Journal Man: Navratite u Torpedo Comics – malu strip oazu u srcu Zagreba

Journal Man: Navratite u Torpedo Comics
– malu strip oazu u srcu Zagreba

Ako ste u posljednje vrijeme imali priliku prošetati Miškecovim, tj. Prolazom sestara Baković niste mogli ne uočiti Mali dućan stripa Torpedo Comics. Smjestio se u jednom od najromantičnijih zagrebačkih prolaza u samom središtu Zagreba i već u kratko roku postao omiljeno mjesto za sve ljubitelje ove umjetnosti. Dućan/knjižara proizašao je iz Udruge Crtani romani šou i Zagreb Comic Cona. U njemu možete pronaći izdanja CRŠ-a, relevantna izdanja domaćih i regionalnih nakladnika, najbolje svjetske grafičke romane, DC, Marvel, kiosk izdanja, grafike, plakate…

Torpedo Comics u Miškecovom prolazu

Sljedeći put kada krenete u šetnju gradom nikako nemojte izostaviti jedan od najšarmantnijih prolaza u samo srcu Zagreba. Prolaz sestara Baković (Miškecov prolaz) trenutno nije u svom najboljem izdanju, što zbog potresa u kojem su jako nastradale zgrade, što zbog renovacije kina Europe. No svoju dušu ipak je zadržao. Ondje se još uvijek možete ošišati u frizerskom salonu za muškarce, popiti kavu u nekom od kafića, nešto pojesti, odnijeti odjeću na krojački popravak, popraviti sat ili pak kupiti sunčane naočale, a odnedavno možete zaroniti i u svijet devete umjetnosti. Naime Slaven Gorički, direktor međunarodnog festivala stripa otvorio je knjižaru kao logičan nastavak promocije svoje velike ljubavi. Udruga Crtani romani šou, koju vodi, promovira devetu umjetnost i okuplja ljubitelje stripa i strip kulture u čitavoj regiji.

Strip dostupan svima

Prvi festival održao se u Kulturno-informativnom centru u Preradovićevoj (tada su ga organizirali Dalibor Talajić Talaja, Ivan Prlić Prle, Tihomir Tikulin Tico i Ana Marinković). Otad je festival ugostio najznačajnije strip-crtače i umjetnike današnjice. U zadnjih 20 godina na festivalu Crtani romani šou promijenilo se gotovo sve – osim nepisane osnovne koncepcije, a ona je oduvijek bila promocija stripa kao masovnog medija namijenjenog najširim slojevima publike. Organizatori CRŠ-a, i nekadašnji i sadašnji, ostali su dosljedni u ideji da je strip nešto što se mora čitati i što ne pripada u supkulturu, već treba biti svakodnevno prisutno i dostupno svima. Ovom knjižarom to je definitivno još jedan odličan korak ka tome.

Osim svih relevantnih domaćih i stranih izdanja, ovdje će se moći pronaći i različite knjige o ovoj umjetnosti. U planu su i radionice, predavanja, izložbe i različita crtanja, a sve kako bi se što više ljudi upoznalo sa stripom. Napravite prvi korak i navratite u Torpedo Comics.

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori