U malom mjestu nedaleko od Šibenika krije se konoba čiju hranu vrijedi probati
U malom mjestu nedaleko od Šibenika krije se konoba čiju hranu vrijedi probati

U malom mjestu nedaleko od Šibenika krije se
konoba čiju hranu vrijedi probati

U prekrasnom ambijentu zagrebačkog hotela Esplanade u utorak smo saznali koji restorani su zaslužili naći svoje mjesto u prestižnom Gault&Millau vodiču restorana u Hrvatskoj. U novom vodiču za 2023., našli su se neka već dobro poznata mjesta, ali i nova imena hrvatske gastro scene. Jedan od njih je konoba Campanelo koja se nalazi u dalmatinskoj zagori nedaleko od Šibenika. Točnije u mjestu Unešić gdje vladaju mir i spokoj. Skrivena od pogleda i užurbanosti ova konoba njeguje tradiciju na moderni način što znači da se radi o netipičnoj konobi. Definitivno se ne radi o mjestu kakvog smo naviknuli zamišljati na spomen riječi konoba. Sve ovo zainteresiralo nas je da saznamo malo više o mjestu za koje zaključujemo kako apsolutno zaslužuje biti u jednom takvom vodiču.

Konoba Campanelo – mjesto s obiteljskom pričom

Glavni chef i vlasnik konobe Campanelo je Mate Sučić. Njegova obitelj već 19 godina vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG). Tako se ovdje sve namirnice koje koriste u kuhinji i serviraju pred goste, sade na vlastitim poljima. Osim namirnica njihov OPG izrađuje i domaće vino za koje je zaslužan Matin djed. Ističe kako njegov djed i s 92 godine još uvijek vrijedno kopa vinograd i radi vino. Mati je to ogromna inspiracija i motivacija jer se njegov djed u životu puno naradio. Bez obzira na to bio je i sretan jer, kako kaže stara narodna, u radu je spas. Kao što se može vidjeti, sve generacije ove familije utkale su svoj doprinos u ovaj projekt. Iako je Mate trenutno glavni mozak svega, veliku podršku ima od strane svoje supruge i roditelja koji su mu desna ruka.

Za Matu su mjesto Unešić i njegova konoba centar života. Tu je odrastao i tu želi graditi karijeru o kojoj će se pričati u što nikako ne sumnjamo. Kao što smo već spomenuli, ovdje se njeguje filozofija tradicije na moderan način. To bi značilo da se tradicionalna jela pripremaju modernim tehnikama. Prednost nad ostalim restoranima daje im ta činjenica da su sve namirnice domaće. Točnije na prije spomenuti način „od polja do stola“. Ujutro se namirnice beru iz vrta njihovog OPG-a nakon čega se u kuhinji Campanela spremaju na moderan način.

Konoba Campanelo pruža jedinstven doživljaj svih osjetila

Da obitelj Sučić svojim gostima ne želi pružiti isključivo okusne senzacije pokazuje činjenica da su s novom godinom pokazali još bolje i ljepše ruho te obnovili staru pušnicu. Svojim gostima žele pružiti doživljaj života kakav je nekad bio na selu. U obnovljenoj pušnici gosti mogu doživjeti način pripreme jela uz izvorni duh i miris prostora u kojem se, više od 100 godina, dimilo meso. Mate Sučić kaže kako je njihov cilj u tome da gosti, kada dođu, osjete miris konobe, vina, pancete i dimljene pečenice. Uz te mirise i aperitiv gost može osjetiti tu čar one prave, tradicionalne konobe, a nakon toga kreće putovanje modernim morima gdje nepca uživaju u tradicionalnim okusima na drugačiji način.

Tradicionalna kuhinja na moderan način

E sada, što u Campanelu podrazumijevaju pod tradicionalnim jelima koje nude? Radi se o jelima koja su tipična za njihov kraj kao što su riba i meso ispod peke i na gradele, plate sireva, pršuta, pancete i svega domaćeg iz njihove dimnice, juhe… Upravo ova jela chef Mate Sučić oblači u novo ruho i spaja ih s najnovijim tehnikama u kulinarstvu.

Neka od njih koja su i samom chefu Sučiću omiljena su: janjeći ravioli, juha od škampa s musseom od dimljene orade, dekonstrukcija hobotnice ispod peke koja dolazi s njokima od batata te bakin verzot. Jela s ražnja i ispod peke moraju se naručiti minimalno dan ranije, a cijene jela kreću se od 5 eura koliko treba izdvojiti za juhu, sve do 30 eura koliko ćete platiti 250 gramski biftek. Jelovnik u konobi Campanelo vrlo je jednostavan i na njemu nema previše stvari što je često znak za dobar restoran. Četiri hladna predjela, tri topla, dvije juhe, šest glavnih jela i dva deserta su ono što možete izabrati. Za prave gurmane, koji uvijek vole probati od svega po malo, konoba Campanelo nudi degustacijski meni u pet sljedova za koji ćete izdvojiti 65 eura.

Za kraj možemo reći da je ovo mjesto za prave hedoniste. One koji uživaju i u dobroj hrani, i u dobrom piću, ali i u genijalnoj atmosferi prirode i ljetne terase s pogledom na vrtove obitelji Sučić. Za ovo se isplati potegnuti do Šibenika, odnosno do Unešića!

Konoba Campanelo otvorena je svim danima, osim utorkom, od 13 do 24 sata, a svoje mjesto osim preko telefona možete rezervirati i na njihovoj web stranici.

Foto: Konoba Campanelo

Učitati još
Zatvori