Kako su Ploče postale najljepši dubrovački kvart

Kako su Ploče postale najljepši
dubrovački kvart

dubrovnik-seherezada2

Postoje ti neki kvartovi, posebno u onim nadasve zanimljivim i lijepim gradovima sa bogatom kulturom i poviješću, koji se po mnogočemu razlikuju od svih ostalih kvartova u tom gradu. Ponajprije jer odišu nekom profinjenošću, urbanošću, skladom, posebnom atmosferom, ambijentom, ali i zbog stanovnika koji ih nastanjuju. Obično takve kvartove posebno vole kozmopoliti, te oni koji imaju nekako više od drugih izražen smisao za estetiku i umjetnost, zapravo sve ono što je lijepo.

U Dubrovniku su to definitivno Ploče. Ploče su dubrovački kvart koji zaista odiše elitizmom. Ovdje se nalaze neki od najljepših i najekskluzivnijih dubrovačkih hotela i brojne luksuzne ville, a bez obzira u kojemu se dijelu Ploča nalazili, odavde se pružaju najljepši pogledi na vizure dubrovačke povijesne jezgre i staru luku te otok Lokrum. Blizu su staroga grada, ali opet nekako dovoljno udaljene od vreve i gužvi. I sveprisutnog masovnog turizma.

dubrovnik-seherezada1

Vila Šeherezada

Glavne ulice koje dominiraju ovim kvartom su ulice kralja Petra Krešimira IV i Frana Supila, a upravo u ovoj zadnjoj nalaze se hoteli poput Excelsiora, Ville Argentine i Ville Orsule, dok ulica Vlaha Bukovca koja vodi u Sveti Jakov, naselje koje je također dio Ploča, još više odiše luksuzom. Na toj adresi se nalazi hotel Villa Šeherezada, Villa Dubrovnik i Villa Plaza u kojoj su prošlo ljeto odmarale svjetski poznate modne blogerice Chiara Ferragni, Jessica Stein i Aimee Song. Ako produžite do samog kraja ulice ugledat ćete predivnu gotičko-renesansnu crkvu sv. Jakova, dok odmah iza nje vodi put kojim se niz stotinjak skalina spuštate do jedne od najljepših dubrovačkih plaža koja također nosi ime Sveti Jakov.

dubrovnik-Villa-seherezada

Vila Šeherezada

To je dakle rubni dio Ploča, no u ovom članku više ćemo se usmjeriti na onaj predio koji je u neposrednoj blizini povijesne jezgre. Upravo taj dio, konkretnije onaj u Hvarskoj ulici iza tvrđave Revelin, sve više ‘diše’ nekom novom energijom. Prvenstveno zbog sadržaja koji zadnjih nekoliko godina počinju nastajati u toj ulici.

Uz već prepoznatljivi i dugogodišnji kafić Laura boemskog štiha, nešto poput kafića Uzdravlje u koji svrate gotovo svi koji obitavaju na Pločama, odmah do njega se nalazi i Atelje Hebib u kojemu se mogu kupiti predivne umjetničke skulpture i uistinu kvalitetni dubrovački suveniri poput maskerona te dizajnerski nakit s potpisom Aide Hebib.

No, gore spomenuti izraz ‘nova energija’ najviše se odnosi i na najnovije sadržaje u Hvarskoj ulici. Početkom ljeta Dubrovnik je napokon dobio vrlo kvalitetan concept store ‘Kawa’ kakav Grad takvog renomea zaista i zaslužuje. U njemu se mogu kupiti neki od najkvalitetnijih predmeta hrvatskih dizajnera, od svjetiljki, nakita, odjeće, torbi, produkt dizajna, raznih modnih dodataka, keramike, suvenira pa do najkvalitetnijih hrvatskih gastro delicija i pića.

kawa1

Life According to Kawa

Ali, Kawa nije samo dućan, to je jedan uistinu kozmopolitski način razmišljanja i života iza kojega stoje njegovi vlasnici, Sanja i Jonathan Kawaguchi, bračni par hrvatsko-kanadsko-japanskog porijekla koji se u Dubrovnik doselio prije deset godina. Kvart Ploče im nisu samo poslovna, već i privatna adresa. Oni su samo jedan u nizu od stranih bračnih parova koji su zadnjih godina došli živjeti u Dubrovnik, i od kojih se većina nastanila upravo na Pločama.

kawa2

Life According to Kawa

Vlasnike Kawe smo upitali što za njih konkretno znače Ploče. “Jon i ja živimo na Pločama već osam godina i obožavamo ovaj dio grada, jer je otvoren prema moru, s predivnim pogledom na Grad i Lokrum. Dovoljno je blizu Grada, ali nema napučenosti i sve je nekako opušteno. Cijela energija je ‘kao da si na godišnjem odmoru’. Sviđa nam se i osjećaj zajednice u susjedstvu. Ljudi su izrazito prijazni i povezani, lijepo je sa svakim popričati. To nama koji nismo iz Dubrovnika znači mnogo – biti prihvaćen takav kakav jesi u okruženju u kojemu živiš. Mislim da stranci koji žive na Pločama, kao i gosti koji odsjedaju u ovom dijelu grada imaju slična iskustva. Sama asocjacija na Ploče meni su su i Banje i Sveti Jakov, taj osjećaj da si na plaži, blizu mora, nadomak staroj, povijesnoj jezgri, a opet izvan vreve i stresa. Mi našim gostima uvijek preporučamo šetnju do Belvedera, pogotovo prekrasnom ulicom Vlaha Bukovca, gdje se more stapa s mediteranskom vegetacijom, a pogled na Grad ti daje osjećaj kao da si u turističkoj brošuri”, opisuje Sanja Kawaguchi kvart Ploče.

laundrette-dubrovnik

Launderette

Njihov prvi poslovni susret s Pločama bila je praonica rublja koju su otvorili s prijateljima prije pet godina. “Otada se jako puno toga promijenilo. Uz legendarni kafić Laura, otvorili su se restorani Gusta me, Horizont, Mama Mia i Takenoko koji svojom kvalitetom i atmosferom privlače biranu klijentelu u ovaj dio grada. Kada smo vidjeli da je prostor ispod restorana Takenoko slobodan, znali smo da je savršen za dućan kakav smo dugo planirali otvoriti i to je sada ‘Kawa’. Mislim da sa pokretanjem projekata u Lazaretima, Ploče mogu postati prava destinacija za kvalitetnu alternativu Gradu i da će se atmosfera cijeloga kvarta razviti u prepoznatljiv brand. Svaki put kada putujemo pravi je gušt ‘naletjeti’ na neočekivani kvart u kojemu nađeš nešto drugačije, neku dobru vibru. Mislim da Ploče imaju taj potencijal”, priča Sanja.

Gusta Me

Gusta Me

Ploče su također i adresa nekih vrlo poznatih kulturnih institucija poput Umjetničke galerije Dubrovnik dok u Lazaretima djeluju Art radionica Lazareti, folklorni ansambl Linđo, udruga Deša te projekt Lazareti 1-5, kojeg vodi Gaella Gottwald, slikarica i nekadašnja ravnateljica HDLU-a u Zagrebu. Dubrovnik je od lani njezin novi dom, a Ploče poslovna adresa.

dubrovnik-lazareti

Gaella kaže da Ploče i Lazareti, što se tiče kulturnih aspekata imaju jako puno mogućnosti i značanjih prostora (Umjetnička galerija i ARL) koji već rade zanimljive projekte. “No, trebalo bi možda stvoriti više suradnje među tim institucijama i prostorima, i stvoriti neke nove kako bi Ploče postale ozbiljan kreativni kvart. Iz moje perspektive gledajući, trebao bi se aktivirati cijeli kompleks Lazareta i funkcionirati kao jedan organizam. Lazareti već imaju svoje korisnike koji desetljećima stvaraju kulturne programe i sadržaje, ali treba još poticati njihove aktivnosti kao i stvoriti nove, dodaje Gaella.
 Budući da kompleks Lazareta ima deset lađa, od kojih samo pet imaju korisnike sa specifičnim sadržajima, u ostalih pet lađa bi trebalo osmisliti otvorenu multifunkcionalnu kreativnu platformu.”

dubrovnik-lazareti3

Lazareti

“Ploče jako volim. Osim što imaju najljepše poglede na staru gradsku jezgru, prekrasne vile i puno zelenilo, sviđa mi se što su izravno povezane s morem. Cijelu godinu postoji neki pravi život koj traje i poslije sezone, budući da je i gimnazija tu u blizini pa svi mladi koji ju pohađaju, daju osjećaj ‘živog grada’
”.

U Lazaretima neprestano organiziraju zanimljive kulturno-umjetničke programe i projekte. Trenutno traje i akcija Verdart gdje se može doći sudjelovati u stvaranju velike instalacije napravljene od otpadnog materijala. A na jesen će imati izložbu kineske umjetnosti kao i niz radionica za građane. Gaella Lazarete vidi kao inkluzivnu kreativnu multifunkcionalnu platformu koja spaja umjetnost, znanost i civilno društvo. Prostor gdje se može surađivati, educirati, inspirirati i družiti. “To je mjesto koje potiče inovativnost i multidisciplinarnost i koje ima medunarodni karakter. Sve bi se to jako brzo moglo realizirati, ali još uvijek se treba svoriti konsenzus oko dugoročne namjene tih prostora. Plato Lazareta je također zamišljen kao jedan aktivan alternativni trg sa niz sadržaja. Bitno je u gradu poput Dubrovnika stvoriti opet javne površine koje su autentične, a ne samo u svrsi turizma”, dodaje Gaella.

dubrovnik-banje2

Banje

Osim kvalitetnih kulturnih sadržaja te odličnog concept storea i restorana u Hvarskoj ulici, na Pločama se također nalazi i najposjećenija i najfotografiranija dubrovačka plaža Banje, s istoimenim klubom i restoranom, koja je također često okupljalište svih onih koji stanuju tu ili samo posjećuju Ploče.

dubrovnik-banje

Banje

Fotografije: Renata Debeljak i PR

Učitati još
Zatvori