Kako živjeti, zarađivati i putovati svijetom kao digitalni nomad

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Steven Setiono (@mrvahn) on

Putovati svijetom i zarađivati putem interneta za mnoge zvuči kao ostvarenje životnog sna. Koliko ste se puta zapitali kako poznati blogeri i vlogeri uspijevaju putovati, uživati i istovremeno za to biti plaćeni? Digitalni nomad je pojam koji već neko vrijeme kruži virtualnim svijetom, a odnosi se na sve one koji posao obavljaju internetom s bilo koje lokacije u svijetu. Ovakav stil života odgovara svima koji žele nezavisan rad i veliku slobodu.  Nomadski stil života općenito se odnosi na onaj ispunjen avanturama i putovanjima, a uz pojam digitalnog omogućuje vam i zaradu nevezano za lokaciju na kojoj se nalazili. Prednosti i mogućnosti zaista su ogromne, s obzirom na to da je lijepo biti ‘sam svoj šef’ i organizirati vlastito vrijeme po želji, no ovaj pothvat nije za svakoga. U nastavku pročitajte kako postati digitalni nomad te što vas očekuje na putu do toga.

Kako postati digitalni nomad

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Regina Gräns (@reginagrans) on

Ako ste spretni u korištenju digitalnih komunikacijskih alata onda ste na dobrom putu za postati digitalni nomad. Za početak je svakako bitno usavršiti znanje o tehnologiji te komunikacijske vještine i trendove u digitalnom svijetu. Uredi za mnoge predstavljaju zastarjeli način poslovanja koji gube korak s modernim vremenom. Razmislite što vam najbolje pristaje i čime bi se mogli baviti, te kako to odraditi online. U ovoj fazi potrebno vam je planiranje malog projekta kako bi riječi sproveli u djelo. Rad je nezamisliv bez web stranice, bloga ili nekog drugog oblika osobne stranice putem koje ćete ostvariti kontakt s potencijalnim klijentima i medijima. Ovaj pothvat ne mora biti skup, jer uz malo truda sami možete dizajnirati svoju stranicu. Na internetu potražite tutoriale koji nude detaljne instrukcije kroz svaki korak kao i besplatne obrasce za dizajn. S obzirom na to da posao obavljate digitalno, prezentacija i prvi vizualni dojam zaista su bitni.

Izbor poslova i pronalazak klijenata

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sveta | Travel + Lifestyle (@sdamiani) on

Iako život digitalnih nomada zvuči primamljivo, svaki poduzetnik dobro zna da voditi vlastito poslovanje za sobom nosi i veliku odgovornost. Otvaranje tvrtke koja vam omogućuje online rad i zaradu izvrsna je stvar, jer osim organizacije vremena po želji, pruža i mogućnosti putovanja. Najčešće su usluge dizajniranja, savjetovanja, prevođenja, prodaje i slično. Pronalazak klijenata odvija se spontano, pametno je stranice prevesti i na engleski jezik, jer time osim domaćim klijentima, otvarate put i onim stranima. Vaš sadržaj i vizuali na blogu, YouTubeu ili web stranici igraju ključnu ulogu u privlačenju klijenata, pa će vas često i oni sami kontaktirati. Bitno je izgraditi mrežu kontakata i interakciju s publikom bez obzira na to dali je suradnja kratkoročna ili dugoročna.

Kako pametno upravljati vremenom

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 은정[몰리] (@cc.ej) on

Kada na raspolaganju imate mnogo slobodnog vremena, lako se pogubiti i ne izvući maksimum iz njega. Produktivnost se povećava s dobrom organizacijom vremena, kako bi dovoljno mjesta oslobodili za posao i odmor. U pomoć vam priskače planer kako onaj digitalni tako i onaj stari papirnati. Napravite raspored, zapisujte zadatke i poštujte rokove, jer vođenje dnevnika uvelike olakšava upravljanje raspoloživim vremenom. Kao digitalni nomad, privatno i poslovno često ćete ispreplitati pa je teško procijeniti koliko sati se ‘zapravo radi’. No, u tome i leži ljepota ovakvog stila života gdje kroz dnevne obaveze ubacujete poslovne zadatke i nemate onaj osjećaj kao kad sjedite 9 sati u uredu na poslu. Sve što vam je potrebno je dobra internetska veza, vaše računalo, planer i neki cozy kutak u lijepom kafiću.

Foto: Instagram

 

 

0