Što donosi ovogodišnji Sarajevo Film Festival

sarajevo film festival post

Sredina kolovoza rezervirana je za 22. Sarajevo Film Festival koji će se održati od 12. do 20. kolovoza u Sarajevu. Ovogodišnji program donosi, kao i svake godine, mnogo raznolikog sadržaja, a nakon uspješnog lansiranja na 20. Sarajevo Film Festivalu, program Pretpremijere 22. Sarajevo Film Festivala ponudit će i ove godine festivalskoj publici uvid u najnoviju produkciju i regionalne kinematografije.

U okviru ovog programa bit će predstavljena četiri dugometražna filma autora iz bivše Jugoslavije, a za distributere će biti organizirana i projekcija trailera čak 18 naslova u najavi, filmova koji će tek na jesen, nakon Sarajevo Film Festivala krenuti u kino distribuciju. Program Pretpremijere 22. Sarajevo Film Festivala bit će održan od 13. do 19. kolovoza s projekcijama filmova u Narodnom pozorištu Sarajevo, a publika će imati priliku susresti se s ekipama filmova i na otvorenim razgovorima nakon projekcija.

sarajevo film festival 3

Osim programa Pretpremijere 22. Sarajevo Film Festivala publika će moći pogledati čak 222 filma, iz 61 države svijeta i to kroz 18 različitih programa. Novosti festivala su da će Stephenu Frearsu, jednom od najistaknutijih i najprovokativnijih britanskih reditelja današnjice, bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, svečanu ceremoniju otvaranja fetsivala vodit će ove godine mlada glumica Alena Džebo, a fetsival nastavlja i s raznim dodatnim programima, svakako zanimljiviji je onaj Naj fotke 22. Sarajevo Film Festivala gdje u sada već tradicionalnoj nagradnoj igri mogu sudjelovati svi oni koji svoje fotoaparate, telefone, tablete i druge uređaje rado koriste kako bi zabilježili najzanimljivije trenutke festivala.

Najbolju fotografiju 22. Sarajevo Film Festivala koja prenosi atmosferu sa bilo koje festivalske lokacije čeka nagrada, a fotografije šaljite na najfotka@sff.ba u periodu od 12. do 20. kolovoza, a ako ste korisnik Instagrama, objavite ih uz obavezne hashtagove #najfotkaSFF i #22ndSFF. Pobjednička fotografija uz ime autora/ice, kao i način preuzimanja nagrade, bit će objavljeni 24. kolovoza na službenoj web stranici i društvenim mrežama Sarajevo Film Festivala.

Osim ovog dodatnog i zabavnog programa, sve posjetitelje festivala čeka odličan raspored filmova i iznimno mnogo zabave. Detaljni raspored projekcija možete saznati na films.sff.ba/ba/home, dok ćemo se morati strpiti do kraja festivala kako bi saznali tko je osvojio svoje Srce Sarajeva.

Foto: Facebook

0