Kultni glazbenik David Byrne izlaže u zagrebačkoj galeriji Contra

Kultni glazbenik David Byrne izlaže u
zagrebačkoj galeriji Contra

LONDON, ENGLAND - AUGUST 17: David Byrne poses in the "Listening Lounge" during the Meltdown Festival launch at Southbank Centre on August 17, 2015 in London, England. (Photo by Ian Gavan/Getty Images)

U zagrebačkoj galeriji Contra u Frankopanskoj početak sezone 2016. godine, 11. ožujka u 19 sati obilježit će otvorenje jedne posebne i atraktivne izložbe, svestranog umjetnika Davida Byrnea, nagrađivanog pjevača, glazbenika, skladatelja, tekstopisca i glumca.

David Byrne najpoznatiji je svjetskoj, pa i hrvatskoj publici kao osnivač i pjevač kultne i jedne od istaknutijih glazbenih grupa sedeamdesetih godina dvadesetog stoljeća – Talking Heads. Svojom eksperimentalnom glazbom i alternativnim rockom pomicali su granice glazbenog izričaja.

Frontmen David Byrne, taj pristup kojim pristupa glazbi primjenjuje i u svojoj drugoj umjetnosti – fotografiji. Kao i njegovi filmski i muzički projekti, njegova fotografija često je opisivana kao uzvišenje ili banaliziranje svakodnevnice do razine umjetnosti.  David Byrne stvara ikone od svakodnevnih materijala i traži sveto u obečašćenom.

Njegove fotografije mogu se podijeliti na one koje snima na putovanjima i one koje snima u svom studiju koristeći različite mogućnosti fotografskog medija od polaroida do digitalnog procesa. Fotografije knjiga predstavljaju umjetnikov interes u pravcu uzvišenog efekta korporativne američke prožimajuće estetike. On sravnjuje subverzivne slike i tekst motivacijske literature i oglašivačkih kampanja.

david byrne 1

Ovo je prvi put da će zagrebačka, no i hrvatska publika imati priliku vidjeti mali, ali važan dio umjetnikovog širokog dijapazona interesa. Više o izložbi, radnom vremenu galerije i sl. možete saznati na Facebook stranici, a o ne-glazbenom radu ovog svestranog umjetnika saznajte na davidbyrne.com.

Foto: Facebook, Getty Images

Učitati još
Zatvori