Mjesto u blizini Britanca koje ćete poželjeti posjetiti

Mjesto u blizini Britanca koje ćete
poželjeti posjetiti

Kak se šika

U blizini Britanca, na adresi Ilica 93, smjestilo se jedno mjesto pored kojeg smo se zaintrigirano vozili tramvajem i napokon unutra odlučili i zakoračiti. Staklene stijene od poda do stropa otkrivaju unutrašnjost ispunjenu antikvitetima – retro stolovima, naslonjačima, foteljama i lampama koji kreiraju ugodnu salonsku atmosferu, a njoj dodatno pridonose i umjetnički radovi koji vise na zidovima. I da, Kak se šika nije samo običan kafić, on je ujedno i galerija, prostor koji poziva na dugo sjedenje, listanje novina i časopisa, ispijanje omiljenog pića.

Kak se šika

Osim svakodnevne kave koju možete popiti u bilo kojem trenutku, vikend je u ovom salonu rezerviran za razna događanja tako ćete uvijek naići na živahni ugođaj, svirke na pianu koji zauzima centralno mjesto u prostoru, kušanja vina, vesela druženja… I zasigurno ćete se dobro provesti.

Zavirite u Kak se šika

O zanimljivom konceptu kafića i galerije razgovarali smo s vlasnicom Mihaelom Olujić koja nam je otkrila sve o Kak se šika, od neobičnog imena pa sve do planova za budućnost. Kak se šika definitivno nije samo još jedan caffe bar u nizu.

Kak se šika

1. Kak se šika je kafić, a ujedno i galerija. Možete li nam pobliže objasniti kako je došlo do tog koncepta?

Kao akademska slikarica želja mi je oduvijek bila otvoriti galeriju, drugačiju od uobičajenih. Salon Kak se šika je koncept žive galerije koja spaja ljepotu svakodnevice s umjetnošću, drugim riječima, onaj trenutak gdje se isprepliću kroz stvaralački dijalog. Moj suprug i ja smo smo jednom prilikom u kreativnom sanjarenju uz ispijanje kave na Britancu odlučili to i realizirati, projekt galeriju-caffe bar kako smo ju tada vizualizirali kroz igru riječi.

Zapravo sam prostor i njegova svrha su u ulozi space art instalacije u jednom živućem work in progress izdanju. Pozivaju posjetitelje, a i nas da se zapitamo: “Baš nas zanima što će se sve još događati u prostoru stvaralaštva?” Otvoreni smo za otkrivanje noviteta i približavanje publici različite grane umjetnosti na dostupan način uz kavu ili pićence.

Kak se šika

2. Kako ste se odlučili na ovo zanimljivo ime?

Kak se šika je meni uvijek bio nekako bliski ženstveni starozagrebački izraz koji sam često koristila. To me nostalgično podsjeća na moju baku i njezine razgovore sa svojim gospođama prijateljicama. Osjećam ga i doživljavam baš u tim nekim uzbudljivo estetskim prigodama. I poistovjećujem se s tom meni pomalo šaljivom izrekom tako da je uvijek tu u trenutku neke granice između perfekcionizma i odjednom: kak se šika! – raspoloženje šaljivosti i zaigranosti. Neka vrsta ravnoteže u zagrebačkom štihu kojem pripadam. To nekako slikovito objašnjenje tog osjećaja za sve kaj imam rad.

Kak se šika

3. Kafić je pun zanimljivih antikviteta koji mu daju poseban šarm. Kako ste ih birali i koja je općenito bila nit vodilja u kreiranju prostora?

Nit vodilja nam je bila uklopiti antikni namještaj u suvremeni interijer. Spojiti staro i mlado možda? Antikni namještaj unosi sa sobom priče i energije nekog prošlog života. Proputovanje… I ljepotu bora koje urezuje život. Htjeli smo personalizirano mjesto, kao i cijeli prostor. Salon se odnosi na umjetničko-izložbeni kontekst, salon gdje gospođe i gospoda piju čaj ili kavu i puše cigare, lule… i u konačnici na dnevni boravak gdje se osjećamo ugodno i cozy.

Kak se šika

4. Održavate glazbene večeri uparene s dobrim pićima, imate li već u planu novo događanje?

Uz postojeće after work partyje petkom s Vidom Hribarom uz jazz piano, te živu svirku subotom Sinšse Radana na gitari, pripremamo nedjeljno druženje uz vino u suradnji s klubom Vinoljupci.  A naš trenutno najveći projekt u pripremi je “Kak se šika – TALENT  SHOW” koji počinje krajem studenog svake srijede od 20 h. Ne propustite!

Kak se šika

Kak se šika

Kak se šika

Kak se šika

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori