Kućne mačke koje nalikuju onima iz divljine

Kućne mačke koje nalikuju
onima iz divljine

Mačke i psi najpopularniji su kućni ljubimci. Krzneni mezimci zasigurno dodaju vrijednost u kolekciju lijepih trenutaka u životu. Vlasnici će se složiti da ‘onaj’ osjećaj kada dođu doma i dočeka ih umiljato lice četveronožnog člana obitelji, malo što može zamijeniti. Mačke se vole umiljavati, igrati, a njihove vrckave vratolomije po domu još će vas i dobro nasmijati. Ljepoti i eleganciji divljih mačaka divimo se na dokumentarnim filmovima, no postoje i ‘umanjene’ verzije kućnih mačaka koje izgledaju baš poput onih iz divljine. U nastavku upoznajte abesinsku, bengalsku i savannah mačku.

Egzotične mačke

Abesinske mačke vole ljude i vrlo su privrežene svome vlasniku. No, za razliku od onih maca koje se vole sklupčati u krilo i maziti se satima, abesinske mačke su dominantne i više se vole aktivno zabavljati. Kao i većina mačaka, one svoju znatiželju ne kriju i uvijek istražuju nešto novo. Umiljate bademaste oči odmah će vas osvojiti baš kao krzneni kaput kojim se ponosno vole pokazivati pred ukućanima, a krasi ga svilenkasta dlaka divnih kombinacija smeđih tonova. Prema većini izvora ove mačke su, naime, potomci ‘svete mačke’ koja je prije četiri tisućljeća živjela u palačama Egipćana.

‘Mini leopard’

Bengalske mačke svoju posebnost ne skrivaju samo u šarama na krznu. Graciozna, temperamentna, raskošna maca nastala je križanjem domaće mačke i azijskom leopard mačkom u Californiji, 60-ih. godina, a naziva se još i safari mačka. Ta činjenica govori da je ovo jedna od najmlađih pasmina. Prema opisu, bengalske mačke ne vole biti sami, stoga će biti idealno društvo obiteljima s djecom. Vrlo su inteligentne pa će brzo usvojiti sve trikove poput davanja šape, okretanja, prevrtanja, ali i hodanja uz nogu bez povodca. Egzotični izgled bengalske mace zaista podsjeća na malog leoparda, a čak ni mijaukanje joj nije slično kao većini mačaka.

Najveća kućna mačka na svijetu

Ova divna maca ustvari i nije često viđeni kućni ljubimac, a da je tome tako svjedoči i činjenica da glas za najveću i najskuplju mačku na svijetu. Savannah je najmlađa su pasmina domaćih mačaka, hibridi nastali križanjem s afričkim servalom. Osim po veličini, odmah ćete ju prepoznati po šiljastim ušima, dugom vratu i elegantnim vitkim nogama, te debelom i kratkom repu, baš poput malenih geparda. Stoga ne čudi da najbolji lovci među mačkama. Između ostaloga vole duge šetnje pa će ove mačke biti idealne za sve one koji vole aktivan život, a posebno su zaintrigirane vodom.

Foto: Instagram

 

Učitati još
Zatvori