Kako kreirati ugodnu dnevnu rutinu za svog ljubimca?

Kako kreirati ugodnu dnevnu
rutinu za svog ljubimca?

Neprestano govorimo o našoj potrebi da integriramo pozitivne navike i konkretnu rutinu u naš svakodnevni život. Ali, što je s rutinama naših kućnih ljubimaca? Otkad smo udomaćili pse i mačke, jesmo li ikada sumnjali u način na koji živimo sa svojim kućnim ljubimcima i je li to najbolji način za njih?

Iako je ljubav koju osjećate prema svom ljubimcu ogr0mna, važno je promisliti je li dovoljna za sreću vašeg čupavog četveronožnog prijatelja. Kada govorimo o psićima koji uveseljavaju naš život, onda je ključno ne ne samo prilagoditi ih našim potrebama i ritmu već i pobrinuti se da i oni budu zadovoljni i ispunjeni.

U nastavku donosimo nekoliko detalja koji će vašem ljubimcu pomoći da ima dobar dnevni ritam i kvalitetan život.

Dnevni raspored

Raspored hranjenja psa i vrijeme za igru ključne su aktivnosti kako bi se  naš pas osjećao stabilno i smireno. Instinktivno, psi znaju kada je vrijeme za jesti i kad bi trebali potaknuti svoje velike prijatelje. Ispunjavanje osnovnih potreba na uredan način pomoći će vam organizirati svoj život i vaš najbolji prijatelj.

Dnevna socijalizacija za pse i štence

Nakon pravilne socijalizacije rutina s drugim psima i ljudima je bitna za pravilana razcoj jednog štenca. Od svojih predaka, psi zadržavaju društvenu prirodu koja se temelji na hijerarhiji među članovima stada. Sve skupine, ljude i životinje, smatraju stadom. Znamo da ono što nauče tijekom socijalizacije čini da se štenci bolje prilagode različitim promjenama u njihovom okolišu. Dakle, oni nauče tolerirati svoju sekundarnu ulogu u odnosu na svog “vlasnika”.

Neka se igraju svaki dan

Svi psi bi trebali moći uživati u barem 15 ili 30 minuta na dan zabave, poput igranja s njima i pažnje koja je usmjerena na njihove “ludorije”. Ova navika je neophodna kako bi im pomogla da otpuštaju stres i poboljšaju svoj svakodnevni život na pozitivan način.

Međutim, psi moraju naučiti razlikovati ono što je igra i što nije. Gotovo svi psi imat će pretenziju razbiti nešto od vrijednosti vlasnicima u nekom trenutku svog života, pogotovo kada su štenci. Ne bismo trebali dopustiti da ovo bude uobičajeno ponašanje. Moraju naučiti prepoznati svoje igračke i one stvari koje to nisu.

 

 

 Pronađite im prijatelja

Naravno, nitko ne bi trebao biti osuđen na samoću. Sjetite se da su to društvene životinje koje žive u stadima, pa je druženje s drugim štencima i psima nužna.

Pobrinite se na ne ostaju predugo sami

Ako su svjesni da će biti samo na neko vrijeme sami, odgovor na tu naviku nikada neće biti negativan. Stoga pripazite da nikada ne prođe duže od 8 sati da je vaš pas sam. To bi se moglo negativno odraziti na ponašanje, mogao bi se povući u sebe, otuđiti, postati nezainteresiran i potišten. Takvi će psi gledati kroz prozor ili bezvoljno ležati na svojoj prostirci. S druge strane, to bi moglo prouzočiti i agresivno ponašanje pa ako često i dugo izbivate iz kuće, pobrinite se da dok vas nema netko kome vaš pas vjeruje bude pokraj njega, igra se s njim, vodi ga na trčanje i sl. Takav ritam vaš će pas vrlo brzo prihvatiti i biti zadovoljan.

Svakako, dugoročno mislite o svom ljubimcu i pokušajte mu osigurati ambijent u kojemu ima i dovoljno vremena za sebe, za druženje, učenje, neka uvijek zna kada je vrijeme za hranu i izlazak i imat ćete pored sebe sretno biće koje će vam uvijek popraviti dan.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori