Kako ovih blagdana uživati u hrani bez grižnje savjesti?

Kraj godine pun je zabavnih, izazovnih i grešnih trenutaka u kojima vrlo lako gubimo samokontrolu. Zabave, druženja, alkohol, masna hrana, ugljikohidrati i kasni obroci mame nas na svakom koraku, a rezultat su stanje očaja i konstantne grižnje savjesti. Upravo zbog toga, donosimo nekoliko savjeta kako uživati u svemu što blagdani donose, a istovremeno se osjećati zadovoljno i u ravnoteži.

blagdani bez griznje savjesti4

Jedite redovito

Ne želite se udebljati za vrijeme blagdana, a potajno se nadate da biste mogli i izgubiti koju kilu? Mnogi ljudi u tu svrhu preskaču obroke i ‘čuvaju’ se za određene prigode u kojima otpuštaju sve kočnice za blagdanskim stolom. Ovako rigorozne metode u stvarnosti mogu biti kontraproduktivne: osim što će vam tijelo biti izgladnjelo, bit ćete još više željni nezdrave hrane i na kraju ćete u organizam unijeti više kalorija no što biste to učinili da niste preskakali obroke. Upravo zato, jedite redovito.

kako jesti a ne osjecati griznju8

Štogod jeli, ne izbjegavajte zeleno

U svaki obrok koji planirate konzumirati, dodajte šaku zelenog povrća. Špinat ili kelj umiješajte u svom jutarnji smoothie ili pridružite obilnijem ručku ili večeri. Uvrštavanje zelenog u prehranu pomoći će vam da se osjećate sito, uravnotežite probavu, održite postojeću kilažu i ne narušite svoje zdravlje u blagdanskim danima. Umjesto da se fokusirate na ono čega se morate odreći, dodajte zeleno u sve što jedete, pa tako i u nešto teže obroke, kako biste ostvarili balans.

blagdani bez griznje savjesti2

Izaberite jedno zdravo jelo ili piće i prakticirajte ga do kraja godine

Blagdani nisu vrijeme za perfekcionizam, stoga ostvarite svoju misiju malim koracima. Odaberite jedno zdravo jelo ili piće i posvetite se tome. Kraj 2015. godine obilježite jednim zelenim smoothiejem dnevno, pojedite jednu svježu salatu dnevno, izaberite komad voća umjesto procesuiranog slatkiša, popijte toplu vodu s limunom svako jutro… Ovo su samo neke od ideja uz koje ćete se osjećati bolje u svojoj koži, bez obzira na sve slastice koje vas mame iz okoline.

blagdani bez griznje5

Jedite bademe kao snack između obroka

Imate li u planu veliki obiteljski susret na kojem biste mogli premašiti vlastite kapacitete što se tiče hrane, prije nego krenete odaberite zdravi snack u vidu šake badema. Oni će potisnuti glad i pomoći da ne izgubite kompas jednom kada se nađete za stolom. Umjesto badema, možete pojesti i zelenu jabuku, ona će vam pomoći održati šećer u krvi pod kontrolom i nećete imati potrebu za manje zdravim jelima.

blagdani bez griznje4

Vježbajte kao što biste i inače

Ako želite zadržati barem malo samodiscipline, a opet uživati u blagdanskoj kuhinji, nemojte preskakati ili odgađati vježbanje. Čak i ako nemate vremena ili volje za odlazak u svoju omiljenu teretanu, vježbajte doma, trčite ili se uputite u intenzivnu šetnju svakoga dana. To će vam pomoći da sagorite višak kalorija koje ste unijeli u organizam, održat ćete muskulaturu koju ste izgradili vježbajući redovito, metabolizam će vam dobro raditi i s početkom Nove godine nećete kretati ispočetka od nule.

Foto: Urban Outfitters, Victoria’s Secret, Zara Home

0