Kućni ljubimac u spavaćoj sobi dokazano poboljšava san

Psi, mace i ostali kućni ljubimci danas su normalan dio moderne obitelji. Nije nimalo čudno da u domu imaju poseban tretman te su tretirani kao punopravni član obitelji. Razmaženi četveronožni krzneni mezimci uživaju s vlasnicima na putovanjima oko svijeta, sudjeluju u svakodnevnim ritualima, a čak imaju i profile na društvenim mrežama. Tako se pojavila jedna sasvim nova era ‘petfluencera’ u kojoj ljubimci imaju milijune sljedbenika na Instagram profilima. Nerijetko imamo prilike vidjeti kako poslijepodnevni odmor provode u izležavaju na sofama u dnevnom boravku i krevetima u spavaćoj sobi. Prema nekim istraživanjima drijemanje i spavanje s kućnim ljubimcem omogućuje bolji san i veselije raspoloženje. U nastavku doznajte više i sami procijenite utječe li zaista ljubimac u spavaćoj sobi na bolji san.

Bolji san uz krznene mezimce

O ovoj temi vode se brojna istraživanja i rasprave koje svoje argumente ‘za’ i ‘protiv’ strastveno zagovaraju. Čak i među vlasnicima diljem svijeta postoje nedoumice oko toga treba li ljubimcu dozvoliti ulazak u spavaću sobu. Najčešći odgovor protivnika te ideje su higijenski razlozi. Psi i mace bez obzira na to koliko ih njegovali i uređivali imaju svoj miris i prljavštinu koja se zadržava na dlaki. Stoga je mnogima odbojna činjenica da ih pozovu k sebi makar i na podnožje kreveta. No, sve više istraživanja u posljednje vrijeme ističe brojne prednosti, a između ostalog i bolji san ako se odlučite na taj pothvat.

Što kažu istraživanja?

Jedno novije istraživanje dokazalo je da žene kraj svog psa imaju bolji san te se bude svježije i odmornije. Dobro je poznato, a i znanstveno utemeljeno da maženje i grljenje s psima i macama kod ljudi potiče lučenje hormona sreće. Vlasnici će potvrditi da je ovo ujedno i najlakši način za riješiti se nakupljenog stresa, a sličan učinak imaju i ako spavate s njima. Bolji san zagarantiran je nakon što se utoplite kraj krznenog prijatelja, a njihovo društvo skrenut će vam misli sa svega onoga što bi vas inače držalo budnima. Buđenje kraj životinje koja vas bezuvjetno voli od jutra će suzbijati naznake tjeskobe i depresije. No, ipak spavanje s ljubimcem nije za svakoga, prije svega za one koji su potencijalno alergični na dlaku životinje.

Foto: Instagram

0