Hrvatske book influencerice preporučile su nam najbolje knjige koje ćemo čitati na plaži

Hrvatske book influencerice preporučile su nam najbolje knjige koje ćemo čitati na plaži

Mnogi su od nas polako počeli odbrojavati do godišnjih odmora, a znamo da torba za plažu uvijek sadrži i neko štivo. Nema nam dražeg nego izgubiti se u izvrsnim pričama koje nam se onda danima vrte mislima i imamo želju preporučiti ih baš svakome.

Upravo takve knjige najbolje poznaju book influencerice, booktuberice, ljubiteljice knjiga ili koju im god već titulu prišijemo – ključno je da upravo one iz ljubavi prema pričama ‘gutaju’ svakojake književne naslove, znaju prepoznati najzanimljivije štivo pa tako i preporučiti nam ono najbolje.

Alis Marić, Iva Rajić, Ana Jembrek, Katarina Radetić i Ana Čaić Blažević jedne su od rijetkih ljubiteljica knjiga na našim prostorima koje svoja razmišljanja o naslovima rado dijele s brojnim pratiteljima. Neke od njih već godinama pišu na svojom blogovima, a sve češće na Instagramu – poput Alis Marić koja stoji iza popularnog projekta Čitaj knjigu, Ive Rajić koja svoj blog Bibliovca aktivno vodi još od 2013. godine kad takvog sadržaja kod nas gotovo uopće nije bilo te Ane Jembrek, sopranistice koja je ljubav prema čitanju pretvorila u projekt koji je dosegnuo stotine tisuće ljudi.

Ana Čaić Blažević i Katarina Radetić ušle su u taj svijet nešto kasnije, ali već ih prati pozamašan broj pratitelja. Na Anin blog Bibliomanija često svraćamo u potrazi za recenzijom i novostima o knjigama, a s Katarinom, jednom od prvih booktuberica u Hrvatskoj, pričali smo nedavno kad nam je predložila niz odličnih naslova za čitanje kod kuće.

Njih pet sad su nam preporučile knjige koje moramo nabaviti prije nego što spakiramo kofere!

Iva Rajić (Bibliovca) preporučuje…                 

Iva Rajić / Bibliovca
  • Kirka, Madeline Miller

“Kirka” Madeline Miller (Profil Knjiga) prikazat će vam oduvijek crno oslikavanu antičku čarobnicu u potpuno novom svjetlu. Da, zavodnica je i da, zavest će vas, i onda vas iz ove knjige ispratiti potpuno transformirane.

  • Daisy Jones i šestorka, Taylor Jenkins Reid

“Daisy Jones i šestorka” Taylor Jenkins Reid (Vorto Palabra) je knjiga koja uskoro stiže iz tiska i nešto je najneobičnije i najoriginalnije što nam stiže ove godine. Knjiga je povijest jednog izmišljenog rock-banda, ispričana kroz intervjue s njegovim članovima godinama nakon dana slave. Ovo je sjajna priča o velikim snovima, umjetničkim opsesijama i nekonvencionalnim, ali iskrenim ljubavima učinit će vam kožu preplanulom na potpuno drugačije načine.

  • Tisuću lađa, Natalie Haynes

“Tisuću lađa” Natalie Haynes (Vorto Palabra) knjiga je koja se trenutačno nalazi u užem izboru za prestižnu književnu nagradu Women’s Prize for Fiction, a vašu pažnju zaslužuje jer prepričava Trojanski rat onako kako vam ga dosad nitko nije ispričao – iz perspektive svih žena koje je on dotaknuo, a koje su nepravedno stoljećima tretirane samo kao fusnote i sporedni likovi u pričama o slavnim djelima muškaraca. Budite spremne na sve – na suze, nevjericu, knedle, ali i ponos i duboko poštovanje spram onih čije priče nisu nebitne.

Alis Marić (Čitaj knjigu) preporučuje…

Alis Marić / Čitaj knjigu
  • Stvarni život, Adelina Dieudonne

 Najbolja knjiga koju sam pročitala u ovoj godini. Riječ je o dirljivoj obiteljskoj drami koja vas mora protresti. Način na koji autorica analizira jednu obitelj je nevjerojatno  brutalan, a istovremeno  jasan. Iako se radi o depresivnim životnim uvjetima, knjiga nije nimalo depresivna, dapače puna je ljubavi,  nade i pogleda u bolju budućnost. Baš kako to najviše trebamo u ovom sadašnjem vremenu. Na kraju čitanja zadovoljno uzdahnete.

  • Odanosti, Delphine de Vigan

Dirljiva priča o dvanaestogodišnjem dječaku Theu koji se nakon rastave braka svojih roditelja nigdje više ne osjeća  sigurno. Ni s majkom, ni s ocem, ni  u školi, a niti u krugu prijatelja.  Odgovori ponekad mogu biti bolni. Trebamo li zatvarati oči pred očitim nepravdama, nepravilnostima i patnjama drugih. Trebamo li samo odmahnuti rukom i reći to je tuđi problem. Trebamo li gurati glavu u pijesak pred očitim propadanjem obitelji i  patnji djeteta? Može li svijet opstati bez empatije i brige za druge? Roman koji impresionira.

  • Male žene, Louise May Alcott

I  obavezni klasik Male žene – Louise May Alcott za kojeg je Guardian rekao da je jedna od najvažnijih ženskih knjiga svih vremena.

Ana Jembrek (Knjige su moj svijet) preporučuje…

Ana Jembrek / Knjige su moj svijet
  • Adrian Tchaikovsky – Djeca vremena

Iako znam da nisu svi zaljubljeni u znanstvenu fantastiku kao što sam možda ja, obožavam preporučivati djela koja su zgodna za one koji nisu toliko u tom žanru, ali bi isprobali! Ovo je jedna prava takva knjiga. Epski roman koji prati inteligentan razvoj kukaca na udaljenom planetu i fantastično opisuje civilizaciju insekata koja se ima suočiti s posljednjim ostacima ljudske vrste. Tko će prevladati? Ovaj roman ultimativno je roman o snazi empatije, prekrasno i moćno napisano, a pohvalili su mi ga i oni čitatelji koji pate od straha od pauka. Nema veće preporuke!

  • Courtney Milan – Rat vojvotkinja

Ljeto poziva na laganije, romantičnije naslove, a sama volim one ljubavne romane koji nisu preklišejizirani. Courtney Milan i njezin serijal „Bratstvo ljevorukih” idealan je izbor za one koji uživaju u ljubavnim romanima povijesne tematike, a koji u sebi imaju i tračak feminizma, humora i situacija u kojima je žena najpametnija osoba u sobi.

  • Milena Benini – Nokturno za krpelja

Nema ljetne liste bez krimića! A ja bih vam preporučila jedan noviji detektivski roman urbane fantastike koji se ponovno zavlači u gotovo „retro” tematiku vampira i oblikuje ju u nešto novo i zanimljivo! Čita se brzo i lako, obiluje upečatljivim likovima i situacijama, intelektualno stimulira, i zaista je zabavna. Bez Milene Benini ostali smo nedavno, to je rana koja će dugo boljeti, Milena je nezamjenjiva. Ipak, od nje nam je puno ostalo u njezinim djelima koja teško da će skoro izgubiti na svježini.

Ana Čaić Blažević (Bibliomanija) preporučuje…

Ana Blažević Čaić / Bibliomanija
  • Primirje, Mario Benedetti

Mario Benedetti urugvajski je pisac koji je tiho došao na moja vrata i zaveo me jednostavnim riječima. Njegova proza je jedinstvena i zna nositi roman koji je zabavan a istodobno dubok. Roman je pisan u obliku dnevnika 49. – godišnjeg udovca Martina, saznajemo kako Martin u smiraj svog života, tik pred odlazak u mirovinu, upoznaje mladu djevojku Lauru. Neočekivano, među njima se rodi ljubav i iako je isprva oprezan zbog velike razlike u godinama, Martin se uskoro prepušta te doživljava novu radost i ispunjenje. Jednom sam čula komentar “Lijepo je tužna.” i tek nakon pročitanog Primirja shvaćam taj komentar. Ono je prekrasno, duboko, predivno i toliko tužno da udara tamo gdje najviše boli – ravno u srce.

  • Kirka, Madaline Miller

Ako ste još uvijek u nedoumici što čitati ovog ljeta, a volite romane s jakim ženskim likovima, od srca vam preporučujem Kirku- roman o proročici i čarobnici koju smo tek površno upoznali preko grčke mitologije te kroz Homerovu Odiseju. Ne znam zašto grčka mitologija ima tendenciju ženske likove prikazati plošno, kao da njihova uloga ima tek jednu stranu, no zahvaljujući Madeline Miller, Kirka je napokon dobila višeslojnost koju je oduvijek zaslužila te mi je zbog toga ostala u sjećanju kao najzabavniji, najhrabriji i najodlučniji ženski lik koji sam ikad srela. 

  • Nevidljivi život Eurídice Gusmão, Martha Batalha

Postoje one knjige koje te privuku naslovnicom, početnom rečenicom ili jednostavno stilom kojim odiše. U Nevidljivom životu Eurídice Gusmão trebala mi je jedna cijela stranica da vidim dragulj koji se skriva unutar ovih korica i samo nekoliko rečenica pa da mi se svide neobične žene koje se nalaze u ovoj knjizi. Ovdje su istražene njihove male pobune, ustrajni opstanci, ranjivosti i unutarnji svjetovi žena koje su svoje želje morale sakrivati jer su bile rođene u krivo vrijeme. Bile su majke, domaćice, supruge. Bile su nevidljive. Usprkos tome, Martha s empatijom, ironijom i senzibilitetom daje vidljivost njihovim borbama. Ova knjiga nije priča o osujećenom stvaralaštvu žena u svijetu muškaraca, već proslava otpornosti i njihovoj domišljatosti.

Katarina Radetić (knjigajse) preporučuje…

Katarina Radetić / knjigajse
  • Napušteni psi i usamljena srca, Lucy Dillon

Roman „Napušteni psi i usamljena srca“ spisateljice Lucy Dillon topla je priča o ženi koja je naslijedila kuću na selu, uz koju je ujedno dobila i prihvatilište za pse. Na početku nije zadovoljna svojom situacijom, ali iznenadi samu sebe kada se ispostavi da ima prirodnog dara za brigu o napuštenim životinjama. Ovaj je roman toplo i lagano štivo o životu, promjenama i prijateljstvu. Miriše na nove početke i stoga smatram kako je savršen roman za ljeto. Ima snažnu junakinju i predivne pse te pršti šarmom i slobodom.

  • Dobri predznaci, Neil Gaiman i Terry Pratchett

Pisci Neil Gaiman i Terry Pratchett zajedno su stvorili fantastično smiješan roman „Dobri predznaci“. Upoznajemo anđela i demona koji imaju zadatak živjeti na Zemlji kako bi pomogli orkestrirati Sudnji dan kada za to kucne čas. Glavni je problem što su njih dvojica s vremenom zavoljeli ljude i Zemlju i nije im do Sudnjeg dana, a činjenica da su zeznuli prvi zadatak koji im je dodijeljen budi nepovjerenje u svima oko njih. „Dobri predznaci“ jedan mi je od najdražih romana koje sam pročitala prošle godine i zato se morao naći na ovom popisu. Kroz priču nas vodi koloplet osebujnih i apsurdnih likova koji su zapravo maštovito ogledalo našeg društva. Dva su autora napisala inteligentan i duboko humorističan roman zato potražite hladovinu i pripremite se za smijeh!

  • Dosegnuti sunce, Paula McLain

„Dosegnuti sunce“ autorice Paule McLain roman je o Beryl Markham, trenerici konja i avijatičarki s početka dvadesetog stoljeća. Doselila se u Afriku kao dijete te ju ubrzo majka tamo ostavlja s ocem. Odrasta s plemenom Kipsigi i osjeća privrženost konjima koje trenira za trke. Uz svoju ljubav Denysa Finch Hattona, otkriva i strast prema letenju te je jedna od prvih osoba koja je sama preletjela Atlantski ocean. Snaga glavne junakinje može nam svima služiti kao inspiracija…ako se slučajno pitate; Beryl Markham nije fiktivan lik.

Svoju ljubav prema ovom romanu mogu opisati u dvije riječi: Beryl Markham. Glavna je junakinja povijesna figura koja me osvojila. Život je živjela prema svojim pravilima u vrijeme kad su snažne žene bile izvor čuđenja. Bila je nekonvencionalna i svoju je tugu prihvaćala isto kao sreću te je slobodu cijenila iznad svega. Sama je Beryl napisala memoar „West with the night“ (Zapadno s noću) o svom životu i avanturama, a bila je suvremenica Karen Blixen autorice memoara „Moja Afrika.” Njih su dvije bile zaljubljene u istog pustolova.

Foto: Unsplash, Instagram, privatni album

Učitati još
Zatvori