Što sve do sada znamo o ovogodišnjoj Mostri

Što sve do sada znamo o
ovogodišnjoj Mostri

Venice Sunrise

Mostra

Venecijanski filmski festival održava se svake godine krajem kolovoza u dvorani Palazzo del Cinema na Lungomare Marconi, na venecijanskom Lidu. Mostra kako je Venecijanci zovu dio je Venecijanskog bijenala. Ove godine počinje 30. kolovoza i trajat će sve do 9. rujna. Organizatori još nisu otkrili raspored i program, no pripremajući se za 74. po redu izdanje festivala, odlučili smo izdvojiti ‘highlightove’ koji znamo da nas očekuju ove godine.

Novosti 74. festivala

Venecijanski filmski festival prvi je i jedini filmski festival ove vrste koji je od izdanja ovog ljeta uveo novu kategoriju – za filmove napravljene za VR (‘virtual reality’) gledanje i doživljaj. Pet vodećih kreativaca iz polja dodijelit će nagradu najboljemu. prošle godine najavili su odlazak u tom smjeru prvim VR prikazivanjem filma na festivalu. Dodijelit će se tri nagrade – najbolji VR film, nagrada VR žirija i VR nagrada za kreativnost. Nagrađeni će osvojiti produkcijsku stipendiju u vrijednosti od $32,000 te prikazivanje filmova na festivalu.

Festival će otvoriti film ‘Downsizing’ Alexandra Paynea. Ovu filmsku satiru napisao je i režirao Payne, a glavnu ulogu u filmu ima Matt Damon kao lik koji se odluči smanjiti kako bi ostvario bolji život. Uz njega glume još i Kristen Wiig, Christoph Waltz, Laura Dern i Jason Sudeikis.

Počasne nagrade

Počasno nagrađeni nagradom za životna profesionalna postignuća ove godine bit će Jane Fonda i Robert Redford. Ovo dvoje van serijskih glumaca ponijet će s festivala svaki po jednog Zlatnog lava. A koji će filmovi s njima u glavnim ulogama biti na repertoaru – to ćemo tek saznati.

Kako prisustvovat festivalu?

Posebno ljetno iskustvo ove je godine korisnicima svojih kartica omogućio Mastercard®, a kao vjerni sponzor ove prestižne manifestacije, nedavno je otkrio svoju studiju ‘Cinema and the Cities’ kojom pokazuje važnost filma i filmske kulture u sedam svjetskih gradova. Osim toga, Mastercard® nagrađuje svoje vjerne korisnike mogućnošću osvajanja nagrade natjecanja ‘win the cinema’. Natječaj traje još nekoliko dana tako da se požurite i iskoristite sve pogodnosti Priceless Croatia kako biste mogli osvojiti put na Venecijanski filmski festival.

Za sve informacije o Mostri pratite nas i labiennale.org.

19984059_10155611939119752_1031591840697287321_o

Učitati još
Zatvori