Tri kazališne premijere koje nam se bliže i ne smijete ih propustiti

Tri kazališne premijere koje nam se
bliže i ne smijete ih propustiti

U hrvatskim kazalištima trenutno igraju brojne predstave koje vrijedi pogledati. Upravo se održala premijera dugoočekivane, kontroverzne predstave Hotel Zagorje, u kazalištu Komedija počela je igrati Brat bratu, a u HNK-u možete pogledati i nedavno premijerno izvedenu operu Lucia Di Lammermoor. Veljača je bila izuzetno unosna za ljubitelje kazališnih dasaka, a vrlo nas brzo očekuju noviteti u ožujku. Izdvojili smo tri kazališne premijere koje se ne propuštaju.

Znaš ti tko sam ja / HNK

Hrvatsko narodno kazalište 6. ožujka donosi premijeru drame Znaš ti tko sam ja. Redatelj i dramaturg Ivan Penović likove osmišljava po uzoru na djela pjesnika Miroslava Zanovića i autora Stjepana Zanovića. Radnja predstave temeljit će se na povijesnim činjenicama s dvorova 18. stoljeća, ali iste će odlaziti u apsurd i fikciju. Predstava je koncipirana nelinearno, a kako stoji u službenoj najavi, stilovi će varirati između stand-upa, seminarskog izlaganja i dramske predstave. Na pozornici će glumiti Livio Badurina, Nina Violić, Lana Barić, Silvio Vovk i Bernard Tomić.

“Zamislite dva brata. Naši su ljudi, ali su i onako, pomalo svjetski, tako izgledaju. Zamislite ih sada kao dvorske savjetnike; na francuskome dvoru, negdje u osamnaestome stoljeću. Zatim ih zamislite u rasponu od tjedan dana i na ruskome dvoru. A potom i na engleskome. Zamislite ih sada na sva tri mjesta istodobno. Na jednome falsificiraju novac, na drugome spavaju s kraljicom, a na trećemu im sude, ali se oni izvuku pomoću ispričnica s drugih dvaju dvorova”, između ostalog piše na stranicama HNK-a u opisu predstave.

Cement / ZKM

Prvi će se put u Hrvatskoj, 13. ožujka, izvesti drama Cement njemačkog dramatičara Heinera Mullera. Predstava se temelji na romanu Fjodora Gladkova, a prati Gleba Čumalova koji se vraća kući nakon građanskog rata i Oktobarske revolucije. Tamo se nađe u tvornici cementa koja zjapi prazna, unatoč težnjama revolucionara. Čumalov se povratkom kući vraća i svojoj obitelji, ali žena mu ne uzvraća – ona je zaljubljena u Revoluciju, a njihovo dijete umire od gladi. Čumalov kreće u pokušaj oživljavanja cementare, ali i ponovno vraćanje sada emancipirane žene.

Glavne likove utjelovit će Rakan Rushaidat, Sreten Mokrović, Ugo Korani, Nataša Kopeč, Petra Svrtan, Milica Manojlović, Tina Orlandini, Barbara Prpić, Pjer Meničanin, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Toma Medvešek, Mateo Videk i Milivoj Beader.

Gruntovčani / Kerempuh

gruntovcani

Ni Satiričko kazalište Kerempuh ne kaska pa će na svoju pozornicu 8. ožujka donijeti premijeru predstave Gruntovčani Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana. Kultna serija Gruntovčani bavila se prikazom malograđanskog mentaliteta i društva u podravskom selu, a slavni likovi Dudeka, Presvetlog, Cinobera, Babice, Regice i mnogih drugih stižu u 21. stoljeće u predstavi u Kerempuhu. Likove iz Gruntovca između ostalih će oživjeti i Matija Šakoronja, Mirela Videk Hranjec, Hrvoje Kečkeš, Josip Brakus, Maja Posavec, Ornela Vištica.

Predstavu su režirali Rajko Minković i Boris Svrtan, a kako navodi službena stranica: “U ovoj žufkoj kajkavskoj komediji kroz humorne i emotivne, u urnebesnom ritmu nalik kriminalističkom romanu, pitat ćemo se na kraju kakvo smo to društvo kada najveći poštenjak i najveći idealist među nama biva od svih izmanipuliran, odgurnut, izrugan i proglašen nepotrebnim i pomalo ludim čovjekom.”

Tekst: Nora Fabrio Bene

Foto: ZKM, HNK, Satiričko kazalište Kerempuh

Učitati još
Zatvori