Kad ste zadnji put kuhali kompot?

Kompot je napitak (ili desert, ovisno o serviranju) koji nas okusom i mirisom vraća u kuhinje mama i baka. Izvrstan je za grijanje zimi i kao zamjena za čaj, u sezoni jabuka super ideja da iskoristite domaće voće, a uz to je brzinski gotov.

Jabuke dopuštaju dodavanje raznih drugih okusa kao što su kruške, šljive, naranče, limun, ali i svih finih zimskih začina poput klinčića, cimeta i anisa.

Kuhanjem u vodi voće otpušta sve svoje slatke arome, a nakon što je kuhano možete komadiće procijediti, propasirati za gusti napitak ili naprosto pojesti takve kakvi jesu. Ako imate dovoljno slatke jabuke čak ne morate dodati ni gram šećera, bit će dovoljno slatko, a za dodatni ‘boost’ zdravlja ubacite đumbir.

U lonac u koji ste ubacili pola kilograma očišćenih i narezanih jabuka ulijte pola litre vode. Količina vode proporcionalno odgovara količini jabuka stoga sami regulirajte svoju mjeru, a zaslađivač isto ubacujete prema želji. Uz to dodajte žličicu cimeta (ili štapić ako ga imate), pokoji klinčić i mahunu vanilije te kuhajte 15-tak minuta dok ne vidite da su jabuke omekšale.

Možete ga poslužiti toplog ili hladnog, jabuke pojesti cijele ili propasirati, ali u svakom slučaju ćete uživati!

Foto: Instagram

0