Tjedan pred nama donosi pravu poslasticu za izlazak, baš svaku večer

Tjedan pred nama donosi pravu poslasticu
za izlazak, baš svaku večer

Zločini i prekršaji

Nakon ludih tuluma, partyja, izlazaka za pamćenje koji su obilježili prosinac i na kraju sami početak siječnja, vrijeme siječnja nešto je tiše, mirnije, velika većina je otišla na zimovanje, grad se ponekad čini mirnijim, s manje ljudi, no bez obzira na to u tjednu pred nama čeka nas svaku večer jedna prava poslastica za izlazak!

Započnite tjedan odličnim filmom u kinu…

Ovogodišnji program kina Tuškanac u Zagrebu započinje filmovima Woodyja Allena. Prikazat će se ukupno sedamnaest filmova nastalih u razdoblju 1971-93. Ponedjeljak počinje humornom egzistencijalnom dramom  Zločini i prekršaji (1989) koju mnogi drže jednim od najuspjelijih Allenovih filmova. Uoči projekcije uvodnu riječ održat će naš ugledni filmolog, dr. sc. Nikica Gilić.

Zločini i prekršaji

Zločini i prekršaji

U utorak je na programu Spavač (1973), spoj nijemofilmske slapstick burleske i SF-a, u kojem je redatelj dao niz posveta i parodijskih interpretacija motiva iz više poznatih djela žanra znanstvene fantastike. Kasnije istoga dana prikazuje se humorna drama Dani radija (1987), izlet u Allenovo djetinjstvo koji nudi nostalgično prisjećanje na zlatno doba radija i New York 1940-ih.

Spavač

Dani radija

Srijeda donosi također humornu dramu Sjećanja na zvjezdanu prašinu (1980), redateljevo najautobiografskije djelo nadahnuto Federicom Fellinijem, posebno njegovim remek-djelom Osam i pol, te humornu romantičnu dramu Muževi i žene (1992), za koju je Allen osvojio nagradu BAFTA, a koje odlikuje otklon prema pseudodokumentarizmu.

Muževi i žene

Muževi i žene

Muževi i žene

Fantastična satirična komedija Zelig (1983), nagrađena na festivalu u Veneciji, ujedno i jedan od najuspjelijih lažnih dokumentaraca svih vremena, na programu je u četvrtak. Istoga dana prikazuje se i komedija Ljubav i smrt (1974), parodiju ponajprije ruskih književnih klasika, ali i filmova Ingmara Bergmana i Sergeja Ejzenštejna te anarhoidnih komedija braće Marx.

Petak je rezerviran za remek-djelo Annie Hall (1977), izvrsnu romantičnu komediju nagrađenu Oscarima za najbolji film, režiju, scenarij i glavnu žensku ulogu. Istoga dana prikazuje se i sjajna humorna egzistencijalna romantična drama Manhattan(1979), koja nudi dojmljiv prikaz kriza identiteta i seksualnih neuroza tadašnjih Njujorčana.

Annie Hall

Annie Hall

U subotu je na rasporedu remek-djelo Hannah i njezine sestre (1986), humorna drama ovjenčana Oscarima za najbolju sporednu mušku i žensku ulogu te najbolji scenarij, a potom slijedi fantastična romantična komedija nagrađena u Cannesu Purpurna ruža Kaira (1984), metafikcijski film u kojem se Allen pozabavio razlikama između zbilje i fikcije.

Na kraju tjedna, u nedjelju, na programu je emotivna i dirljiva te izuzetno duhovita i očekivano nostalgična priča Broadway Danny Rose (1984), za koju je Allen osvojio nagradu BAFTA, te Interijeri (1978), ostvarenje nadahnuto filmovima Ingmara Bergmana i prva drama Woodyja Allena snimljena nakon niza komedija koje je realizirao tijekom 1970-ih.

Interijeri

Interijeri

KCM 1

KCM

KCM donosi prave glazbene poslastice

Nakon filmskih prijedloga na red je glazba, a tjedan pred nama obiluje dobrim nastupima i koncertrima. U mnogima omiljenom jazz klubu Kulturni centar Mesnička, u utorak 8. siječlnja, na rasporedu je nastup Misholovke – Vesna Pisarović (glas), Krunoslav Levačić (bubnjevi) i Ivar Roban Križić (kontrabas) predstavljaju izvrnute jazz standarde, stare šlagere, te nekolicinu klasika free jazza. Glas, bas i bubnjevi pritom su sasvim dovoljni da pruže jednu zaokruženu cjelinu: vrebajući ne sentimentalne i sladunjave note, već razigrane i odvažne, često začudne, ili pak satirične, ali nadasve originalne izraze.

Misholovka

U srijedu, 9. siječnja na redu je groovie svirka Šomen/Tomljanović/Svetopetrić ft. Marjanović, što će se u klubu nastaviti svake druge srijede. A vrhunski glazbenici koji će vas rasplesati su Damir Šomen na bubnjevima, Gojko Tomljanović klavijature i Alen Svetopetrić bass + poseban gost za mikrofonom je Nikola Marjanović!

MILK

Istu večer u Vintage Industrial Baru nastupa MILK (čine ga Maja Rivić, Ivan Roban Križić, Luka Čapeta i Kruno Levačić). MILK je kvartet koji na licu mjesta stvara improviziranu glazbu, njima jedinstveni ‘heartcore’. Od jazza do punka, preko poezije, oni istražuju svoj zajednički puls. A kako je doživio njihov nastup u Močvari kritičar Janko Hedil, pročitajte u tekstu recentije, niže u nastavku:

MILK improvizira na licu mjesta, u slobodnoj formi, ni iz kakvog konkretnog predloška, već na podlošku vlastitih znanja, iskustava i trenutačnog nadahnuća. Nastup MILK-a stoga se, može li drukčije i biti, doima poput nazočenja probi na kojoj još ništa nije uvježbano, osmišljeno, određeno, osim najopćenitije konceptualne vodilje, pa se neuredno i neobvezno iskušavaju razne zamisli i porivi, u nadi i želji eventualnog pronalaska zlatne žile. Smisao je pothvata, bez sumnje, putovanje, a ne dolazak na odredište.

Bludnja, lutanje, vrludanje, lelujanje, snalaženje, neorganizacija, neoblikovanje kao kredo. Što će reći da je svaka naznaka forme zapravo odstupanje, greška, krivi potez, nevaljao smjer, te da, prema ustaljenom, uobičajenom poimanju, na nastupu MILK-a ne možemo i nećemo čuti nijednu „zbiljsku“ skladbu. Ali ako je glazba sve, onda ćemo čuti mnogo. Doduše, ipak postoji jedna čvršća nit o koju je nastup, barem sinoćnji, bio ovješen.

Maja Rivić je, s knjigom u ruci, počesto čitala, odnosno vokalizirala poeziju (Dizdar, Eliot, Frost, Pessoa, Ginsberg), iz čega su se nadalje rađali svirački i pjevački okušaji i traženja koja ne moraju dovesti do pronalaska.

Ma da je formalno posrijedi bio koncert, izvedba MILK-a je višeprofilna priredba, djelomice improvizirana kazališna predstava o, recimo, probi glazbenog sastava, djelomice performans, djelomice svojevrstan komičarski stand up, nastup s nogu, zapravo sit down, nastup sa stolca ili sa stražnjice (…) opća neizvjesnost, nepredvidljivost, razdešenost i neuhvatljivost, objedinjeni dobrom voljom, humorom i privlačnom zajedničkom energijom MILK-a, rezultirali su kosimično začudnom večeri kakvu bismo si rado ponovno priuštili.

10. siječnja već najavljujemo ljeto

U četvrtak, 10. siječnja Vintage već najavljuje ljeto nastupom ŠOMAZGUNA. ŠOMAZGUNI su najsvježiji izdanak jedne od kreativnih priča Žana Jakopača koja je započela još 1999. bendom Šo! Mazgoon, a sada kao akustičarski band varijabilnog članstva, izvode nove i stare pjesme, naravno, na otočkoj čakavici.

U subotu 12. siječnja ne propustite večer posvećenu velikoj jazz/soul pjevačici Amy Winehouse. Okupljeni oko iste ideje, Amy’s House, je kreirao totalni zvučno – vizualni spektakl, nema sumnje, jedinstven i neponovljiv. Svi obožavatelji glazbe ove iznimne glazbenice dobit će nastup za pamćenje.

Botaničar donosi Future Naratives Orina Ivana Vrkaša

No, prije nego tjedan završi – u Botaničaru će se u četvrtak, 10. siječnja održati otvorenje izložbe tj. promocija projekta Future Narratives iznimnog dizajnera – Orina Ivana Vrkaša. Projekt je nastao kao diplomski rad iz grafičkog dizajna i vizualnih umjetnosti Ivorina Vrkaša na Monash Art, Design and Architecture u Melbourneu te se u ovoj instanci prezentira kao nastavak i širenje sadržaja u geografke sfere budućnosti naših krajeva.

Future Narratives niz je vizualnih i literarnih artefakata koji su nastali kao hipotetska kreacija kompjuterskog modela iz 22. stoljeća koji je kroz procese komputacijske arheologije pokušao stvoriti model prošlog stoljeća — čija je činjenična prošlost izgubljena u nepoznatoj kataklizmi na početku 22. stoljeća.

Future Naratives

Učitati još
Zatvori