Veliki stvaralački zaokret na novoj izložbi Fedora Fischera

Veliki stvaralački zaokret na novoj
izložbi Fedora Fischera

Fedor Fischer 4

Galerija Bačva

U četvrtak, 24. kolovoza u 20.00 sati, u Galeriji Bačva u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu, otvorit će se izložba Collapse akademskog slikara Fedora Fischera.

Na 3. Bijenalu slikarstva 2015. godine, rad Fedora Fischera, kojim je nagovijestio veliki stvaralački zaokret, a kojeg po prvi puta zaokruženo predstavlja ovom izložbom, nagrađen je HPB Posebnom pohvalom stručnog ocjenjivačkog suda. Stoga je, prikladno, njegova samostalna izložba Collapse zamišljena kao najava 4. Bijenalu, koje se otvara 20. rujna u Domu hrvatskih likovnih umjetnika.

Fedor Fischer 3

Fedor Fischer

Kako ističe Josip Zanki, predsjednik HDLU-a, unatrag zadnjih nekoliko godina akademski slikar Fedor Fischer napravio je veliki obrat u umjetničkoj poetici. Od figurativnog i narativnog slikarstva izraslog na tradicijama njemačke srednje generacije (kao što je to opus Jörga Immendorffa) i nasljeđa leipziške škole (poglavito Nea Raucha) Fischer se transformirao u slikara koji gradi sliku kao objekt. (…) Novi opus (…) kojeg predstavlja u programu Galerije Bačva (…) polazi upravo od materijalnosti i materičnosti slike-objekta.

Fischer se koristi materijom slikarskog platna kao nečim potpuno realnim i fizičkim, i po prvi puta u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti pomiče granice i metode slikarskih postupaka. (…) Koračajući tragom svojih slikarskih uzora Fischer u izložbi Collapse otvara nova pitanja tretiranja slike-objekta, ideje slike kao zemlje i na kraju ‘beskonačnosti površine’ u koju jednako vjeruje kao što vjeruje u sliku. Upravo nam se ta beskonačnost otvara u neprekinutom krugu Galerije Bačva.

Izložba je otvorena za javnost u radnom vremenu galerije do 3. rujna, a više informacija možete saznati na Facebook stranici.

Fedor Fischer 2

Fedor Fischer 1

Učitati još
Zatvori