Trikovi uz koje će vam rezano cvijeće u vazi trajati duže nego ikad prije
Trikovi uz koje će vam rezano cvijeće u vazi trajati duže nego ikad prije

Trikovi uz koje će vam rezano cvijeće u
vazi trajati duže nego ikad prije

Svatko voli svježe cvijeće. Ono unosi boju i život u vaš prostor, lijepo miriše i dodaje završni dodir svakoj prostoriji. Osim toga, ako cvijeće darujete ili ga dobivate na poklon, ono nas podsjeća na sretnu prigodu poput rođendana, godišnjice ili praznika. Uz cvijeće su dobre vibracije posvuda, zar ne?

Pa kako mu možete pomoći da traje što je duže moguće? Postoji mnogo teorija, trikova i savjeta, od maminog mišljenja da treba dodati nekoliko žlica šećera i octa, do prijedloga da se buket preko noći stavi u hladnjak.

Prvo, imajte na umu da neki cvjetovi prirodno traju duže od drugih. Ruže, ljiljani, frezije, tratinčice i suncokreti duže ostaju svježiji. Cvjetovi koji su poznati po uvenuću nakon samo nekoliko dana uključuju zumbule, jorgovane, narcise, ranunculuse i tulipane.

Istražili smo sve načine kako bi vaši pupoljci trajali duže u vazama. Kako im produžiti ljepotu i svježinu te koje su metode najučinkovitije, potražite u nastavku.

cvijeće

Obrežite stabljike

Obrežite stabljike pod kutom koji omogućuje da biljke lakše uzimaju vodu da se ne spuštaju ravno na dno vaze. Stručnjaci predlažu da svakih nekoliko dana malo podšišate cvijeće.

cvijeće

Uklonite osušene listove i latice

Važno je ukloniti sve listove koji će pasti ispod vodene linije kako bi se spriječio rast bakterija. Svakodnevno provjerite cvijeće da biste uklonili mrtvo lišće i latice. To je osobito važno u mješovitim buketima koji imaju više vrsta cvijeća koje mogu imati različita vremena cvatnje.

cvijeće

Odaberite idealnu vazu za vaše cvjetove

Ovo pravilo može zvučati čudno, ali doista je važno. Samo zato što vam cvjećar preda gomilu božura na dugim stabljikama ne znači da ih treba staviti u visoku vazu. Veće, teže cvijeće treba skratiti i staviti u nisku vazu gdje se mogu međusobno podupirati kada se otvore te da imaju prostora za širenje, dok se lakše, osjetljivije cvijeće može držati u višoj vazi. Također se pobrinite da se ne napravi gužva u vazi. Uvijek možete napraviti dva buketa iz jednog.

cvijeće

Često mijenjajte vodu

Počnite s čistom vazom i napunite je vodom sobne temperature. Kada dodajete sastojke u vodu, provjerite jesu li potpuno izmiješani i rastopljeni prije nego što ubacite cvijeće. Mijenjajte vodu i čistite vazu svakih nekoliko dana (stabljike možete ponovno podrezati kad god promijenite vodu).

cvijeće

Izbjegavajte neprijatelje cvijeća

Cvijeće će trajati dulje u hladnijoj sobi i ako ih držite podalje od izravnog sunčevog svjetla. Izbjegavajte stavljanje u blizinu uređaja koji stvaraju visoke ili pak previše niske temperature kao što su peć, klima uređaj, stropni ventilatori, pa čak i vaše računalo ili TV. Otvoreni prozori također će uzrokovati brže sušenje. Također, cvijeće držite podalje od svježeg voća koje oslobađa male količine plina koje mogu smanjiti životni vijek vaših cvjetova.

Izradite vlastiti aranžman

Sada kada znate sva pravila kako održati cvijeće svježim upustite se u izradu vlastitog cvjetnog aranžmana i buketa. U tome vam mogu pomoći prefora radionice koje održava Adriana Rajki, vlasnica cvjetnog studija Buketa. Jednoj takvoj prisustvovali smo i mi u Gušt beauty boutique-u, modernom i urbanom prostoru za sve ljubitelje beauty i design scene. Buketina cvjetna radionica je zamišljena kao savršen spoj dobrih emocija, zabave, znanja i cvijeća! Ovo mjesto susreta svih zaljubljenika u cvijeće nudi učenje raznih trikova i savjeta, razmjenu iskustva ali i dva sata uživanja, dobrih priča i prije svega prekrasnog cvijeća s kojim na kraju krajeva – odlazite i doma!

Adrianina Buketa u samo nekoliko mjeseci prometnula se u mnogima omiljenu zagrebačku cvjetnu adresu a sve zbog individualnog pristupa i njezine ‘zarazne’ ljubavi prema cvijeću.

 Cvjećarnica je jedinstvena po tome što u buketima i aranžmanima koristimo samo cvijeće, gotovo bez zelenila. Riječ je o clean estetici s naglaskom na biorazgradive materijale; dakle bez plastičnog omotnog papira, spužvi… Ponuda cvijeća djelomično ovisi o sezonalnosti, no isto tako se trudimo pronaći i ponuditi manje poznato cvijeće, kao i ono primamljivo bojama i izgledom. Osjetljivije cvijeće kupujemo isključivo po narudžbi jer želimo da je uvijek svježe te, naravno, što dugotrajnije – kaže Adriana i dodaje kako Buketa u svojoj ponudi, osim cvijeća i aranžmana za vaze, nudi i dekoracije za sve vrste svečanosti i događanja: od aranžiranja cvijeća do najma dekorativnih predmeta ovisno o  temi.

Cvjetna radionica by Buketa idealna je za team buildinge, djevojačku večer ili pak proslavu rođendana. Sve zanimljivosti i novitete Bukete, kao i najave radionica možete pratiti na Instagram profilu cvjećarnice i pritom si šarenom dozom cvijeća uljepšajte dan!  Adriana za 21. rujna najavljeno novo druženje u Gušt beauty boutique-u s temom božićnih i zimskih ukrasa.

Foto: Unsplash, Ana Kavelj


Učitati još
Zatvori