Kako odabrati izvanškolsku aktivnost u kojoj će vaše dijete uživati
Kako odabrati izvanškolsku aktivnost u kojoj će vaše dijete uživati

Kako odabrati izvanškolsku aktivnost u
kojoj će vaše dijete uživati

Uskoro se bliži početak nove školske godine, ali i upisi u vrtiće. Neki kreću u nove pobjede, a neki prvi put sjedaju u školske klupe. Iako je đačko doba najljepši period naših života – ispunjen druženjima, učenjem, ali i igrom, ono i pred roditelje postavlja težak zadatak. Početak školske godine i upis u vrtić često podrazumijeva i odluku roditelja hoće li svoje dijete upisati na neku izvanškolsku aktivnost, radionicu ili učenje stranih jezika.

nogomet za djecu

Kako odabrati pravu aktivnost za dijete?

Pri donošenju takvih odluka moramo osluškivati dijete, njegove potrebe i želje te voditi brigu o njegovom uzrastu, ali i o stručnom timu koji vodi određenu aktivnost. Strani jezici, sport, glazbena škola, gluma, ples – postoji velik broj izvanškolskih aktivnosti koje se s početkom školske godine nude djeci. Danas je uobičajeno da dijete ide na dvije ili više aktivnosti jer se roditelji vode logikom da je dobro sve naučiti, no često zanemare činjenicu da je djetetu potrebno i slobodno vrijeme za odmor i igru.

 

Izvanškolske aktivnosti

Izazovi modernog roditeljstva

Roditeljstvo je vrlo složen proces, a određuju ga brojni individualni i kontekstualni čimbenici. Svaki roditelj odabire i oblikuje okruženje u kojemu želi da mu se dijete razvija. No u odgoju je važno održavati ravnotežu između topline i kontrole. Roditelji bi trebali voditi računa da pred dijete ne postavljaju prevelika očekivanja, već osluškivati dijete i njegove potrebe te ga usmjeriti u onome što voli raditi. Primjerice, primijetite li da dijete voli gledati crtiće na engleskom jeziku i da pjevuši i ponavlja riječi, svakako ga potaknite na učenje jezika.

Naime, djeca u najranijem uzrastu svijet i odnose u njemu uče kroz igru jer je to prirodna potreba djeteta. Učenje glazbe potiče kreativnost, a stvaranje glazbe utječe i na kognitivni, psihomotorni i socijalni razvoj. Osim toga, učenje stranog jezika stručnjaci također preporučuju od najranije dobi.

Izvanškolske aktivnosti

Učenje kroz igru, glazbu i ples

Mnogi znanstvenici smatraju da djeca koja strani jezik krenu učiti prije puberteta govore toliko dobro da ih je teško razlikovati od izvornih govornika. Istraživanja pokazuju da je strani jezik najbolje učiti prije desete godine jer su djeca do te dobi sposobna brže naučiti i zapamtiti jezik te ga govoriti bez naglaska. Naime, što su djeca mlađa, to su uspješnija u imitiranju novih zvukova pa ako vam se činilo da djeca strane jezike govore bolje od vas, znajte da je biologija na njihovoj strani.

Helen Doron

Ako ste se odlučili za školu stranog jezika, prije nego što dijete upišete u školu razmislite o tome koji pristup i metodologija je uključena u učenje, je li aktivnost primjerena za dob djeteta i o tome kolika je grupa polaznika. Helen Doron jedna je od vodećih svjetskih pedagoginja, a od 1985. godine razvija posebnu metodu učenja kojom djeca u dobi od 3. mjeseca do 19. godine uče engleski na način kako uče materinji jezik.

Helen Doron Edukacijska Grupa danas je prisutna u 40 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj je prisutna od 2009. godine i to na 34 lokacija diljem zemlje. Metoda poučavanja temelji se na dugogodišnjem iskustvu i znanju. Male grupe osiguravaju da svako dijete dobije pažnju koju zaslužuje i mnogo mogućnosti za vježbanje ispravnog engleskog. Što su djeca ranije izložena jeziku, to će ga brže naučiti. Učenje prema jedinstvenoj i provjerenoj metodologiji Helen Doron jednostavno je i zabavno.

Helen Doron

Učenje engleskog je jednostavno i zabavno

U Helen Doron osmislili su način podučavanja koji je prilagođen djeci i koji jamči najbolje ishode. Učenici se upoznaju sa svijetom punim živopisnih likova, zanimljivih priča, zaraznih pjesmica i odličnih igrica, a tečajeve prilagođavaju svim razinama znanja i načinima učenja.

Djeca vole učiti i igrati se, a najbolje uče kad se zabavljaju. Nastavni sadržaji u ovlaštenim centrima za učenje Helen Doron puni su zabavnih aktivnosti koje stimuliraju osjetila. Učenje engleskog postaje pustolovina uz originalne pjesme, igre te mnoštvo razgovora i interakcije.

Helen Doron

Dokazana metodologija učenja

Stimulirajuće i učinkovite nastavne aktivnosti nadopunjene su inovativnim igricama i aplikacijama koje zadovoljavaju potrebe današnje djece koja znaju i vole koristiti tehnologiju. One omogućavaju djeci da nastave učiti kod kuće kadgod žele i na način koji će zapamtiti! Programi su učinkoviti jer ih je osmislio specijalizirani tim lingvističkih i pedagoških stručnjaka. Uz učenje engleskog, na njihovim tečajevima učenici uče važne životne vrijednosti, životne lekcije i kako postati bolji stanovnici ovoga svijeta.

Središnja sastavnica Helen Doron English sustava je pozadinsko slušanje kod kuće koje omogućava neprekidno izlaganje engleskom jeziku koje je iznimno važno u svakoj dobi. Djeca su izložena velikoj količini pozitivnog potkrjepljenja koje ih potiče i motivira tijekom učenja. Učenje metodom igre, zabave i glazbe u malim grupama postižu se bolji rezultati nego tijekom privatnih instrukcija. Helen Doron English tečajevi provode se u malim grupama s 4 do 8 učenika, što omogućava posvećivanje pozornosti pojedincu, ali i interakciju s grupom.

Cjeloživotno iskustvo

Jezik se treba prezentirati kao zabavna aktivnost uz koju dijete uči o sebi, ali i o svijetu. Stoga pokušajte dijete izložiti stranom jeziku što prije jer ćete tako biti u korak s dječjim razvojem i ostvarivati najbolje rezultate. U tijeku su prijave za novu školsku godinu koja kreće 5. 9., a u Helen Doron školi nude besplatne ogledne sate pa ćete moći vidjeti kako zapravo izgleda učenje engleskog.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram, Helen Doron

Učitati još
Zatvori