Kako rezano cvijeće u vazi dugo održati svježim i zdravim?

Kako rezano cvijeće u vazi dugo
održati svježim i zdravim?

Svatko voli svježe cvijeće. Oni donose boju i život u vaš prostor, lijepo mirišu i dodaju završni dodir svakoj prostoriji. Osim toga, ako ih dajete ili dobivate kao poklon, podsjećaju vas na sretnu prigodu poput rođendana, godišnjice ili praznika. Uz cvijeće su dobre vibracije svuda, zar ne?

Pa kako im možete pomoći da traju što je duže moguće? Postoji mnogo teorija, trikova i savjeta, od maminog mišljenja da nekoliko žlica šećera i octa, a neki pak predlažu spremanje buketa preko noći u hladnjak.

Prvo, imajte na umu da neki cvjetovi prirodno traju duže od drugih. Ruže, ljiljani, frezije, tratinčice i suncokreti duže ostaju svježiji. Cvjetovi koji su poznati po uvenuću nakon samo nekoliko dana uključuju zumbule, jorgovane, narcise, ranunculuse i tulipane.

Istražili smo sve načine kako bi vaši pupoljci trajali duže u vazama. Kako im produžiti ljepotu i svježinu te koje su metode najučinkovitije, potražite u nastavku.

Obrežite stabljike

Obrežite stabljike pod kutom koji omogućuje da biljke lakše uzimaju vodu da se ne spuštaju ravno na dno vaze. Stručnjaci predlažu da svakih nekoliko dana malo podšišate cvijeće.

Uklonite osušene listove i latice

Važno je ukloniti sve listove koji će pasti ispod vodene linije kako bi se spriječio rast bakterija. Svakodnevno provjerite cvijeće da biste uklonili mrtvo lišće i latice. To je osobito važno u mješovitim buketima koji imaju više vrsta cvijeća koje mogu imati različita vremena cvatnje.

Odaberite idealnu vazu za vaše cvjetove

Ovo pravilo može zvučati čudno, ali doista je važno. Samo zato što vam cvjećar preda gomilu božura na dugim stabljikama ne znači da ih treba staviti u visoku vazu. Veće, teže cvijeće treba skratiti i staviti u nisku vazu gdje se mogu međusobno podupirati kada se otvore te da imaju prostora za širenje, dok se lakše, osjetljivije cvijeće može držati u višoj vazi. Također se pobrinite da se ne napravi gužva u vazi. Uvijek možete napraviti dva buketa iz jednog.

Često mijenjajte vodu

Počnite s čistom vazom i napunite je vodom sobne temperature. Kada dodajete sastojke u vodu, provjerite jesu li potpuno izmiješani i rastopljeni prije nego što ubacite cvijeće. Mijenjajte vodu i čistite vazu svakih nekoliko dana (stabljike možete ponovno podrezati kad god promijenite vodu).

Izbjegavajte neprijatelje cvijeća

Cvijeće će trajati dulje u hladnijoj sobi i ako ih držite podalje od izravnog sunčevog svjetla. Izbjegavajte stavljanje u blizinu uređaja koji stvaraju visoke ili pak previše niske temperature kao što su peć, klima uređaj, stropni ventilatori, pa čak i vaše računalo ili TV. Otvoreni prozori također će uzrokovati brže sušenje. Također, cvijeće držite podalje od svježeg voća koje oslobađa male količine plina koje mogu smanjiti životni vijek vaših cvjetova.

Foto: Unsplash, Pexels


Učitati još
Zatvori