Journal Pets: Evo zbog čega su korgiji omiljena pasmina kraljevske obitelji
Journal Pets: Evo zbog čega su korgiji omiljena pasmina kraljevske obitelji

Journal Pets: Evo zbog čega su korgiji
omiljena pasmina kraljevske obitelji

Jučerašnji dan definitivno će ostati kao jedan od najvažnijih u novijoj povijesti. Umrla je britanska kraljica Elizabeta II. U 96 godina života, od kojih je na vlasti bila čak 70 godina postala je jedna od najprepoznatljivijih osoba na svijetu ikad. Donoseći brojne trendove u Velikoj Britaniji, jednako tako je zaslužna i za njihovu popularizaciju u cijelom svijetu. Jedan od takvih trendova je definitivno i popularizacija vrste psa Korgi. Korgiji su svima poznati kao simbol britanske kraljevske obitelji. Ova pasmina već desetljećima šeće odajama i palačama nogu uz nogu s kraljicom Elizabetom. Kraljičini omiljeni mezimci s razlogom su jedan od najpopularnijih kućnih ljubimaca. Odani su vlasniku, a s njima baš nikada nije dosadno. Vole zabavljati sve prisutne baš kao što vole biti u centru pažnje. Zahvaljujući engleskoj kruni ova pasmina je postala popularna diljem svijeta.

Pasmina Korgi

Pembroke Welsh Corgi je pasmina pasa za čuvanje stoke koja potječe iz Pembrokeshirea u Walesu. To je jedna od dvije rase poznate kao velški korgi. Pembroke Welsh Corgi potječe iz obitelji pasa Spitz. Drugi je Cardigan Welsh Corgi, koji potječe iz obitelji pasa Teckel, koja je također proizvela jazavčara. Jedno često ponavljano objašnjenje za riječ “corgi” je da se na velškom prevodi kao “patuljasti pas”. Imaju kratke noge i duga tijela, što im definitivno pomaže kada govorimo o simpatičnosti i fotogeničnosti. No osim za to oblik pastirskih pasa omogućuje im držanje nisko na tlu, gdje je manja vjerojatnost da će ih goveda šutnuti. Žive u prosjeku 12 do 13 godina, zahtijevaju trening, ali su pametni, dobroćudni i brzo uče. Poznati su po tome da su blisko povezani sa svojim obiteljima i napreduju uz puno igre i vježbe.

Kraljevski korgiji

Kraljica Elizabeta jako je voljela životinje, a posebno je bila vezana za svoje korgije. Kraljevski korgiji bili su psi Pembroke Welsh Corgi u vlasništvu Elizabete II i njezinih roditelja, kralja Georgea VI i kraljice Elizabete, kraljice majke. Budući da je voljela korgije još od djetinjstva, Elizabeta II posjedovala je više od 30 korgija od kada je 1952. postala kraljica Commonwealtha do svoje smrti 2022. Nalazili su se kao motivi na brojnim fotografijama, slikama, skulpturama i umjetničkim djelima, kao i na kraljevskom novčiću. Psi su tradicionalno pokapani u kraljevskoj rezidenciji, imanju Sandringham u Norfolku, gdje su i uginuli. Koliko su korgiji pomagali kraljici u svim životnim situacijama govori i slučaj kada je princ Andrew dao je kraljici nekoliko štenaca korgija u travnju 2021., nakon smrti vojvode od Edinburgha.

Foto: Unsplash, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori