Dubrovačke ljetne igre i ove godine održavaju se od 10. srpnja do 25. kolovoza

Dubrovačke ljetne igre i ove godine održavaju
se od 10. srpnja do 25. kolovoza

Sedamdeset i druge Dubrovačke ljetne igre održat će se na više scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika u razdoblju od 10. srpnja do 25. kolovoza 2021. Iako je trenutno nemoguće planirati program zbog neizvjesnosti epidemiološke situacije te financiranja, vodstvo Igara ustrajno djeluje u namjeri da se jedan od najstarijih europskih festivala održi te publici i ovo ljeto u Dubrovniku prikaže raznovrstan dramski, glazbeni, plesni i folklorni program.

Program je bio završen i zaokružen još prošle jeseni. Međutim, suvišno je isticati kako taj program trenutačno nema uporište u realnosti koju živimo te ne možemo, a ne bi bilo ni odgovorno, voditi mrtvu utrku s vremenom današnjice. Stoga kombiniramo, zbrajamo, trudimo se ne oduzimati, „pamtimo dalje“ i preslagujemo, kreirajući program koji u svakom trenutku može biti održiv te se odigrati na čast Grada Dubrovnika, kao i šireg kulturnog prostora Hrvatske, regije i svijeta, naglasila je intendantica Dora Ruždjak Podolski.

Program

Osnovicu dramskog programa 72. Dubrovačkih ljetnih igara, kako ga je osmislio pomoćnik intendantice Saša Božić, činit će produkcije unutar EU projekta Port of Dreamers te predstava Glava lava prema romanu Ivana Salečića. Autorski rad Nataše Rajković i Ivana Penovića Van sebe, kojeg Igre postavljaju kao dio Port of Dreamers projekta sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, bavi se migracijama kao neizostavnim, neprekidnim društvenim procesom te svim prostorima koje definiramo, ocrtavamo migracijom ili ostavljamo praznim svojim odlaskom.

Druga planirana premijerna dramska produkcija 72. Igara progovara o Dubrovniku kao o mjestu sudara bremenite povijesti i burleskne tranzicije. Radi se o adaptaciji romana prvijenca Ivana Salečića Glava lava u kojem autor isprepliće dvije priče, progovarajući o suvremenom Dubrovniku, kao i onom iz prošlih vremena, s naglaskom na povijesti obitelji Gundulić.

Glazbeni program

U sklopu programa 72. Igara, bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu publici će predstavljati Folklorni ansambl Linđo, a neće izostati niti izložbeni program u atriju palače Sponza. Glazbeni program teško je planirati u ovom trenutku, no izvjesno je da će se velikim dijelom naslanjati na nastupe hrvatskih umjetnika, iako će, ako dođe do popuštanja epidemioloških mjera, festivalska publika ovo ljeto, nakon što je njegov prošlogodišnji nastup odgođen, moći uživati u nastupu Artura Sandovala – legendarnog trubača i svjetske zvijezde jazza. Više o programu pratite na njihovim službenim web stranicama.

Foto: PR, Dubrovačke ljetne igre

Učitati još
Zatvori