Koji nas wellness trendovi očekuju u 2019.?

Koji nas wellness trendovi
očekuju u 2019.?

Ako se osjećate pod stresom i čini vam se kao da izgarate na radnom mjestu, niste sami. Globalno wellness tržište poraslo je 12,8 posto u posljednje dvije godine, pretvarajući se u industriju s 4,2 trilijuna dolara i to s dobrim razlogom. Cijela generacija kojoj pripradamo radi znatno duže, svakodnevno se suočavamo s izazovima i promjenama koje izazivaju stres.

Nije ni čudo da stalno tražimo nove načine za poboljšanje mentalnog i tjelesnog blagostanja.

Srećom, wellness industrija ima mnogo više za ponuditi od yoge i mirisnih svijeća. Iako je opuštanje uz mirisne svijeće zapravo vrlo, vrlo ugodan osjećaj i preporučljiva aktivnost.

U stvari, postoji tisuću različitih načina za poboljšanje kvalitete života, ali tu su i aktivnosti i proizvodi za koje globalno tržište predviđa veliku popularnost u 2019.

U nastavku donosimo wellness trendove koji će obilježiti godinu u koju smo tek zakoračili.

Reducirano korištenje društvenih mreža

U pokušaju smanjenja korištenja društvenih medija (bez potrebe da se ustvari odustane od telefona), pojedinci se sve više okreću tehnologiji praćenja korištenja koju pružaju Apple, Facebook i Twitter. Očekujte da će vaši prijatelji uspoređivati ograničene sate koje provode na svojim uređajima tijekom cijele 2019.

Disanje

Često ne razmišljamo o tome, ali fokusiranje na vaše disanje može biti najznačajniji čin brige o sebi; naš dah nas ipak održava na životu. Plitko disanje (dah koji dolazi iz vaših prsa, a ne dijafragme) također može podići razinu stresa. Sve su popularnije i škole disanja koje uče održavati balans i dobru energiju.

Prirodni comfort food

Veganstvo je bilo jedan od najvećih prošlogodišnjih trendova u prehrani. Također, bezglutenska prehrana i mliječni proizvodi bez laktoze popeli su se visoko na ljestvici omiljenih food trendova. Ove godine ti se trendovi nastavljaju. Postaju sve popularniji planovi prehrane koji čine jelo lakšim i ugodnijim. Teška, masna i kalorična hrana, polako odlazi u zaborav. Voćne salate, sve vrste povrća, posebno zelenog, tofu i mock kao alternativa mesu pretvorit će comfort food u vrlo zdrave obroke koji će biti na našim stolovima tijekom 2019.

Spoj kafića i dnevne sobe

Ovaj je trend krenuo iz Južne Koreje i proširio se na SAD i Englesku, a samo je pitanje kada ćemo i u našim kvartovima ugledati jedno takvo cosy mjesto. Riječ je o tzv. healing kafićima koji su spoj ugodnog mjesta za opuštanje i odmor te uživanje u svim ostalim blagodatima uobičajenih kafića. Koncept se sastoji od udobnih ležaja gdje doslovno možete meditirati i samo ležati čisteći vlastite misli i konzumirati omiljeno piće.

Obiteljski wellness

Pomalo je ironično što mjesta za opuštanje i osobni razvoj najčešće nisu obiteljska mjesta. No, to se polako mijenja i u 2019. bit će sve više mjesta koja nude rekreaciju, satove yoge i wellness za djecu i odrasle. To uključuje tečajeve i za djecu i odrasle pa će znatno olakšati roditeljima. Sada će napokon bez grižnje savjesti moći uživati u rekreaciji i tretmanima opuštanja sa svojom djecom, pritom se dobro provesti i produbiti obiteljske odnose, samim time što će više vremena provoditi zajedno.

Meditacija

TRE (vježba napetosti i traume), nazvana “shaking meditacija”, uključuje niz kontroliranih vježbi trešnje čiji je cilj oslobađanje mišićne napetosti i smanjenje stresa. Može se činiti malo čudno da se namjerno trese na podu, ali kroz taj proces možete bolje razumijeti svoje osjećaje i resetirati svoje obrasce razmišljanja. Pokušajte, osobito ako mrzite tišinu koju osjećate tijekom meditacije.

Intuitivna prehrana

Ako se ikad osjećate krivima što ste nešto pojeli ili ste shvatili da rijetko obraćate pažnju na hranu na vašem tanjuru, možda ćete htjeti probati ‘intuitivnu prehranu’. No-diet pristupu prehrani polako raste popularnost u posljednjih nekoliko godina, a kod intuitivne prehrane je ključno unositi hranu samo kada ste gladni i prekida se unos hrane u trenutku kada je glad zadovoljena, odnosno prije nego što je postignuta potpuna sitost. Pritom nikada ne bi trebali osjećati grižnju savjesti zbog nečeg što ste pojeli ili popili jer je ključ u umjerenim porcijama.

Dinamička meditacija – sofrologija

Druga tehnika u nastajanju koja pomaže onima koji se bore s meditacijom je sophrology ili ‘dinamička meditacija’. Uključuje kombinaciju disanja, meditacije i vizualizacije kako bi se potaknulo opuštanje spajanjem desne i lijeve hemisfere mozga. Popularnost ove meditacije raste jer provjereno, u svega nekoliko minuta, oslobađa stres i tjeskobu te jača samopouzdanje. Ova je metoda nastala 60- ih godina prošlog stoljeća, no čini se kako je sada doživjela pravi uzlet.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori