Znate li kako spavaju i o čemu sanjaju kućni ljubimci?

View this post on Instagram

A post shared by ᑕᕼOᗰᔕKY (@goldenchomsky) on

Foto: Instagram

Baš kao i ljudi, kućni ljubimci vole spavati, drijemati i odmarati. Sigurno ste primijetili kako se vaša mačka ili pas u snu trzaju, pomiču pa čak i cvile. Psi spavaju više od ljudi, a najdraže im je kratko drijemanje tijekom dana. Na društvenim mrežama svakodnevno nas nasmijavaju kratki video uradci pospanih štenaca koji se doslovno ruše s nogu od umora.  Mladunčad može spavati po cijele dane, pretpostavlja se radi razvoja i stimulacije mozga. Najdraže im je ‘prevrnuti se’ u spokojni san nakon maminog mlijeka. Mačke pak jako vole spavati za vrijeme kišnih i tmurnih dana, posebno one kućne. Vaši kućni ljubimci definitivno sanjaju iako se sa sigurnošću ne može reći kakve snove imaju, a u nastavku pročitajte više.

Kućni ljubimci koji vole drijemati

View this post on Instagram

A post shared by Natalie Poynton (@nat_jp05) on

Malo tko će ostati ravnodušan dok promatra krznene ljubimce u snu. Miču šapicama i ispuštaju zvukove, a mi se pitamo što im se vrti u glavama. Možda igračke, omiljena hrana ili pak razmišljaju o igranju u parku? S obzirom na to da ljudi sanjaju o stvarima koje ih svakodnevno okružuju i zaokupljuju, nema razloga vjerovati da slično nije kod pasa i mačaka.Pas ima vrlo sličan ciklus spavanja kao i čovjek, a gotovo trećinu budnog vremena provedu pospani. Potrebno im je oko 20 minuta da uđu u REM fazu sna u kojoj ostaju nekoliko minuta. Disanje i ritam srca im se u dubokom snu mijenjaju stoga se kao prirodni refleks javljaju trzaju, a posebno kod mlađih i starijih pasa.

Tko su najveće spavalice?

View this post on Instagram

A post shared by Domino Puma (@pumapuma810) on

Mace isto vole spavati, čak najviše od ostalih sisavaca, a dvostruko više od čovjeka. U snu ponekad na zvuk pomiču uši, njuškica, izbacuju kandže pa čak i predu. O tome koliko će spavati, zavisi starost mačke, sobna temperatura, ali i vanjski uvjeti.  Zimi im je omiljeno drijemanje, a u toplijim mjesecima najaktivnije su noću te pred sumrak i svitanje. One pak najveći dio vremena provode u drijemanju, a ne u dubokom snu, koje im je dovoljno da se revitalizuju. Znanstvenici još uvijek na raznim životinjama proučavaju fenomen sna i snova. Sa sigurnošću se može reći da i kućni ljubimci mogu imati noćne more te probleme sa snom.

Foto: Instagram

0