gledati na Netflixu.

Drive My Car

Nastao po zbirci kultnog japanskog autora Harukija Murakamija, Drive My Car je trenutno najpopularniji kandidat za zlatni kipić u kategoriji najboljeg međunarodnog filma. Ako volite žanr takozvanih road filmova, onda će ovo biti odličan odabir za vas. Radnja prati muškarca Yusuke Kafuku (Hidetoshi Nishijima) koji dvije godine nakon smrti svoje supruge dobiva ponudu da režira predstavu u Hiroshimi. Tamo upoznaje mladu Misaki (Toko Miura) koja mu postaje šofer, a kako se premijera približava, tenzije rastu, u sve se upliće i osoba iz prošlosti njegove žene, a Yusuke se mora suočiti s brojnim misterijama koje je njegova supruga ostavila iza sebe.

Licorice Pizza

Za ljubitelje retro estetike na filmu – Licorice Pizza! Bez pretjerane promocije prije premijere i s relativno novim glumačkim imenima, ova je šarmantna romantična, coming of age drama oduševile filmske kritičare. Režirao ju je Thomas Anderson, a donosi priču o 25-godišnjoj asistentici Alani Kane (Alana Haim) i mladog 15-godišnjeg glumca Garyja Valentina (Cooper Hoffman) koji, kako kaže službeni sinopsis “odrastaju i zaljubljuju se na ulicama doline San Fernanda 1973. godine.”

Parallel Mothers

Pedro Almodovar, jedan od najvećih španjolskih redatelja svih vremena, vratio se 2021. na veliko platno filmom Parallel Mothers. Njegova glumačka muza Penelope Cruz ponovno igra jednu od glavnih uloga u ovoj filmskoj priči koja reda pozitivne kritike. Film koji se trenutno prikazuje u kinima vrti se oko dvije žene, buduće majke, koje se upoznaju u bolnici u kojoj će uskoro obje roditi. Jedna je u starija i relativno spremna na ono što ju čeka, druga je prestrašena adolescentica. Njih dvije uskoro stvaraju dirljiv i čvrst odnos, obje suočene s majčinstvom, no, veže ih nešto više.

CODA

Još jedna coming of age dramedija na popisu koja je ljetos ostavila velik dojam na kritiku i publiku. Priča se vrti oko 17-godišnje Ruby (Emilia Jones), jedine članice obitelji u kojoj su svi gluhi. Ona je CODA – točnije, child of deaf adults i njezin se život već vrti oko olakšavanja komunikacije svojim roditeljima, rada na obiteljskom brodu za pecanje i škole. Svakodnevica joj ne dopušta previše slobodnog vremena, ali kad Ruby u školi upiše zbor i otkrijte svoj talent za pjevanja, nađe se razapeta između svojih želja i obitelji.

C’mon C’mon

Divna i dirljiva drama snimljena u crno-bijeloj tehnici vraća nam Joaquina Phoenixa na veliko platno i to prvi put nakon trijumfa koji je postigao Jokerom. U novom filmu igra Johnnyja, dokumentarista koji putuje zemljom kako bi intervjuirao djecu o njihovim pogledima na osobne strahove, nade, viziju budućnosti i slično. Spletom okolnosti mora obnoviti odnos sa svojom sestrom Viv (Gaby Hoffmann), a uskoro putuje iz New Yorka u Kaliforniju kako bi se brinuo o svom nećaku Jesseju (Woody Norman), ekscentričnom mališanu koji ima bujnu maštu i fascinira Johnnyja svojim umom. Dirljiva drama vrti se oko njihovog odnosa i onog neočekivanog što će isti donijeti obje strane obitelji.

Belfast

Jamie Dornan već godinama plijeni pažnju svojim glumačkim angažmanom. Međutim, osim uloge u seriji The Fall, najpoznatiji je po erotskoj trilogiji Fifty Shades of Grey. U 2021. napokon je izašao film u kojem, ne samo da izvrsno glumi, već mu se predviđa Oscar za najbolju sporednu ulogu. Vizualni prekrasan Belfast, još jedan crno-bijeli film na popisu, u režiji Kennetha Branagha donosi priču o odrastanju. Radnja se primarno vrti oko odrastanja malog Buddyja (Hill) za vrijeme sukoba i nasilnih događanja u Sjevernoj Irskoj u Belfastu. Dornan je Pa, otac dječaka koji mora putovati u Englesku zbog posla, dok Caitriona Balfe igra majku koja zbog njegovog izbivanja gotovo sama odgaja djecu. Roditelji su razapeti između odluke da presele u Englesku i ostanu u Belfastu, a cijelo to vrijeme, u kaosu koji vlada u njihovoj okolini i raskolu iza zatvorenih vrata, Buddy doživljava i sve one šarmantne trenutke djetinjstva

Flee

S Jonasom Poherom Rasmussenom u ulozi redatelja te Rizom Ahmedom i Nikolajem Coster-Waldauom u ulogama izvršnih producenata, Flee je na Sundance festivalu u siječnju ove godine doživio lavinu pohvala. Animirani film prati Amina Nawabija, čovjeka koji prvi put dijeli s nama svoju skrivenu prošlost o bijegu iz rodnog Afganistana u Dansku. Izabran je kao danski kandidat za Oscara, a zasad je vrlo izgledno da će nominaciju i dobiti.

Dune

Dune Dennisa Villeneuvea jedan je od onih filmova zbog kojih smo se vratili u kino a ubrzo se pozicionirao i kao jedan od komercijalno najuspješnijih filmova godine. Snimlje po science-fiction klasiku Franka Herberta, film prati sagu o obitelji Aitreides. Paul Atreides (Chalamet) je nadareni mladić pred sobom ima velik zadatak. Kako bi spasio budućnost svoje obitelji i naroda, mora otputovati na opasni planet Arakis na kojem je njegova obitelj prevarena i srušena s vlasti. U brutalnom bijegu, Paul i njegova majka upoznaju neobične saveznike, a u svemu će pobijediti oni koji uspiju nadvladati strahove.

West Side Story

Iako je doživio komercijalni neuspjeh, West Side Story izazvao je neviđeni spektakl i oduševljenje među kritičarima. Radi se o remakeu originalnog filma iz 60-ih, a režirao ga je Steven Spielberg. Radnja se tako vrti oko dvije zaraćene bande na ulicama New Yorka, jedni su Jetsi, talijansko-američkog porijekla, a drugi Sharksi, portorikanski imigranti. U jeku rivalstva, vođa Sharksa Bernardo (David Alvarez) i vođa Jetsa Jeff (Mike Faist) planiraju susret, ali kad se Riffov najbolji prijatelj Tony (Ansel Elgort) i Bernardova sestra Maria (Rachel Zegler) upoznaju i zaljube, situacija izmiče kontroli. Film trenutno igra u kinima.

Tick, Tick…Boom!

Situacija u kojoj na kraju godine imamo čak dva mjuzikla među najboljim filmovima nije česta i izuzetno nas veseli. Ovaj žanr u 2021. godini doživio je zaista pravu malu renesansu. Uz West Side Story, tu je i In the Heights, a pravi je biser i Tick, Tick…Boom! s Andrewom Garfieldom u glavnoj ulozi. Snimljen po originalnom mjuziklu Jonathana Larsona, film je inspiriran biografskim elementima iz života samog skladatelja. Prati život nadahnutog kompozitora, mladu kazališnu nadu Jona koji živi u New Yorku devedesetih godina i teško spaja kraj s krajem. Kako se približava njegov 30. rođendan, Larson se bori s brojnim životnim dilemama, a najteža je ona hoće li pratiti karijeru u mjuziklima i pisati svoje umjetničko djelo ili će prihvatiti dobro plaćeni posao i financijsku sigurnost, a paralelno balansira ljubavni život i prijateljstva.

Spider-Man: No Way Home

Spider-Man-Tom-Holland-cover

Među najiščekivanijim filmovima godine bio je i novi nastavak Spider-Mana s Tomom Hollandom. Dokaz tome je i nevjerojatan uspjeh filma i zarada od više od 120 milijuna dolara u SAD-u u samo jednom danu! Mladi Holland još je jednom podsjetio zašto je mnogim kritičarima, a posebice publici, možda najdraži Spider-Man dosad. Prvi put od početka franšize u ovom je filmu Spider-Manov identitet otkriven i on teško balansira privatan i normalan život s onim superheroja. Uskoro zatraži pomoć doktora Strangea, ali situacija vrlo brzo eskalira, a rezultat su uzbudljive akcijske scene, doza humora i napete radnje koja nikog nije ostavila ravnodušnim. Film se prikazuje u kinima i na Netflixu.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori