Journal Man: Filmovi idealni za novogodišnji filmski maraton

Journal Man: Filmovi idealni za
novogodišnji filmski maraton

Večeras, kada svi pokušavaju veliku novogodišnju noć učiniti posebnom, zabavnom, ljepšom i raskošnijom u usporedbi s ostalim danima i noćima u godini, zašto ne razmisliti o kvalitetnom sadržaju koji će vas uvesti u novu godinu s novim osjećajima, inspiracijama i poticajima. Psiholozi ističu kako je u izgradnji ličnosti izuzetno važan sadržaj koji se konzumira; glazba, literatura, filmovi… Pa zašto ne odabrati one naslove koji utječu na proces samoaktualizacije.

Ukoliko ste večeras odlučili provesti večer sa svojim muškim društvom, uz dobru hranu, piće, puno smijeha, druženja i gledanje filmova, preporučujemo filmski  maraton uz naslove koje bi svaki muškarac trebao pogledati.

Odabrali smo nekoliko tema i unutar svake po dva filmska ostvarenja koji će učiniti da uživate u kvaliteti vrhunskih filmova, a potom u vlastitoj osnaženosti koju ovi filmovi potiču. Neka vas potaknu na uspjeh, empatiju, romantiku i osobno zadovoljstvo.

Filmovi o uspjehu:

Miroljubivi ratnik

Dan Millman ima sve što čovjek može tražiti od života- izvrsne ocjene, postao je dio američke olimpijske gimnastičku momčadi, mnoštvo žena koje ga obožavaju…  Međutim, kada sudbina intervenira, njegov se cijeli svijet okreće naopako i preispituje svaku pretpostavku koju je imao o životu.

Kada u automobilskoj nesreći Dan teško povrijedi noge, to potpuno dovede u pitanje njegovu budućnost. Čovjek kojega je upoznao na benzinskoj postaji, Socrates, vodi ga kroz proces puštanja i revidiranja njegove ambicije.

Miroljubivi Ratnik (Peaceful Warrior) je poput gledanja videa o osobnom rastu na steroidima. Gledajte ga, vodite bilješke i koristite lekcije koje naučite da prerastete u svoje najjače ja. Sve što Socrates dijeli s Danom vrijedi slušati i primjenjivati u vlastitom životu.

Whiplash

Dok nastoji pronaći svoje mjesto u glazbenoj industriji, mladi i talentirani bubnjar po imenu Andrew nalazi se pod tutorstvom jednog od najozloglašenijih i najznačajnijih glazbenih instruktora na svijetu, Terrencea Fletchera.

Ni na što se obazirući kako bi osigurao da njegovi učenici dostignu svoj puni potencijal, Fletcherove opake riječi mnoge njegove učenike slome i tako odustanu. Ali ne i Andrew. Ustrajan pred naizgled nepremostivim izazovima, Andrew se neće zaustaviti kako bi postigao veličinu koju želi, a film briljantno prikazuje naporan rad, krv, znoj i suze (doslovno) koje stoje iza uspjeha “preko noći”.

Antiratni filmovi:

’71

Priča prati mladog britanskog vojnika tijekom nemira u Belfastu 1971. Film ’71 govori o uzbudljivoj priči o volji, ustrajnosti i opstanku. Nakon što je odvojen od svog voda zbog grešaka njegovog zapovjednika, Gary Hook prisiljen je sam preživjeti na ulicama Belfasta, zbunjen, a usred nekih od najnasilnijih nereda koje je grad ikada vidio.

Ispunjen neizvjesnošću, zapletima i mnogo više od zdrave doze primjenjivih životnih lekcija, 71 je fantastičan (anti)ratni film koji će vas držati fokusiranima do samog kraja.

Konačni pad

Velika većina filmova o ratu slijedi put pobjedničke strane. U skladu s poznatom izrekom: “Povijest pišu pobjednici”. Međutim, u Konačnom padu smo dobili drugačiji pogled na Drugi svjetski rat i  burne posljednje dane Hitlerovog Trećeg Reicha. Film prikazuje drugu stranu Njemačke koja nije podržavala Hitlera i njegove ideje, “borbu do posljednjeg čovjeka”….

Pružajući zanimljiv i nekonvencionalan pogled na jednog od najomraženijih pojedinaca u cijeloj ljudskoj povijesti, Konačni pad predstavlja istančanu analizu Hitlerovih posljednjih dana i teške posljedice koje je Njemačka pretrpjela jer je dopustio Hitleru dapreuzme vlast.

Filmovi o životnim preprekama:

Kraljev govor

Rođen s govornom manom, kralj George VI suočen je s naizgled nepremostivom preprekom da vodi i nadahnjuje čitav jedan narod samo svojim glasom.

Kraljev govor govori o istinitoj priči, o borbi kralja Georgea da nadvlada nevolje i postane čovjek kojeg njegova zemlja tako očajnički treba. Ono što se odvija je jedna od najinspirativnijih priča ikada ispričanih. Naučit će vas kako ustrajati suočavajući se s naizgled nepobjedivim izazovima i uzdići se do prilike da budete snažan čovjek kojeg ovaj svijet treba.

Cinderella Man

Radnja filma postavljena je u doba depresije kasnih 1920-ih. Cinderella Man pripovijeda istinitu priču o vrijednom obiteljskom čovjeku i bivšem profesionalnom boksaču i njegovoj borbi da osigura, zaštiti i slijedi svoj san o ponovnom ulasku u ring. Poput Rocky susreta s potragom za srećom, Cinderella Man će vas natjerati da vrištite, plačete i osjećate se motiviranim da odjednom krenete za svojim strastima.

Filmovi o ljubavi:

500 dana ljubavi

Postoji li istinska ljubav? Ili je to samo fantazija koju smo izmislili da bi začinila naš život? To je pitanje koje postavlja film  500 dana ljubavi. Nakon susreta sa Summer u trgovini poklon karticama u kojima radi, Tom Hansen zaljubljuje se na prvi pogled i ono što slijedi je zanimljivo i nekonvencionalno predstavljanje romantične komedije.

Film je ispunjen vrijednim lekcijama o romantici, ljubavi i ranjivosti i otvorit će vam oči prema stvarnosti romantike na način koji malo drugih filmova može.

U dobru i u zlu

Prateći priču o Pat Solantu Jr. (Bradley Cooper), pacijent koji se oporavlja od mentalnih teškoća i koji je bio institucionaliziran zbog premlaćivanja ljubavnika svoje bivše supruge, U dobru i zlu priča intrigantnu i na kraju nadahnjujuću priču o tome kako izvući najbolje iz strašne situacije i učiti kako tražiti dobro u svemu.

Nakon što je završio s “rehabilitacijom”, Pat se vraća kući svojim roditeljima (po nalogu suda) i počinje ponovno graditi svoj život, pokušavajući odgovoriti na probleme bez pomoći lijekova.

Kada upozna mladu ženu po imenu Tiffany (s mnogo vlastitih problema), njegov se svijet okreće naopako i ono što slijedi je topla i ohrabrujuća priča o oporavku, osobnom razvoju i ljubavi.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori