Journal Man: Filmski spektakli Aarona Sorkina koje ponovno gledamo nakon novog hita na Netflixu

Journal Man: Filmski spektakli Aarona Sorkina koje ponovno gledamo nakon novog hita na Netflixu

Aaron Sorkin posljednjih tridesetak godina iznova se nameće kao jedna od najvažnijih osoba u filmskoj industriji. Svakih nekoliko godina dočeka nas novi filmski naslov koji pokosi kina, sezonu filmskih nagrada, a sada i streaming servise. Posljednji je u nizu ‘Trial of the Chicago 7’ koji je upravo izašao na Netflixu i već podigao prašinu.

Sorkinov stil donosi nam neke od najupečatljivijih scena ikad

Sorkin je prepoznatljiv po svom stilu pisanja, a od nedavno i režije. Iz njegovih su filmova niknule neke od najintenzivnijih filmskih scena ikad u filmovima poput ‘The Social Network’, ‘A Few Good Men’, ‘Moneyball i sličnim. Sorkin se obožava baviti apstraktnim, kompleksnim i velikim idejama, konceptima i temama pa su tako u središtu njegovih filmova često likovi koji vjeruju u neki vlastiti cilj, viši cilj.

Upravo su zato monolozi njegova udarna točka. Grandiozni, promišljeni govori u kojima glavni likovi argumentiraju tipični su za njegove filmove i u svakom ćete ih uočiti. Od onog Toma Cruisea u filmu ‘A Few Good Men’ do intenzivnih riječi Phillipa Seymoura Hoffmana u filmu ‘Charlie Wilson’s War.’ Posebice upadaju u oči jer je poznato da Sorkin vlastita uvjerenja ubacuje u rečenice svojih likova. Nasuprot monologa stoje Sorkinovi poznati brzi monolozi u tehnici ‘walk and talk‘ pri čemu se nekoliko likova pridružuje razgovoru dok se kreću prostorom.

Filmski hitovi Aarona Sorkina koje morate barem jednom pogledati

Većina Sorkinovih filmova danas već ima status klasika i morate ih pogledati. Istovremeno su zabavni, dinamični, ali i razrađeni te obrađuju jedinstvene događaje ili osobe zbog čega nikad nisu monotonu. Izdvojili smo nekoliko naslova sa Sorkinovim potpisom u kojima ćete uživati.

The Social Network

‘The Social Network’ premijerno je prikazan 2010. godine i definitivno je najbolji Sorkinov film uopće Osvojio je tri Oscara, a režirao ga je genijalni David Fincher. O njemu se pričalo kao o prvom ‘Facebook filmu’ i temeljio se na knjizi ‘The Accidental Billionaires’ Bena Mezricha. Sorkin je u filmu prikazao osnivanje Facebooka koji je redefinirao svijet i svakodnevni život te uspon i zavrzlame njegovih osnivatelja, ponajviše Marka Zuckerberga i Eduarda Saverina.

Film je odmah zadobio iznimno pozitivne reakcije publike i kritičara i lansirao je karijeru Jessieja Eisenberga koji je utjelovio Zuckerberga i Andrewa Garfielda koji je odglumio Eduarda Saravina. U filmu su uloge imali i Justin Timberlake, Rooney Mara, Dakota Johnson i Armie Hammer.

Steve Jobs

Sorkin je nastavio s biografijama pojedinaca koji su nam promijenili život. Tako je 2015. godine napisao film o Steveu Jobs koji je režirao Danny Boyle. U središte radnje stavio je 14 godina Jobsovog života, najproduktivnijih godina u Appleu (od 1984. do 1998.). Film je nagrađen Zlatnim globusom i BAFTA-om, a bio je nominiran i za dva Oscara.

Iako ga je publika masovno nahvalila, neki su kritičari Sorkinu zamjerili krivo prikazivanje činjenica u filmu. Jobsa je odglumio genijalni Michael Fassbender, dok su se u drugim ključnim ulogama našli Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels, Michael Stuhlbarg i drugi.

Moneyball

Na filmu ‘Moneyball’ Sorkin je surađivao sa Stevenom Zaillianom, također slavnim filmskim autorom koji potpisuje klasik ‘Schilnder’s List.’ U pitanju je još jedna biografija na kojoj je Sorkin radio, a fantastičan film bio je dominiran za čak šest Oscara među kojima su i oni najprestižniji – za najbolji film, najboljeg glavnog glumca, najboljeg sporednog glumca i scenarij.

Glavni lik priče ovog je puta Billy Beane, generalni menadžer bejzbolskog kluba Oakland Athletics koji će isti pokušati obnoviti na potpuno novi, moderniziraniji način. U filmu temeljenom na istinitoj priči glume odlični Brad Pitt, Philip Seymour Hoffman i Jonah Hill.

A Few Good Men

‘A Few Good Man’ film je koji najbolje svjedoči fenomenu Sorkinovih monologa. Najpoznatiji je po sceni kratkog monologa Jacka Nicholsona, no u njemu je Tom Cruise ostvario jako dobru ulogu. Radnja filma prati priču o dva marinca optužena su za ubojstvo novaka, a njihovu obranu preuzela je ambiciozna časnica JoAnne Galloway (glumi ju Demi Moore). Uz pomoć mladog i, naizgled, nehajnog kolege, poručnika Daniela Kaffeea (Tom Cruise), JoAnne kreće u razotkrivanje strogo čuvanih tajni. Svi tragovi vode ka beskompromisnom brigadiru Jessupu (Nicholson), zapovjedniku baze koji smatra kako pod njegovim zapovjedništvom mogu služiti samo najsposobniji.

Čuvena scena u kojoj Jack Nicholson, kao zapovjednik Jessup, gubi samokontrolu i drži predavanje o istini koju civili, ali i neki vojnici, ne žele prihvatiti, samo je dio ove iznimne sudske drame. U najboljem stilu debatne rasprave, film Roba Reinera iznosi dvojnu realnost mornaričke baze: s jedne strane moraju se poštivati ljudska prava, kako vojnika, tako i zatočenika, dok im s druge prijeti svakodnevna, vrlo stvarna opasnost po ljudske živote.

Charlie Wilson’s War

Tom Hanks blista u ovoj priči temeljenoj na stvarnim činjenicama kao razuzdani teksaški kongresmen kojeg njegova djevojka iz visokoga društva potakne da pomogne afganistanskim borcima za slobodu. Julia Roberts glumi mladu ženu koja ne samo na jedan način potiče strasti kod ovog veseljaka nadimka „Good Time Charlie“.

Philip Seymour Hoffman odbjegli je agent CIA-e koji pomaže ostvarenju njihova ludog plana, a to je opskrba oružjem Afganistanaca protiv ruskih agresora. Amy Adams i Ned Beatty utjelovili su sporedne uloge a Sorkinov film bio je nominiran za najbolji mjuzikl na Zlatnim globusima i u kategoriji najboljeg glumca na dodjeli Oscara.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori