Kako je bilo na festivalu Tko pjeva zlo ne misli

Kako je bilo na festivalu Tko
pjeva zlo ne misli

A14_7126

Ovog se vikenda prvi puta održao festival Tko pjeva zlo ne misli, kojim se odala počast najvoljenijem hrvatskom filmu svih vremena. Na zagrebačkom Vidikovcu u parku Maksimir, koji je ujedno i jedno od mjesta gdje se odvija radnja istoimenog filma, u dva dana posjetitelji su se mogli vratiti u predratni Zagreb 30-ih godina, bilo to u glazbi, stilu, modi, ali i hrani.

Subota je započela okupljanjem Puhačkog Orkestra ZET-a, svojevrsnih doajena limene glazbe, osnovanog daleke 1927.g. Orkestar je nastupio i u samom filmu Tko pjeva zlo ne misli, a u subotu je nastup odradio i Stjepan Strmečki, jedan muzičara iz originalne postave orkestra u filmu, koji je tada imao 18 godina. Festival ne bi bio pravi bez Mirjane Bohanec, svima poznate kao Ane Šafranek, koja je čak i za ovu prigodu zapjevala s Puhačkim orkestrom te dodatno uljepšala već divnu atmosferu na Vidikovcu. Osim druženja s Mirjanom Bohanec i Puhačkim orkestrom ZET-a, na Vidikovcu je najavljena i predstava Tko pjeva zlo ne misli koja je inspirirana filmom. Rene Medvešek je predstavio kazališno djelo u kojem rekonstruira izumirući dobri duh Zagreba. Predstavljanju su se pridružili glumci koji sudjeluju u predstavi te su se sa zadovoljstvom podružili s Mirjanom Bohanec. Gospodina Fulira u predstavi glumi Krešimir Mikić. Franju Šafraneka glumi Dušan Bućan, Anu Šafranek glumit će Zrinka Cvitešić, a Tetu Minu glumi Ivana Boban.

 

A14_7207

Subotnji dan završio je na možda, najljepši mogući način, projekcijom filma Tko pjeva zlo ne misli u 21h, gdje su posjetitelji se zajedno u jedan glas prisjećali poznatih citata iz filma.

Posjetitelji su kroz festival mogli uživati u pravim glazbenim poslasticama: Mate Matišić Trio, poznati scenarist, dramatičar, skladatelj i muzičar Mate Matišić, koji su izvodili jazz i swing standarde, uz gostovanje pjevačice Lele Kaplowitz, Tvrtko Stipić i Tango Appassionato, koji su približili popularne šlagere od 30-ih do 60-ih godina prošlog stoljeća, uključujući i Ja ljubim, Promenadni Ansambl koji je svojim nastupom približio slušateljima klasičnu glazbu na kvalitetan i zanimljiv način. Plesna glazba, marševi, valceri, polke, uvertire, fantazije, tango, melodije iz opera i opereta, animir-glazba i klasični evergrini bili su na repertoaru za ovaj festival.

Nedjelju, ujedno i zadnji dan festivala zatvorili su Kristijan Beluhan i Ajnemahtec kvartet te Jimmy Stanić i Sexy Boys, legendarni evergreen pjavač i vic maher koji ne posustaje niti u svojim poznim godinama.

cover

 

Mirjana Bohanec i Stjepan Strmecki

Mirjana Bohanec

Foto: Saša Novković, Hrvoje Vukov

Učitati još
Zatvori