Kolač od jogurta s limunom i borovnicama

Kolač od jogurta s limunom i
borovnicama

Borovnice je najbolje koristiti dok su svježe, a budući da će uskoro nestati s tržnica, pronašli smo ovaj recept na blogu Foozdarije kako bi ih posljednji put ove sezone upotrijebili u prave svrhe – za pripremu slasnog kolača. Ovaj je od jogurta s dodatkom borovnica i limuna, lagan i osvježavajuć, idealan za ispraćaj ljeta dok u glavama već ‘kuhamo’ druge recepte, u skladu s novim godišnjim dobom koje je pred vratima.

borovnice3

Sastojci:
200 g (190+10) brašna
10 g praška za pecivo
pola žličice soli
230 g čvrstog jogurta
200 g šećera
3 veća jaja
naribana korica 2 limuna
pola žličice ekstrakta od vanilije
120 ml ulja (kokosovo, suncokretovo, maslinovo… na vama je)
250 g borovnica ili bilo kojeg drugog šumskog voća
80 ml soka od limuna

borovnice1

Pećnicu zagrijati na 175 stupnjeva. Pomiješati 190 g brašna, sol i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli umiješati jogurt, šećer, jaja, koricu limuna, vaniliju i ulje. Lagano umiješati suhe sastojke u smjesu. Borovnice (mogu biti i smrznute) pomiješati s preostalim brašnom i nježno ih umiješati u smjesu.
Staviti u namašćeni kalup i peći 50-ak minuta. Dok se kolač peče, 1 žlicu šećera pomiješati s limunovim sokom i kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi i tekućina bude prozirna, staviti sa strane. Kada je kolač gotov, neka se ohladi 10-ak minuta. Nakon što ga izvadite iz kalupa, prelijte sa sirupom, pustite da se upije i poslužiti. I pojesti.

borovnice2

Foto: Foozdarije

Preporuka

Zatvori