Sljedeći tjedan obilježit će odlična glazba i umjetnost!

KCM 4

Sljedeći tjedan započet ćemo odličnim jazzom, nastaviti s nekoliko super izložaba i festivalom ilustracije, koncertom legendarnog Bryana Ferryja i zatvoriti kušajući delicije na 11. ZeGeVege festivalu. detalje saznajte u nastavku…

KCM: Monday Jazz Jam Session

Sutrašnji koncert 21 sat, u KCM-u, pod nazivom Tribute to Harmica – Pinky & The Brains zapravo je tradicionalni jazz jam session iz Harmice koji će se predstaviti u KCM-u i na taj način nastaviti tradicija koju je ekipa iz, nažalost ugašene, Harmice započela.

Trio koji otvara su Pinky and The Brains – Pavle Miljenović (Pinky) na gitari, Zvonimir Šestak na kontrabasu te Borko Rupena na bubnjevima. Trio se poznaje od samih svojih muzičkih jazz početaka tako da ih osim ljubavi prema glazbi veže i veliko prijateljstvo. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

KCM 8

Zadnja vožnja u Art Parku 2018.

Danas je posljednji dan Art Parka 2018.! Zatvaranje prati glazbena fuziju dobrih zvukova, a za selekciju glazbe pobrinut će se hrwoE (Roller Boogie)! Najbolji party ove nedjelje!

Jochen Lempert: Botanička kutija / Botanical Box

Nakon izložbi u brojnim muzejsko-galerijskim institucijama diljem svijeta – od Chicaga, preko Madrida i Berlina, pa do Osake – rad renomiranog njemačkog umjetnika Jochena Lemperta moći će vidjeti i publika u Zagrebu.

U prostoru Francuskog paviljona u Studentskom centru u Zagrebu jučer, u subotu, 1. rujna u 19 sati, otvorena je samostalna izložba ovog autora, aktualnog dobitnika prestižne Nagrade Camera Austria za suvremenu fotografiju. Izložba pod nazivom Botanička kutija (Botanical Box) nastaje u suorganizaciji Ureda za fotografiju i Hrvatskog fotosaveza, a kustosice izložbe su Sandra Križić Roban (Zagreb) i Maren Lübbke-Tidow (Berlin).

FOTOGRAFIJE S MOTIVIMA PRIRODE

Umjetnik će u Zagrebu predstaviti dio svog prepoznatljivog opusa u kojem prevladavaju fotografije izrazito tankoćutne estetike, s motivima prirode. Obrazovan za biologa, Lempert je ranih 1990-ih počeo s izradom umjetničkih fotografija životinja, bilja i prirodnih fenomena, u kojima se očituje jedinstven spoj poetskog senzibiliteta i istraživačke radoznalosti.

Kako piše Maren Lübbke-Tidow – Lempertove fotografije i njihove konstelacije pripovijedaju o pojavnim oblicima sustava života s prirodno-znanstvenog gledišta, o njihovu redu i autopoezi. (…) Njegove fotografije ljudskih, životinjskih, biljnih i mikroorganskih oblika života, koje se samo površno gledano doimaju kao fotografije koje graniče sa znanstvenom fotografijom, istodobno otkrivaju poetsku dubinu koja proizlazi iz njegove samosvijesti kao vizualnog umjetnika te njegova eksperimentalnog pristupa. Njegovi su radovi stoga istodobno prožeti velikom samostalnošću: počivaju, doduše, na nekoj vrsti ‘istraživačkog gledanja’, ali nisu nužno podređeni nekom višem poretku koji služi za prikaz ‘rezultata’. Iz tih fotografija jednostavno izvire radost otkrivanja ili znanje o tome da je moguće otkriti različite kontekste percepcije.

Crno-bijele fotografije, u cijelosti stvorene analognim tehnikama, autor u izložbenim prostorima najčešće predstavlja na neuobičajene načine. (…) Jochen Lempert svoj sadržajni kontekst mijenja u izložbenim postavima ili na stranicama knjiga. Percepcija mu je znanstvena, proizašla vjerojatno i iz činjenice da se školovao za biologa. Njegove su opservacije usmjerene na morfologiju, no odnosi koje ‘gradi’ unutar svojih kutija nisu ni stabilni ni konačni. (…) Lempertov slikovni diskurs pomaže nam prepoznati prirodu u njezinim ponekad začudnim oblicima i mjestima na kojima je možda ne tražimo ili očekujemo – ističe u popratnom tekstu Sandra Križić Roban.

Izložba Botanička kutija bit će otvorena do srijede, 19. rujna, a moći će se razgledati radnim danom i subotom od 12 do 20 sati.

Tena Letica Tkalčević – Bilo jednom u papiru

U ponedjeljak 3. rujna 2018. s početkom u 20 sati u Laubi – kući za ljude i umjetnost održat će se otvorenje izložbe Tene Letice Tkalčević „Bilo jednom u papiru…“

Čudnovati svjetovi koji počinju s “Bio jednom jedan…” i obično završavaju s “Živjeli su sretno do kraja života”- poznati su u većini klasičnih bajki. Bajke se služe jezikom simbola kojim nas se od djetinjstva uvodi u svijet mašte prepun neobičnih likova i pojava. Za djecu bajke predstavljaju sredstvo ulaska u neobičan, imaginaran svijet. Likovi u bajkama nisu ambivalentni, nisu istovremeno i dobri i zli kao što je to većina ljudi u stvarnosti. Lik je ili dobar ili zao pa bajke, koliko god bile fantastične, imaju uzorke koji se uvijek ponavljaju prenoseći pritom jasnu poruku: vrline i dobro uvijek pobjeđuju, a zloba uvijek biva kažnjena.

U izložbi Tene Letice Tkalčević „Bilo jednom u papiru…“ na jednom mjestu našli su se Crvenkapica i vuk, Janko i čarobni grah, Guliver, tri praščića, Palčica, Ivica i Marica… prikazani u pažljivo složenim papirnatim konstrukcijama. Za razliku od standardnog prikazivanja motiva bajki, bilo u slikovnicama ili filmskim ekranizacijama koje obiluju živim bojama i šarenim krajolicima, Tenini prikazi su u jednostavnim tonovima. Tena ih ne promatra kao „pozitivce“ ili „negativce“ već kao likove koji nose radnju, koji bajci daju mogućnost da nas uvede u svijet fantastičnog….

BRYAN FERRY

Jedan od začetnika glam rocka, osnivač legendarnog benda Roxy Music, pop ikona sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća – Bryan Ferry stiže u Šibenik! Na ekskluzivni koncert u Hrvatskoj dolazi u pratnji sedmočlanog benda, što jamči vrhunsku live izvedbu za samo 1000 sretnika – zaljubljenika u bezvremensku Ferryjevu glazbu i najveće hitove poput Slave to Love, Don’t Stop the Dance, Avalon i mnogih drugih.

Britanski šarmer i dalje oduševljava svojim nastupima, a publiku koja će ga dočekati na pozornici iznad mora, ispod neba, čeka nezaboravna večer plesa bez prestanka. Ulaznice su u prodaji na već dobro znanim prodajnim mjestima tvrđava – City Pointu šibenskih tvrđava (Don Krste Stošića 1) i blagajnama tvrđava sv. Mihovil i Barone te sustavima eventim.hr i croatia-tickets.com.

36 Mountains

Tijekom festivala svoje radove će predstaviti 22 autora odabrana na javnom natječaju za sudjelovanje na izložbi te 6 pozvanih umjetnika. U sastavu ovogodišnjeg žirija bili su organizatorica festivala Jelena Bando, ilustratorica Klara Rusan KLARXY i likovni kritičar Marko Golub. Umjetnici dolaze iz Hrvatske, Francuske, Italije, Danske, Nizozemske, Srbije, Crne Gore i Slovenije, a pored odabranih, na glavnoj izložbi sudjeluje i šest pozvanih, etabliranih umjetnika – grafiter Sarme, umjetnica Natalija Škalić, dizajner i ilustrator Ivo Matić, strip-autorica Ivana Armanini, ilustratorica Lisa Laubreaux te akademski slikar Damir Sobota.

Petak, 7. rujna, rezerviran je za pet predavanja, a u ulozi predavača naći će se grafiter Lonac, sarajevska umjetnica Imelda Ramović, grafički dizajner i ilustrator Srđa Dragović te kreativni direktor iz agencije 404 Fran Mubrin. Također, svi zainteresirani moći će posjetiti i kreativne radionice koje će se održavati u subotu, 8. rujna.

Ljubitelji umjetnosti, kulture i dobre zabave dobrodošli su posjetiti festival do nedjelje 9. rujna. Glazbeni program te vrijeme održavanja panela i radionica s umjetnicima možete potražiti na službenoj internetskoj stranici, a ulaz tijekom sva četiri dana trajanja je besplatan.

11. ZeGeVege festival

Svi gurmani, avanturisti, pobornici zdravog načina života, ljubitelji prirodne kozmetike, oni koji su zainteresirani čuti zanimljiva predavanja o biljnoj prehrani, kao i svi ostali, pozvani su na 11. ZeGeVege festival održivog življenja! ZeGeVege je dio međunarodne manifestacije Veganmania koja se održava u Beču, Münchenu i u još 15 europskih gradova, a ostale bratske festivale ZeGeVege nadmašuje po svojoj veličini, brojnosti izlagača i posjećenosti.

ZeGeVege festival započet će u petak 7. rujna 2018. od 8 sati i trajati do 21 sat te se nastaviti u subotu od 8 do 19 sati. U navedenim danima glavni zagrebački trg zašarenit će i zamirisati više od stotinu domaćih i inozemnih izlagača zdrave hrane, ekoproizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama.

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Ivana Hrkaša – Trojka

U petak, 7. rujna, u 20 sati, otvara se izložba Ivana Hrkaša “Trojka” u Galeriji Miroslava Kraljevića, u Zagrebu. Tijekom nesvakidašnjih ljetnih vrućina 2015. Ivan Hrkaš boravi na rezidencijalnom programu Kamov u Rijeci. Gotovo svakodnevno pohađa gradsko kupalište na Pećinama, koje domaći nazivaju Trojka (nekadašnja Dvojka). Provodeći kasna popodneva kao jedan od kupača, radeći sve što i drugi rade, sunča se i sklanja sa Sunčeva nišana, kupa i izležava, prevrće na prostirci, ogledava oko sebe. Povremeno odabire poneki kadar i iz prikrajka stisne okidač. Bez oklijevanja, slijedeći unutarnji glas ‘sad’! S namjerom da ne remeti kućni red i ostane anoniman, posvećenost tom činu zadržava za sebe pa šest filmova ispucava priručnom idiot kamerom. Mogli bismo očekivati neku vrstu reportažne kronike, nizanje snapshotova, ali izložba u Malom salonu razotkriva drukčiji izbor koji nalaže da ga svrstamo u pejzažnu fotografiju ili, još preciznije, zbir eksplicitno prepoznatljivih krajolika i onih koji to nisu.

Šezdesetak fotografija (na izložbi je izloženo četrdeset osam radova) posložio je u konglomerat prepoznatljivih vizura obalnog pejzaža i fragmenata iz privatnih riznica njezinih stanara. Lokalitet kupališta snima njegujući uzajamnost dvaju polariteta, privatnog i javnog. Frontalne i simetrične, donekle čak i monumentalne panorame nadopunjuje snimcima iz blizine, naoko beznačajnim detaljima. U iskošenim kadrovima, asimetrično i nehijerarhično organiziranim kompozicijama iščitava se zanimanje za situaciju, a ne za pojedinca. Isto tako, primjećuje se odsutnost ikoničkog – nikada ne koristi portret, ne cilja na točno određenu osobu prema kojoj se mora postaviti simetrično i frontalno, odrediti se hijerarhijski. Nadilazi pojedince koji su uvijek tu negdje, ali izmaknuti iz očišta. Među licima, sva su jednako važna. U potrazi je za onim što se događa između njih. Odmjerava govor tijela, lovi geste i situacije. Zanima ga mjesto.

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

0