Kristina Kuzmič: Autentičnost je glavni sastojak mog uspjeha
Kristina Kuzmič: Autentičnost je glavni sastojak mog uspjeha

Kristina Kuzmič: Autentičnost je
glavni sastojak mog uspjeha

Brojimo sitno do novog izdanja Dana komunikacija koji se u Rovinju sprema od 20. do 23. travnja, točnije već ovog četvrtka. Konferencija je ovo kojoj se iz godine u godinu uvijek veselimo i rado joj se vraćamo. Osim što okuplja komunikacijsku industriju na jednom mjestu, dovodi i odlične govornike koji postavljaju svjetske trendove. Inspirativni govori, koji će bez sumnje nadahnuti publiku, i ove godine su na programu. Jedan od njih je i onaj Kristine Kuzmič. Vlogerica, komičarka, influencerica i spisateljica, sve ovo je Hrvatica Kristina Kuzmič koja već dugi niz godina živi u SAD-u. Kako za sebe kaže, iako je dulje u SAD-u, nego što je živjela u Hrvatskoj, Kristina Hrvatsku smatra svojim domom. Prije nego što stane na pozornicu Dana komunikacija u Rovinju, odlučili smo upoznati njenu priču i saznati što sprema ovaj vikend.

  • Odbrojavamo dane do vašeg dolaska u Rovinj na Dane komunikacija. Radi se o vrlo cijenjenom događaju komunikacijske struke na koji svake godine dolazi veliki broj ljudi. Što spremate za ovogodišnju publiku?

Podijelit ću svoje iskustvo o tome što je ključ za ispunjen i uspješan život.

  • Hoće li vam ovo biti prvi javni nastup pred tolikim brojem hrvatske publike? Osjećate li odgovornost, tremu, strah, uzbuđenje ili možda kombinaciju svega?

Odradila sam nekoliko predstavljanja knjige, kada je prevedena na hrvatski, ali ovo je prvi put da sam govornica u Hrvatskoj na konferenciji kao što je ova. Uzbuđena sam i počašćena što su me pozvali da sudjelujem.

  • Vratimo se na početak i vaše djetinjstvo. Hrvatica ste koja se, preko trnja do zvijezda, ostvarila u SAD-u. Kakve vas uspomene vežu za Lijepu Našu i vraćate li joj se rado?

Imam jako lijepa sjećanja iz djetinjstva u Hrvatskoj te je i dalje volim posjećivati svake godine. Iako dulje živim u SAD-u nego u Hrvatskoj, svejedno imam osjećaj da mi je ona dom. Nekako se osjećam najzdravije dok sam tu.

  • Godina prekretnica za vaš život bila je 2011. kada ste pobijedili u Oprinu showu Oprah’s Search for the Next TV Star. Možete li nam malo bolje objasniti o čemu se radi?

To je njezino reality natjecanje koje traži sljedeću TV zvijezdu. Potpuno sam se šokirala kada sam pobijedila i Oprah mi je dala jednu sezonu vlastitog kuharskog showa na njezinoj televizijskoj mreži. Mnogo sam naučila iz tog iskustva, ne samo kako show biz funkcionira, već i kako da vjerujem svojim instinktima.

  • Kakav ste život živjeli prije 2011.?

To je bilo burno vrijeme sa vrlo teškim lošim trenutcima i vrlo uzbudljivim uspjesima. Prošla sam mnogo toga i naučila da je život zapravo samo niz različitih životnih faza. I stresne faze i dobre faze su prolazne pa je važno znati što zapravo cijenim u životu, što je bitno i, sukladno tome, raspodijelim energiju.

  • Od sebe ste u nešto više od 10 godina stvorili brend pa vas na društvenim mrežama prati gotovo 3.5 milijuna ljudi. Vašu stvarnosti neki mogu samo sanjati. U čemu je tajna?

Autentičnost. Rekla bih da je to glavni sastojak. Moram biti svoja, bez uspoređivanja i natjecanja te ne smijem brinuti što drugi misle o meni. Nikad ni u čemu nisam uspjela kada nisam bila autentična. Svaki put kada sam dopustila drugima da upravljaju time tko sam ili kako se trebam ponašati ili što trebam objaviti, to nije prošlo uspješno.

  • Počeli ste kao vlogerica, ali danas ste puno više od toga – spisateljica, javna govornica, pa čak i komičarka. Kako je došlo do toga i što nam možete reći o ovogodišnjoj američkoj turneji Hope & Humor?

Nastavila sam objavljivati te je jedna stvar vodila drugoj, i tako dalje. Nikada nisam planirala postati autorica ili imati turneju, ali kada mi je to ponuđeno, sve je imalo smisla i sve je išlo prirodnim tijekom. Osjećala sam se kao da me sve što sam do sada prošla samo spremalo za ove nove izazove. Moj Hope & Humor show (kao i ovaj novi show čiju turneju isto počinjem uskoro) bio mi je jedan od najdražih dijelova karijere. Stvarno sam uživala u stvaranju live showova koji su puni humora, ali također i inspiracije i validacije.

  • Vaša prva knjiga Drži se doživjela je veliki uspjeh i postala jedna od najprodavanijih u SAD-u. O čemu pišete u njoj?

To je knjiga koju bih sama htjela pročitati u izazovnim životnim situacijama. U knjizi dijelim svoje priče o nesigurnostima i izazovima koje je život postavio pred mene. Pišem o rastavi i kako pokušavam biti odličan roditelj, dok istovremeno puno griješim. Pišem o tome kako sam prestala samu sebe mrziti, a kako sam pronašla svoju moć i samopouzdanje, pišem o strahu, o ponovnom zaljubljivanju… Knjiga stvarno pokriva širok spektar tema. Moj je glavni cilj za ovu knjigu, ali i za sve ostalo u životu, stvoriti za druge nešto što je meni bilo najpotrebnije kada mi je bilo najteže.

  • Bacili ste se i u nove spisateljske pobjede – u izradi je još jedna knjiga za koju ste rekli da će biti puno teža od prve. U njoj ste odlučili podijeliti mučno iskustvo majke koja je sina pokušala izvesti na pravi put daleko od depresije i opijata. U kojoj fazi je knjiga i koliko je izazovno pisati o traumama koje biste, vjerujemo, najradije željeli zaboraviti?

Prva verzija knjige je gotova. Trenutno je uređujem i nadam se da će biti gotova do ljeta. Bilo je izazovno dok sam pisala jer sam se ponovno prisjetila svojih brojnih strahova. Ali znam da je vrlo važno otvoreno i iskreno pisati o mentalnom zdravlju.

  • Nakon svega što ste proživjeli, možete li sada napokon reći da u potpunosti živite svoj američki san?

Američki san je vjerovanje da svi, bez obzira na to gdje su rođeni ili kojem društvenom sloju pripadaju, mogu postati uspješni u svojim okvirima, stoga živim neku verziju američkog sna. Puno sam radila da dođem tu gdje sada jesam i nastavit ću tako, zato što mislim da „san“ nije točka koju možemo dosegnuti. Mislim da je to nešto za što konstantno trebamo raditi. Onog trenutka kada postanemo pasivni u životu, tada počinjemo gubiti. Smatram da se ljudi često kada pričaju o američkom snu fokusiraju isključivo na uspješnu karijeru i/ili financijski uspjeh. Za mene je prava definicija uspjeha shvatiti koje su naše prednosti i onda ih iskoristiti za postizanje dobra u svijetu.

Foto: PR, Instagram

Učitati još
Zatvori