Zašto je čišćenje inboxa jako dobra ideja

Zašto je čišćenje inboxa
jako dobra ideja

Zamislite da je virtualni inbox zaista vaš stvarni poštanski sandučić. Bez sumnje ga ne bi mogli zatvoriti, štoviše omotnice bi u gomilama šutirali po podu i zasigurno ne bi nikada u toj šumi papira pronašli ono što vam je važno. Činjenica da u svojem inboxu elektroničke pošte danas možete imati 30GB svega i svačega, ne znači da baš sav prostor morate i iskoristiti, pogotovo ako se radi o privatnoj e-mail adresi.

A kada se radi o onoj poslovnoj čak bi bilo najpametnije na redovitoj bazi skenirati svu dolazeću poštu i čistiti nepotrebno, ponajviše zato što ćete to morati napraviti kad tad jer ćete dostići limit i onda će stvari biti jako komplicirane – planirajte minimalno nekoliko sati češljanja važnih i sasvim nevažnih poruka koje ste mogli obrisati odmah. Samo da ste to imali na pameti na vrijeme.

Popularne tehnike pospremanja nereda u domu, ormaru, garderobi, na radnom stolu, itd. koje promovira Marie Kondo u svojoj knjizi “Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život”, mogu se na jednak način primijeniti i na vaš sandučić elektroničke pošte. Organizacija prostora oko sebe, makar i virtualnog, donosi automatsko ‘pospremanje’ uma – više nećete imati mini napad panike kad vidite količinu notifikacija čim upalite kompjuter ili pogledate na mobitel. Da, jedna od čari tehnološkog napretka je i sveopća povezanost stoga čišćenjem jednog računa automatski rješavate sve svoje gadgete.

Prvo pročešljajte cijeli inbox i automatski brišite što vam ne treba. Pritom se odjavljujte sa svih neželjenih newslettera, označite kao ‘spam’ sve što smatrate da spada u tu kategoriju (ako već nije filtrirano) i počnite kreirati mape naiđete li na grupirane poruke koje će vam biti lakše nadgledati ako su sve na jednom mjestu. Radi li se o privatnom mailu ključ grupiranja može biti po interesima, a ako organizirate poslovnu adresu kreirajte mape vezane uz česte pošiljatelje ili klijente. Newslettere možete staviti u vlastitu mapu i označiti da preskaču glavni pretinac elektroničke pošte te ih listati kad ulovite trenutak za to. Jednom kad ih pročitate moći ćete ih obrisati sve jednim potezom.

Jednom kad uklonite sve neželjeno i spriječite da opetovano stiže u inbox, lakše će vam biti raspolagati s najvažnijim porukama koje ne smijete zaobići. U postavkama možete namjestiti i da su nepročitane poruke uvijek na vrhu, a ako ste pročitali e-mail i ne možete ga odmah riješiti – označite kao nepročitanog ili stavite na listu zadataka tako da vam ništa ne promakne. Isto tako, sve poruke koje ste pročitali i znate da vam neće trebati – odmah brišite i spriječite gomilanje mailova uopće.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori