Kombucha: eliksir zdravlja koji morate probati

Kombucha: eliksir zdravlja koji
morate probati

Napitak koji se tisućljećima u istočnjačkoj kulturi naziva ultimativnim eliksirom zdravlja, Zapad je osvojio tek nedavno. Ubrzo, kombucha je unutar sve popularnijih trendova zdravog življenja, organske prehrane, veganskog životnog stila i wellnessa postala nova green stvar koji su svi htjeli isprobati.Kombucha je napitak od zaslađenog čaja fermentiranom SCOBY-om, simbiotskom kolonijom bakterija i kvasca. Na istoku, kombucha iza sebe ima bogatu i dugu povijest koju unazad 2000 godina možemo pratiti kroz priče o njezinom iznimnom ljekovitom djelovanju u prevenciji i borbi protiv raka, artritisa i drugih degenerativnih bolesti.

U jeku potrage za lijekom protiv raka koji će smanjiti sve veći broj oboljelih, početkom 20. stoljeća Rusi i Nijemci naišli su na ovaj istočnjački napitak i s obzirom na njegovu reputaciju ljekovitog eliksira proveli brojna i opsežna istraživanja u kojima su ruski znanstvenici otkrili cijelu regiju unutar Rusiju u kojoj će činilo da su ljudi bili gotovo imuni na rak i postavili hipotezu da je upravo kombucha razlog. Iako je priča o ovom napitku započela 2000 godina prije u Aziji, Rusija se nerijetko spominje unutar okvira prvih zabilježenih zapisa o proizvodnji fermentiranog čaja. Cijeli niz eksperimenata, iako je potvrdio postavljenju hipotezu ruskih znanstvenika, nije otkrio što točno kombuchu čini toliko ljekovitom.

Njemački znanstvenici bili su ti koji su nastavili ruska istraživanja i odveli ih u svom smjeru. Tek početkom 1990-ih kombucha je stigla u Ameriku s čime je porastao broj istraživanja na efektima kombuche, ali obzirom na pristupačnost sastojaka i laku pripremu Amerikanci su istraživanja tog napitka smatrali projektima koji donose nedovoljno profita. Ipak, upravo je Amerika mjesto gdje je prije godinu, dvije i zdravi i wellness trendovi unutar popularne kulture postala izvor njezine popularnosti. Instagram profili blogerica usmjerenih na fitnes trendove i trendove u zdravoj prehrani ispunile su slike svakodnevnih obroka uz koje se gotovo bez iznimke nalazila i čaša ili šarena staklena bočica njihovog novog omiljenog napitka.

Iako je kombucha trenutno samo dio najnovijih healthy trendova, njezino ljekovito djelovanje i više je no stvarno. Detoksikacija organizma čiji su rezultati zdrava jetra i najvjerojatnija povezanost s preventivnim djelovanjem na pojavu raka, prevencija i liječenje svih oblika artritisa, stvaranje uravnoteže probave, smanjenje simptoma depresije i anksioznosti, jačanje imuniteta i povećanje energije samo su neka od pozitivnih djelovanja koji se tisućljećima pripisuju kombuchi, iako nikad nisu znanstveno dokazana.

Želite li isprobati ovaj magičan blago gazirani fermentirani čaj bogat antioksidansima koji se krije unutar bočice s natpisom kombucha, potražite ga na policama bio&bio dućana koji je u svoju ponudu uvrstio nekoliko okusa brendova Karma i Voelkel.

Kombucha

Karma Kombucha

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram, bio&bio

Preporuka

Zatvori