U Francuskom paviljonu otvorena zanimljiva izložba

U Francuskom paviljonu otvorena
zanimljiva izložba

coupeinternational1

Coupé International je platforma iz Beča koja potiče međunarodnu suradnju među mladim umjetnicima kroz organizaciju zajedničkih izložbenih projekata. Izložbe se odvijaju u gradovima u kojima pozvani umjetnici i umjetnice žive i rade, s ciljem istraživanja sličnih praksi i stvaranja dobrih okolnosti za buduće suradnje. Nakon dvaju predstavljanja u New Yorku, Coupé International se prvi puta organizira u Zagrebu, u suradnji s udrugom Nomad koju je osnovala kustosica i kulturna menadžerica Vanja Žanko.

coupeinternational2

Za Coupé International’s VOL.THREE kustosi Michael Strasser (Austrija) i Vanja Žanko (Hrvatska) pozvali su u suradnju umjetnice Evu Engelbert (Austrija) i Maju Marković (Hrvatska), koje često stvaraju na specifičnim lokacijama i dijele interes za izložbene situacije izvan klasičnog galerijskog prostora. Dvije autorice istražuju povijest Francuskog paviljona, bisera zagrebačke arhitekture, kako bi razvile nove radove u njegovom specifičnom kontekstu i izložile ih tom prostoru. Kasnije ove godine, izložbeni projekt bit će postavljen na sajmu Parallel Vienna 2016 u Beču tijekom rujna, te u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku povodom 7. Dana austrijske kulture u studenom.

coupeinternational4

Francuski paviljon izgrađen je 1936.-1937. godine prema projektu arhitekta Roberta Camelota kako bi se u njemu predstavila francuska automobilska i avionska industrija u sklopu Zagrebačkog zbora. Zbog svog atipičnog izgleda i zahtjevnosti za korištenje, paviljon pada u zaborav i ne koristi se kroz cijeli niz desetljeća, a nakon nedavne obnove, u njemu se organiziraju različiti ‘site-‘ i ‘context-specific’ projekti u području suvremene umjetnosti, arhitekture, dizajna i glazbe.

coupeinternational3

Radovi Eve Engelbert i Maje Marković polaze od Francuskog paviljona kao mjesta predstavljanja iznimnih arhitektonskih i inženjerskih dostignuća. Politiku izlaganja industrijskih dostignuća, karakterističnu baš za izložbene paviljone na izložbama Zagrebačkog zbora i Zagrebačkog velesajma, Eva Engelbert ovdje izvrće i poziva na promišljanje o povijesnim, društvenim i ekonomskim čimbenicima koji paviljon okružuju. Politike reprezentacije dotiče se i Maja Marković korištenjem krhkih materijala – njen rad djeluje kao potporna struktura koja istovremeno ima potencijal postati sjajna izlagačka scenografija, ili odbačeni izlagački materijal u nekom zapuštenom skladištu.

Izložba ostaje otvorena do 24. lipnja 2016., a može se pogledati radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Tekst: Irena Borić
Foto: Coupé International, Beč

Učitati još
Zatvori