Filmski klasici idealni za ljetne večeri

Filmski klasici idealni za ljetne večeri

Ljeto koje smo čekali, ipak drugačije nego bilo koje dosad, pokucalo je sve većim temperaturama i sve brojnijim događanjima u gradovima. Uz neobičnu svakodnevicu koja nas je zadesila, mnogi se od nas još uvijek ne mogu uljuljati u činjenicu da su godišnji odmori iza ugla, baš kao i odmaranje na plaži uz izvrsno štivo i ljetne večeri s bliskim prijateljima.

Pripremili smo zato filmski maraton s našim omiljenim filmovima iz 90-ih i 2000-ih godina koji će vas vratiti u ljetni ‘štih.

Little Miss Sunshine

‘Little Miss Sunshine’ nije tipičan ljetni film, ali je svakako jedan od najdirljivijih na koji ćete često pomisliti. U filmu pratimo Hooverove – popuno disfunkcionalnu obitelj od glave do pete. Dok otac Richard (Greg Kinnear) pokušava stvoriti  karijeru od self-help literature, majka Sherly (Toni Colette) jedva drži obitelj na okupu s obzirom da su tu još njezin depresivni brat Frank (Steve Carell) koji živi s njima otkad je pokušao počiniti samoubojstvo te otkačeni Djed (Alan Arkin) kojeg su izbacili iz staračkog doma zbog heroina. Abigail Breslin utjelovila je sedmogodišnju Olive koja silno želi titulu male miss Amerike, a kad dobije priliku za osvojiti istu cijela obitelj putuje žutim kombijem u Kaliforniju. Taj put kristalizirat će njihove odnose i transfomirati svakog od njih iz temelja.

The Goonies

Izvrstan avanturistički film, raskošan spektakl za djecu i cijelu obitelj koji očarava maštu, izuzetno napet, zabavan i duhovit.

Mikey (S. Astin) i Brandon (J. Brolin) Walsh su braća čija će se obitelj, zajedno s ostalima iz četvrti, uskoro morati odseliti, jer je to zemljište zapelo za oko pohlepnim ljudima iz korporacije koja na tom mjestu želi napraviti golf terene. Kad Mikey i njegovi prijatelji na tavanu pronađu staru prašnjavu mapu, ispostavlja se da je ona stvarna i da ih doista može odvesti do nestalog blaga koje je pripadalo okrutnom gusaru u 17. stoljeću. Poneseni idejom kako bi tim novcem mogli spasiti četvrt od rušenja, kreću u potragu i pronalaze ulaz u spilju, koji se nalazi baš ispod kuće u kojoj se skrivaju opasni kriminalci, obitelj Fratelli. Prateći simpatičnu družbu, redatelj Richard Donner zapravo pokazuje kako su prijateljstvo i odanost najvažnije vrline, pogotovo dječjih života.

The Sisterhood of the Travelling Pants

Blake Lively, America Ferrera, Alexis Bledel i Amber Tamblyn zvijezde su savršenog ljetnog filma koji je nastao po istoimenom romanu Ann Brashares. Donosi nam priču o prijateljstvu četiri djevojke koje su razdvojene tijekom jednog ljeta. Prije nego što svaka otputuje u svoju avanturu, pronalaze savršeni par traperica koji pristaje svakoj od njih i koje si međusobno proslijeđuju tijekom ljeta uz pisma.

Preko ljeta, traperice počinju simbolizirati međusobno zajedništvo djevojaka i podršku na koju svaka od njih može računati kod svojih prijateljica, ali će isto tako te traperice svaku od njih slijediti tijekom suočavanja s ljubavi, hrabrosti, smrti i praštanjem. Poslije praznika, djevojke će shvatiti kako je njihovo prijateljstvo samo ojačalo.

American Graffiti

Kalifornija, rane šezdesete. Maturanti Curt i Steve žele provesti još jednu ludu noć prije odlaska na studij. Curt se još uvijek premišlja oko napuštanja rodnog grada, a Steve je potpuno siguran u svoju odluku i djevojci Laurie objasni će teško održati vezu na daljinu. Svoj auto Steve ostavlja na čuvanje nespretnom štreberu Terryju, koji odmah odlazi u lov na cure.

Prva na koju naiđe je lijepa Debbie, koja dečke bira prema autu koji voze. U potrazi za potencijalnom curom je i John, zgodni buntovnik, koji nabasa na bahatu trinaestogodišnju Carol, koje se nemoguće riješiti. U međuvremenu, Curt provodi noć tražeći prekrasnu tajanstvenu plavušu, koja mu se u prolazu obratila iz drugog automobila i nakon toga netragom nestala.

Dazed and Confused

Godina je 1976. i zadnji je dan nastave u srednjoj školi Lee High School u malom gradiću u Teksasu i stariji učenici pripremaju tradicionalno zafrkavanje brucoša. Randall “Pink” Floyd (Jason London), zvijezda srednjoškolskog nogometa, koji je pod zakletvom da neće piti, vođa je grupe koja voli ponižavati mlađe učenike.

Od neugodnog maltretiranja uspijeva nakratko pobjeći Mitch Kramer (Wiley Wiggins), uskoro vođa otpora protiv zločestih starijih učenika poput Freda O’Banniona (Ben Affleck) koji posebno uživa u maltretiranju i proganjanju. Dok traje borba, neki će se zaljubiti, voditi ljubav, prvi put probati drogu, napiti se do besvijesti i raditi sve od reda komične i nestašne stvari. Milla Jovovich također glumi u filmu koji je proglašen jednim od najboljih i najsmiješnijih filmova o srednjoj školi i odrastanju. 

Adventureland

Iako je nešto noviji (izašao je 2009. godine), ‘Adventureland’ je radnjom smješten u ljeto 1987. godine. Klasičan ljetni film šarmirat će vas prizorima nekadašnjeg ljeta, takvim ljubavnim pričama i zanimljivim likovima. Glumačka imena sa špice dobro su vam znana: Jesse Eisenberg i Kristen Stewart u glavnim ulogama uz Ryana Reynoldsa, Kristen Wiig, Bila Hadera, Martina Starra i Margaritu Levievu.

Priča nas vodu u ljeto koje je maturant James (Eisenberg) planirao provesti putujući Europom, no, financije mu to više ne dopuštaju pa na inzistiranje roditelja mora potražili sezonski posao. Zaposli se u Adventurelandu, zabavnom parku Pennsylvaniji gdje upoznaje Emily (Stewart) prema kojoj brzo razvija osjećaje.

The Talented Mr. Ripley

Pet nominacija za Oscara te 1999. godine zapečatile su film ‘The Talented Mr. Ripley’ kao ljetni filmski klasik. Psihološki triler Anthonyja Minghelle nije, za razliku od ‘Adventurelanda’ i nekih drugih naslova, ljetni feel-good film. No, radnjom smješten u 50-godine prošloga stoljeća na talijansku obalu, triler će vas odvesti u fascinatne ljetne prizore.

Nužno je spomenti i mladog Matta Damona i Judea Lawa te Gwyneth Paltrow koji igraju glavne uloge. Damon je utjelovio siromašnog mladića iz New Yorka koji se odlučuje lažima infiltrirati u drugi život. Jednog dana posuđuje sako kolege s Princetona i igrom slučaja upoznaje gospodina Greenleafa kojem se predstavlja kao kolega njegovog sina Dickieja. Gospodin Greenleaf zamoli ga da za novčanu nagradu otiđe u Italiju i dovede Dickieja natrag u SAD. No, u pitoresknom gradiću u Italiji, Tom brzo prihvaća život Dickieja i njegove djevojke i ne želi ga se odreći.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori