Najbolje investicije su one u samoga sebe

Najbolje investicije su one u samoga sebe

S prvom polovicom godine iza nas, mnogi su ponovno zavirili na svoju listu novogodišnjih odluka. Većina njih ostala je zaboravljena još u siječnju, a rijetke krasi istaknuta kvačica pored. I dok smo još jednom gubili bitku s vremenom, najbolje stvari ostale su potisnute na margine pretrpanih rasporeda. Iako nas vrijeme i novac koji uložimo u same sebe čini boljima, pobijeđuje ga uvijek isti strah. Strah da ćemo zbog uloženog vremena u sebe zapostaviti posao i slične prioritete. Ipak, s nekoliko sati tjedno odvojenih za sebe, verzija sebe koju ćemo ponuditi na poslu i u društvu bit će bolja. Kako unutar brojnih obaveza pronaći vrijeme za užitak i kako investirati u sebe bez grižnje savjesti?

JEDNOSTAVNE INVESTICIJE U SEBE VRIJEDNE VAŠEG VREMENA

Kako bi investicije u sebe učinili neizostavnim dijelom svog svakodnevnog života krenite polako, korak po korak, odluku po odluku. Umjesto beskonačnih popisa za sljedećih nekoliko mjeseci ili čak godina, na kraju svakog mjeseca donesite nekoliko manjih odluka. Osim što ćete ih lako uklopiti u svoju svakodnevicu, one će vam dati isti osjećaj zadovoljstva i učiniti vas boljima. Ako obožavate knjige, ali ne pronalazite vrijeme za čitanje, u raspored upišite čitanje kako bi ga učinili prioritetom. Posegnite za audio knjigama i iskoristite prazan hod tijekom dana kako bi uživali u nekim drugim svjetovima ili posegnite za knjigom prije spavanja. Osim što će vam pomoći da se odmakne od vlastitih obaveza i briga, čitanje je jedna od najboljih investicija u samoga sebe koja ne zahtijeva ništa više od malo posvećenog vremena.

Osim čitanja koje proširuje naš vokabular i znanje, vidike i razumijevanje, učenje u bilo kojem obliku uvijek je investicija vrijedna vremena. Čak i ako unutar mjesečnog budžeta ne nalazi novac za tečaj stranog jezika, radionicu pisanja ili neku drugu sličnu edukativnu aktivnost, online svijet nu udi brojne besplatne i jednako kvalitetne edukativne tečajeve koji neće ostaviti mjesta za izgovore. Naučite novi jezik ili odslušajte nekoliko zanimljivih kolegija na stranicama poput popularne coursera i učenje pretvorite u nezaobilazan dio vaše svakodnevice i nakon završetka klasičnog školovanja.

Uz čitanje i klasično učenje, jednako dobar, ali zabavniji način investiranja u svoj rast na intelektualnoj razini su i gledanje filmova, igranje igra s riječima, stjecanje novih vještina poput sviranja novog instrumenta i upoznavanje novih kultura kroz putovanja, hranu, umjetnost i glazbu.

SVAKA DOBRA LISTA INVESTICIJA UKLJUČUJE RELAKSACIJU

Uz investicije koje donose nova znanja i vještine, jednako važnu imaju i one koje donose relaksaciju i uživanje. Uživajte u ukusnoj i zdravoj hrani i nahranite svoj organizam iznutra. Jednako bitno poput vremena koje ćete posvetiti radu je i ono posvećeno odmoru. Odvojite vrijeme za čistu relaksaciju. Pretvorite šetnju u dnevni ritual, jednom tjedno se počastite dugom kupkom i isplanirajte nekoliko putovanja godišnje.

Osim što ćete se uz pomoć zdravih odabira posvetiti sebi iznutra, posvetite se i svom izgledu. Iako se uz odvajanje vremena za uređivanje nerijetko nižu brojne predrasude, većina nas će se osjećati bolje ako će samome sebi izgledati bolje. Ne govorimo o rigoroznim pothvatima, ali nova frizura ili odjevna kombinacija koja vam daje dodatnu dozu samopouzdanja uvijek su dobra ideja.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori