Znate li kako vaš pas koristi ‘tajni jezik’ za komuniciranje s okolinom?

Jeste li se ikada zapitali kako životinje komuniciraju međusobno, odnosno kako kućni ljubimci pričaju sa svojim vlasnicima? Iako se čini pomalo neobičnim, psi imaju potrebu izraziti emocije i raspoloženje na sebi poznate načine. Za pseći jezik zasigurno ste čuli, pogotovo ako ste i sami ponosni vlasnik četveronožnog mezimca. Samo kratkim promatranjem već možete vidjeti kako se vaš psić osjeća i kakvo mu je raspoloženje. Najočigledniji signali su zasigurno mahanje repom ili lajanje, no to nisu jedina sredstva interakcije pasa s okolinom. U nastavku pročitajte neke značajke koje pseći jezik čine posebnim, a koje vaš ljubimac svakodnevno koristi.

Pseći jezik – govorom tijela

Proučavanje govora tijela oduvijek je privlačilo pozornost psihologa, ali i ‘običnih’ ljudi koji su u potrazi za odgovorima tumačili kretnje i signale. Pseći jezik osim tipičnog laveža uključuje cijeli niz drugih koje ćete lako iščitati u pokretima vašeg psa. Lice i njuškica su dio tijela koji prvo zamijetimo na psu i vrlo je lako protumačiti znakove sreće, neraspoloženja ili neke druge emocije već na prvi pogled. Mrštenje i bore na čelu ukazuju na znakove zbunjenosti, dok blago otvorena usta razvučena u blagi osmijeh označuju ugodu i veselje.

Posebno je zanimljivo kako uši koriste za komunikaciju, jer njima osim što slušaju, jasno signaliziraju svoje trenutno stanje. Ako su podignute prema naprijed, pas je koncentriran na nešto ili osluškuje. Uši zabačene nazad, sljubljene uz glavu znak su straha ili podređenosti, a psi dobro znaju kada nešto ‘krivo’ naprave pa je ovo prirodna reakcija srama pred vlasnikom. Slično je i s repom kojeg psi koji ga imaju, svakodnevno koriste. Energično mahanje lijevo-desno znak je sreće i uzbuđenja, dok spušteni ili podvinuti rep znače suprotno od toga.

Kako komuniciraju s drugim životinjama?

Pseći jezik najbolje će razumjeti drugi psi, no i druge životinje poprilično dobro osjećaju i prepoznaju i pripadnici drugih vrsta. Psi su poprilično socijalna bića koja se vole igrati i družiti s drugim psima, a s kojima dijele univerzalna pravila komunikacije. Ako promatrate igru pasa i usredotočite se na nekoliko pokreta vrlo brzo ćete shvatiti koji znakovi signaliziraju poziv na igru skrivača, trčanje ili skakanje. Kada pas ispruži prednje šape u poziciju naklona želi vas pozvati na igru.

Ako to napravi u društvu drugih pasa često će i zastati na nekoliko trenutaka uz lagano mahanje repom što između njih označava svojevrsnu ‘mind game’ tko će se prvi pomaknuti i krenuti u zabavu. Udaranje šapom ili grljenje događa se jedino kada pas u drugu životinju ima potpuno povjerenje, dok je kruženje oko drugog psa ili hvatanje repa početna faza upoznavanja. Pseći jezik nezamisliv je bez lajanja, a znanstvenici su putem naprednih tehnologija ustanovili da postoji više od 6000 vrsta različitog laveža, a gotovo 45% vremena psi njime komuniciraju s okolinom.

Foto: Unsplash, Instagram

 

 

 

0