Kako su Zagreb primijetili strani mediji

Kako su Zagreb primijetili strani mediji

Zagreb

Zagreb

Turistička ponuda

Svake godine sve više sadržaja i novih mjesta duž naše prekrasne Jadranske obale otvara se za goste, posjetitelje i turiste. Sve bolja strategija ponude ugostitelja, hotela i raznih resorta rezultira primamljivom ponudom kojom malo tko može odoljeti. Od obnovljenih starih vila, renesansnih palača koje svaki smještaj čine skoro pa magičnim, do novih i modernih kompleksa, hotela i resorta gdje uz vrhunsku suvremenu tehnologiju možete isprobati sve blagodati wellnessa, malo tko će imati zamjerku ili će mu nešto nedostajati u domaćoj turističkoj ponudi.

Slijedimo svjetske trendove, tako da uz sve popularni glamping, ove sezone u centar pozornosti dolaze i integralni hoteli. Duž jadranske obale ove sezone niknut će pedesetak hotela tako da je ponuda više nego bogata. No, bez obzira na nove hotele, autohtoni pristup izvornim lokacijama i očuvanju tradicije, na najdecentniji mogući način uz maksimalne elegantne intervencije vidi se u novom otvorenom hotelu Altmayer u Zadru ili u renoviranoj vili na Hvaru s potpisom hrvatskog arhitekta.

01

Almayer Art & Heritage Hotel

19477553_1215320541928823_2757026301008946300_o

Palača Jakša-Zaninović

Filmovi i serije

Naravno, uzletu hrvatskog turizma nije bilo naodmet i činjenica da su mnoge lokacije postale setovi poznatih filmova i serija. U Dubrovniku se već tradicionalno snima svjetski popularna serija Game of Thrones, u Dubrovniku je također završeno i snimanje nastavka Star Wars franšize, dok je prošle godine i Osijek postao sljedeća destinacija stranog filmskog seta. Naravno da je to urodilo plodom i da su sve su veća šuškanja da se ovog ljeta nastavak filma Mamma Mia snima na Visu.

stiniva1

Vis, plaža Stiniva

Dubrovnik

Dubrovnik

Očuvanje tradicije

Osim svjetskog prepoznavanja Hrvatske kao idealne lokacije filmske industrije, očuvanje kulturnih i prirodnih dobara svakako je pripomoglo ucrtavanju Hrvatske na kartu zanimljive i poželjne turističke destinacije. Tako će Šibenik imati čak dva UNESCO zaštićena spomenika svjetske baštine – 2000. godine na popis uvrštena je šibenska katedrala sv.Jakova, a početkom lipnja stigla je obavijest kako će na prestižni popis biti uvrštena i tvrđava sv.Nikole i to nakon godine i pol dana predviđanja. Osim Šibenika i Zadar se tijekom srpnja dodaje na popis. Delegacija Šibensko-kninske i Zadarske županije ovih dana ide u Krakow, kako bi se finalizirao ulazak tvrđave sv. Nikole i grad Zadar na popis svjetske baštine UNESCO-a i to uz još nekoliko značajnih i zvučnih kulturnih i povijesnih imena i lokacija.

zadar-velika

Zadar

Inovativna rješenja

No, osim očuvanja tradicije, uvođenje novih trendova i uspješnog njihovog spoja, na našoj obali niču i neki novi inovativni pristupi turističke promocije. Lokacije koje su tek u izgradnji, bez obzira na to što će nas iznenaditi svojom projektnom izvedbom, dizajnom i ponudom, dok su još u nastajanju – postaju svojevrsne atrakcije. Na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Rovinju, s pogledom na cijeli poluotok, uskoro će niknuti novi Maistrin hotel Park. Prema projektu arhitektonskog studija 3LHD uključuje i uređivanje cijele šetnice, bazena Delfin i ACI marine. Šetnica će tako biti kompletirana i povezivati hotel Park s hotelima Lone i Monte Mulini te njihovim plažama. U jeku turističke sezone, privremeno su zaustavljeni radovi kako bi se omogućio direktan pristup spomenutim sadržajima s morske strane. No gradilište je dobilo neočekivanu dimenziju. Kako bi se oplemenio i estetski valorizirao prostor, sedam je dizalica visine do 48 metara u večernjim satima dekorativno osvijetljeno što stvara spektakularnu vizuru iz centra grada. Nova svojevrsna turistička atrakcija bit će aktivna sve do ponovnog početka radova u rujnu ove godine.

rovinj-dizalice-2

Hotel Park

Brijun

Brijun

Najpoželjnija ljetna destinacija

Sve ovo privuklo je i svjetske renomirane medije tako da je uredništvo dva ugledna magazina posjetilo Hrvatsku – ono The New York Timesa i The Guardiana. The New York Times je Hrvatsku proglasio najpoželjnijom ljetnom destinacijom sredinom lipnja da bi odmah nakon proglašenja njihov kolumnist Davida Farleya posjetio Dubrovnik i opisao svoj posjet uglavnom koristeći hvalospjeve. Farley je nagrađivani novinar i urednik putovanja, gastronomije i kulture. Piše za AFAR magazine, The New York Times, The Washington Post i Conde Nast Traveler. Tako da nam je ovaj osvrt na putovanje i doživljaj Dubrovnika utoliko još draži. The Guardian je Hrvatskoj prije svega dva dana također pomogao u turističkoj promociji izabravši deset najboljih malih otoka duž naše obale.

Šolta

Šolta

Šlag na kraju – Zagreb je br. 1 destinacija 2017. godine

Kao šlag na kraju, a još na prvom dijelu turističke sezone, došlo je još jedno priznanje – Lonely Planet izabrao je grad Zagreb kao br. 1 europsku destinaciju koja se mora posjetiti u 2017. godini. Drago nam je vidjeti da strani mediji prepoznaju ne samo ljetnu jadransku ponudu, već i sve što donosi i  kontinent. A Zagreb zadnjih godine postaje sve poželjnija destinacija turista. Ne samo da više nije prazan ljeti, već donosi toliko kulturnog, zabavnog i noćnog sadržaja da od izbora često morate nešto i propustiti. Sada s punim pravom možemo reći da je i glavni grad mnogim strancima omiljena turistička destinacija. A i odličan start proputovanja kroz Hrvatsku.

Od sadržaja stvarno svašta možete izabrati – od Art Parka, popularnih Dvorišta, Ljetnog kina Tuškanac, raznih koncerata, festivala… Zagreb ovog ljeta živi punim plućima. A ako planirate kraći izlet u Zagreb svakako pročitajte što možete raditi vikendom u Zagrebu.

mural-dolac-10062017

Zagreb

kula-lotrscak-03082016-11

Zagreb

kula-lotrscak-03082016-5

Zagreb

ilički-neboder-30102016-2

Zagreb

zagreb-eye-03082016-3

Zagreb

Foto: Instagram, Journal arhiva, Lice grada

Učitati još
Zatvori