Andrew Bujalski je počasni gost 22. Motovun Film Festivala

Andrew Bujalski je počasni gost 22.
Motovun Film Festivala

Amerikanac Andrew Bujalski jedan je od onih redatelja koji su početkom 2000-ih indie pokret htjeli vratiti korijenima, prije svega idejama Johna Cassavetesa. Naime, američki indie pokret je u to doba bio vrlo uspješan i pomalo je postajao srednjostrujaški, osvajali su Oscare i Hollywood, a mladi autori poput Bujalskog htjeli su se odmaknuti od tog trenda. Nisu se bavili ni politikom ni važnim globalnim temama nego je fokus bio na pomalo učmalu i brojnim upitnicima obavijenu svakodnevicu obično bijelih generacijskih junaka u dobi između 20 i 30 godina. U ovim filmovima fabula je sporedna, bazira se na trzavicama i malim osobnim dramama, a karakterizira ih puno neartikulirane priče koja se tretirala gotovo kao šum – mumljanje (mumble). Zbog “mumljavih” dijaloga pokret je dobio podrugljiv naziv mumblecore, a oni su ga u pravoj indie maniri vrlo rado prihvatili.

Mumblecore pokret sa sjedištem u glavnom gradu Texasa Austinu okupio je niz autora, od braće Duplass, preko glumice i redateljice Grete Gerwig, Joea Swanberga pa do režisera koji su slične filmove radili i ranije, kao što je Dan Sallitt. Ipak, prvim i možda najvažnijim režiserom mumblecorea smatra se upravo ovogodišnji gost Motovuna Andrew Bujalski (1977.) koji je svojim prvim dugometražnim filmom Smiješno Ha Ha (Funny Ha Ha) udario temelje žanra, a on će se kao i Kompjuterski šah (Computer Chess) iz 2013. moći pogledati u sklopu posebnih projekcija na Motovunu.

Njegov posljednji dovršeni film Podržite djevojke (Support the Girls), u kojem se potpuno neočekivano pojavljuju i franšize Mrak film te serije Narančasta je nova crna, prikazan je premijerno u Karlovim Varima, a ove će godine biti dio glavnog programa u Motovunu. Već u naslovu Bujalski britko ironizira slogan koji Amerikanci koriste u znak podrške vojnicima koji ratuju po cijelom svijetu – “support the boys“. Time želi podsjetiti da osim momaka koji daleko vojuju u uniformi postoji druga skupina boraca koji svoje bitke vojuju svakodnevno, ali odmah tu, u neposrednoj blizini. To su prekarne radnice, kuharice, sobarice, konobarice, radnička klasa na čijem potplaćenom i nesigurnom radu počiva američka industrija usluga. Baveći se tom “armijom cura“, Bujalski radnju filma gradi oko restorana brze hrane čije konobarice golišavim pranjem automobila pokušavaju namaknuti novac za jamčevinu kolegici koja je završila iza rešetaka, a planove im kvari primitivni šef, kao i provalnik zaglavljen u ventilacijskoj cijevi restorana.

Motovun Film Festival je iznimno ponosan što će publici predstaviti jednu od najvažnijih figura indie filma 21. stoljeća te ujedno biti počasni gost festivala, a dodatan povod je i činjenica da je Bujalski bio učenik nedavno preminulog velikana Dušana Makevejeva, kojem će festival ove godine odati posebnu počast.

Ulaznice se u pretprodaji za festival, koji se održava od 23. do 27. srpnja, mogu kupiti putem sustava KupiUlaznicu.hr. U ponudi je Večernji komplet ulaznica za sve večernje projekcije po cijeni od 300 kuna. Također putem KupiUlaznicu.hr mogu se kupiti i autobusne karte za prijevoz do Motovuna i povratno do Zagreba.

Učitati još
Zatvori