Postanite junak iz stripa na jedan dan

Postanite junak iz stripa na jedan dan

18238547_10155446200609614_6256006793659312821_o

Svečano otvorenje jubilarnog dvadesetog Crtani Romani Šoua, najvećeg festivala stripa u regiji, zakazano je za petak, 12. svibnja u 20 sati, a već od 16 sati u galeriji Bačva za posjetitelje će biti otvoren sajam stripova. I ove godine, osim prilike za obnavljanje vlastite kolekcije stripova, plakata, majica i serigrafija, svi zaljubljenici u devetu umjetnost imat će priliku kroz izložbe, predavanja, promocije novih izdanja, razgovore s autorima, crtanja za publiku i potpisivanja upoznati zvijezde stripa.

Ovogodišnji su gosti festivala renomirani crtači, među kojima su Jordi Bernet (‘Torpedo’, ‘Klara’, ‘Jonah Hex’), Eduardo Risso (“100 metaka”), Alfonso Font (“Clarke i Kubrick”, “Zarobljenik zvijezda”, “Taxi”), François Boucq (“Bouncer”), crtački kolektiv stripa ‘Dylan Dog’ – Bonellijevci Eugenio Sicomoro, Giovanni Freghieri, Luigi Piccatto, Marco Nizzoli i Marco Soldi – zatim Julio Radilović – Jules, Goran Parlov, Bernard Kolle, Milorad Vicanović Maza, Željko Pahek, Stevan Subić i mnogi drugi.

ZF__7823

Domagoj Janković kao Torpedo

Bogat slavljenički program sastojat će se i od šest velikih izložbi postavljenih za cijelog trajanja trodnevnog festivala. Prva je retrospektivna izložba originalnih radova jednog od najcjenjenijih južnoameričkih crtača Eduarda Rissa, s posebnim naglaskom na strip ‘100 bullets’, zatim izložba ‘Torpedo 1936’, koja će predstaviti originalne table, ilustracije i skice autora opakog njujorškog gangstera iz 1930-ih Torpeda, kultnoga Jordija Berneta, pod kustoskom palicom Stefana Bartolomeija. Tu je i izložba “Modesty Blaise”, kultne, misteriozne junakinje s crtežima Jima Holdawayja i Enriquea Badíe Romera, te velika sveobuhvatna izložba ’30 godina Dylana Doga u Hrvatskoj’, ‘Made in CRO’ – izložba recentnih radova hrvatskih strip autora koji rade za najveće svjetske strip izdavače poput Marvela, Dark Horsea, DC-a i Delcourta – i ‘Hrvatski stip za djecu’ crtača Darka Kreča.

Bit će predstavljena i nova izdanja stripova: ‘Jomar’ scenarista Milka Peka i crtača Vladimira Davidenka u izdanju Stripforuma, ‘Bouncer’ Francoisa Boucqa u izdanju Udruge Crtani romani šou, ‘Dani Sparina’ autora Krešimira Biuka, također u izdanju CRŠ-a, te ‘Mister Mačak – Postanak i neki drugi stripovi’ Roberta Solanovića Boba i ‘Tulipan’ Frane Petruše.

ZF__7934

Dio festivalskih događanja je i program ‘Stripologija’, niz predavanja, radionica i tribina na kojima će se međunarodni i domaći predavači, dugogodišnji profesionalci na polju strip izdavaštva i teoretičari stripa kao što su Olivier Jalabert, Elsa Stzulcman, Didier Pasamonik i Zoran Đukanović s publikom podijeliti svoja bogata iskustva, razgovarati o crtačkim, teorijskim, industrijskim, galerijskim i kulturnim aspektima ovog medijma, kao i dati praktične savjete za rad na njemu.

Jalabert, Stzulcman i Pasamonik također će pregledavati portfelje pa će svi crtači, tušeri i koloristi moći donijeti svoje radove i dobiti pokoji dobar savjet, a možda i krenuti stopama sjajnih hrvatskih umjetnika poput Esada Ribića, Dalibora Talajića i Gorana Parlova koji su već ostavili traga u Marvelu. Hrvatski autori koji će u nedjelju popodne crtati za publiku su Dalibor Talajić, Robert Solanović Bob, Stipe Kalajžić, Josip Sršen, Ive Svorcina, Matej Stić, Fran Strukan i Mislav Tomašinjak.

ZF__8220

Iskra Jirsak kao Modesty Blaise

Cijelo vrijeme trajanja festivala u galeriji Bačva odvijat će se sajam stripova na kojem će izdavači predstaviti najnovija izdanja te redovnu ponudu po sniženim, festivalskim cijenama, a u sklopu festivala održat će se i dva natječaja. Za mlade nade hrvatskog stripa, do 15 godina starosti, i ove je godine organiziran natječaj ‘Mladi lav’. Tema je bila ‘Vizija budućnosti’, a nagrade će se na Festivalu dodijeliti u dvije dobne kategorije: do 10 godina i od 11 do 15 godina starosti.

Svi hrvatski superjunaci moći će napokon pokazati svoje prave boje u sklopu cosplay natječaja. Za preobrazbu posjetitelja u omiljene super junake bit će na festivalu zadužene i šminkerice Profokusa, koje će posjetiteljima oslikavati lica po želji. A za dodatnu inspiraciju donosimo i preobrazbu naših glumaca u svima prepoznatljive strip junake – možda neki od ovih likova inspirira upravo vas na cosplay i potakne da u liku svog omiljenog strip junaka posjetite Crtani Romani Šou.

Kristina Marić_CRŠ 2 resized

Domagoj Mrkonjić kao Dylan Dog

Za najmlađe posjetitelje organizirana je ‘B.net škola crtanja stripa’ i igraonica, a ljubitelje strip trivije i kviškog znanja očekuje strip-kviz. Ulaz je na sve programe u sklopu Zagreb Comic Cona je besplatan. Više informacija o festivalu kao i detaljan program događanja dostupni su na Facebook stranici ili na crsfestival.com.

Foto: Zvonimir Ferina (Iskra Jirska i Domagoj Janković) i Kristina Marić (Domagoj Mrkonjić) / Zagreb Comic Con

Učitati još
Zatvori