Journal Man: Jamie Dornan napokon u filmu koji će oduševiti i publiku i kritiku

Journal Man: Jamie Dornan napokon u filmu koji će oduševiti i publiku i kritiku

Jamieja Dornana široka je javnost upoznala u trilogiji Fifty Shades of Grey koja je polarizirala publiku. Iako je njega kao glavnog protagonista lansirala među najnapetija hollywoodska imena, uz kolegicu Dakotu Johnson, mnogi su filmove okarakterizirali kao šund. Međutim, prije trilogije snimljene po erotskim romanima, Dornan je imao nekoliko interesantnih uloga, primjerice u seriji The Fall. Ako je još niste pogledali, a ljubitelji ste krimi serija, svakako joj dajte priliku. Nakon navedenih ljubića nastavio se pojavljivati u intrigantnim naslovima pa se tako krajem prošle godine o njemu puno pisalo zahvaljujući filmu Wild Mountain Thyme u kojem mu se pridružuje Emily Blunt.

Ovu 2021. obilježio je dramom Belfast za koju se šuška da bi mu mogla donijeti nominaciju za Oscara. Budući da se jesenska sezona dodjela nagrada primakla svom vrhuncu, strani mediji počeli su Dornana gurati u fokus kao kandidata za kipić, a s obzirom da je film Kennetha Barnagha privukao hvale kritičara, ne bi bilo neobično da se glumac doista nađe među favoritima za najbolju sporednu ulogu.

Film je sam po sebi među trenutno najnapetijim novim filmskim naslovima zbog čega jedva čekamo da službeno izađe 12. studenog!

Belfast postavio visoka očekivanja

Jamie Dornan nije jedino impresivno ime koje krasi glumačku špicu. U Belfastu glumi i legendarna Judi Dench, zatim Caitriona Balfe, Claran Hinds, Colin Morgan, a svoj prvi veliki glumački debi ima dječak Jude Hill. Cijela se filmska priča snimljena u crno-bijeloj tehnici, djelomice temelji na odrastanju glumca i redatelja Kennetha Branagha u Belfastu 1960-ih godina. Radnja se primarno vrti oko odrastanja malog Buddyja (Hill) za vrijeme sukoba i nasilnih događanja u Sjevernoj Irskoj u Belfastu. Dornan je Pa, otac dječaka koji mora putovati u Englesku zbog posla, dok Balfe igra majku koja zbog njegovog izbivanja gotovo sama odgaja djecu. Roditelji su razapeti između odluke da presele u Englesku i ostanu u Belfastu, a cijelo to vrijeme, u kaosu koji vlada u njihovoj okolini i raskolu iza zatvorenih vrata, Buddy doživljava i sve one šarmantne trenutke djetinjstva. Coming of age drama oduševila je kritičare koji su je već uspjeli pogledati, a ova je uloga vrlo bliska Jamieju Dornanu zbog čega je njegova izvedba utoliko moćnija.

Dornan je i sam odrastao u Belfastu zbog čega je i sam otkrio da mu je ova uloga bila posebno važna. “Otišao sam iz Belfasta prije 20 godina i o tome često razmišljam. Mislim o domu i obitelji koja je još tamo. Osjećam se kao da znma Paa, poznajem muškarce poput njega. Moj je otac bio takav i njegov je otac također bio takav”, izjavio je za Variety.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori