Dubrovačke ljetne igre dolaze u Zagreb!

Dubrovačke ljetne igre dolaze u Zagreb!

Dubrovačke ljetne igre u rujnu imaju svoje izdanje u Zagrebu

Najveći i najznačajniji hrvatski festival, a ujedno i jedan od najstarijih u Europi – Dubrovačke ljetne igre – u rujnu stiže u Zagreb!

Zagrebačke kulturne institucije i zagrebački umjetnici čitav niz desetljeća nezaobilazni su sukreatori programa Dubrovačkih ljetnih igara i stalni gosti festivala i Dubrovnika u ljetnim mjesecima, a povodom sedamdesetog festivalskog izdanja ta važna suradnja proslavit će se dolaskom Dubrovnika u Zagreb. Raznolik program ovog svojevrsnog pop-up izdanja najvećeg hrvatskog festivala, u mjesecu rujnu, zagrebačkoj publici i njegovim posjetiteljima predstavit će ponajbolje iz dramskog i glazbeno-scenskog stvaralaštva festivala, uratke mahom domaćih, hrvatskih i dubrovačkih autora.

Pod balkonima

Ovaj će program 6. rujna u 21 sat otvoriti Glazba dubrovačkih ljetnikovaca pod vedrim nebom na platou Gradec, a ansambl sastavljen od vrhunskih glazbenika izvest će četiri simfonije Luke Sorkočevića – prvog hrvatskog skladatelja simfonija, Händelovu ariju Cezara iz prvog čina opere Julije Cezar u Egiptu te Vivaldijevu ariju Judite iz prvog dijela oratorija Juditha triumphans i trostavačni koncert skladan prigodom Svečanosti jezika sv. Ante Padovanskog. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta koncert će se održati u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, u 21 sat.

Uslijedit će dvije izvedbe Malog princa 8. rujna u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Ova glazbeno-scenska igra praizvedena na 70. Igrama nastala je prema najpoznatijem djelu proslavljenog francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja u adaptaciji i režiji Hrvoja Korbara, a glazbu je skladao Ivan Josip Skender koji i dirigira orkestrom sastavljenim od desetak ponajboljih dubrovačkih glazbenika. Malog princa igra Rok Juričić, Livio Badurina u ulozi je Pilota i odraslih ljudi, a sopranistica Marija Kuhar Šoša interpretira Ružu, Lisicu i Zmiju. Izvedba predstave Pod balkonima prema Ranku Marinkoviću u režiji Darija Harjačeka je u Zagrebačkom kazalištu mladih 13. rujna u 20 sati.

Iza igara

Članovi Festivalskog dramskog ansambla ostvarili su sjajne glumačke kreacije Marinkovićevih likova: Marko Makovičić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Jerko Marčić, Nikša Butijer, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Linda Begonja, Jelena Miholjević i drugi, a Nataša Kopeč je za ulogu Olive u predstavi nagrađena Nagradom Orlando 2018. godine. Izložba Iza Igara fotografa Marka Ercegovića bit će otvorena u Kulturno informativnom centru od 17. do 26. rujna. Marko Ercegović jedan je od službenih fotografa Dubrovačkih ljetnih igara, a u svojoj dugogodišnjoj fotografskoj karijeri veliki pečat dao je upravo kazališnoj fotografiji. Iako inače bilježi sjajne fotografije glumaca na sceni, ovog ljeta svoj objektiv usmjerio je i prema radnicima iza scene, ali i prema zbivanjima u Festivalskoj palači, skupljajući tako u svojoj foto-arhivi trenutke koje publika inače nema priliku vidjeti.

Program Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu zaključit će vrhunski jazz koncert Avishai Cohen trija 25. rujna, u 20 sati, u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Zagreb, a na dan koncerta, sam Avishai Cohen, održat će radionicu za studente Akademije. Svojim energičnim i upečatljivim nastupom vrsni glazbenici oduševili su ovo ljeto festivalsku publiku na tvrđavi Revelin, izvodeći uglavnom glazbu sa svog zadnjeg albuma Arvoles.

Avishai Cohen

Intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski i direktorica TZ grada Zagreba Martina Bienenfeld ovaj su program najavile na završnoj konferenciji za medije održanoj na dan zatvaranja 70. Igara, 25. kolovoza u Dubrovniku. Martina Bienenfeld kazala je kako joj je velika čast biti u Dubrovniku i najaviti svojevrsno pop-up izdanje koje će u rujnu biti organizirano u Zagrebu povodom velikog i značajnog jubileja Dubrovačkih ljetnih igara. Prateći trendove i znajući kako većina ljudi u Europi putuje s nekim kulturnim povodom, izrazila je uvjerenje kako će ovaj mini festival zasigurno privući brojne posjetitelje.

Naglasila je i kako Dubrovnik i Zagreb nisu samo na kulturnom planu povezani, već su vrlo aktivni na brojnim prezentacijama i sajmovima po svim krajevima svijeta tako da je ovo nastavak sjajne suradnje dvaju gradova, a zaključila je da se nada kako će ovo biti i početak jedne lijepe nove tradicije.

Detaljne informacije o programu i ulaznicama dostupne su na:
http://www.infozagreb.hr/dubrovacke-ljetne-igre-u-zagrebu
http://www.dubrovnik-festival.hr/hr/program

Mali Princ

Foto: Marko Ercegović

Učitati još
Zatvori