Priča o prvoj srpskoj kraft pivovari

Kabinet Brewery je prva srpska kraft pivara, koja je sa radom započela u veljači 2014. nakon dugačkih priprema, istraživanja i traženja investicionih partnera. Projekat Kabineta nastao je u glavama bračnog para Melentijević, magistara strojarstva i magistra ekonomije. Ovo je prva green field pivara u regiji, nalazi se u Nemenikućama, na sunčanoj padini u podnožju Kosmaja, nadomak Beograda.

Kabinet-slider

Ideja je rođena početkom 2012.godine iz frustracije nedostatka izbora dobrog piva u Srbiji, sa željom da se napokon i naša zemlja kao tradicionalni proizvođač i ljubitelj piva uključi u globalnu revoluciju craft pivarstva. Kabinet u svojoj proizvodnji koristi najkvalitetnije, prirodne sastojke za svoja piva sa inovativnim ukusima. Proizvodnja malih serija piva uz umjetnički pečat na svakom pivu jest osnovni koncept Kabinet mikropivovare, prve craft pivovare s nefiltriranom i nepasteriziranom pivom od isključivo kosmajske vode.

Kabinet je mjesto gde je svaka piva plod lucidnosti i gastro umjeća, a svaka etiketa je platno za umjetničko djelo kreativaca različitih stilova. Do sada je realizirano ukupno dvanaest dizajniranih etiketa u suradnji sa etabliranim vizualnim umjetnicima i dizajnerima.

kabinet slider 2

 

Bratislav Milenković, sa etiketom BrrKaaa American Pale Ale, suho zahmeljen sa Amarilo & Simcoe hmeljevima.
BrrKaaa je osvježavajuća piva, preovlađuje citrusna aroma najbliža naranči, koju su dale dve američke sorte hmelja kombinirane u dry hopu. Gusta, kremasta pjena uz zlatnu boju piva dodatno doprinosi dojmu svježine, koja je glavna odlčika Brkinog veselog karaktera.

Jovan Mikonjić – Biskoteka kreirao je etiketu Plavo za Blond sa aromom jabuke i biskvita. Blond je jedan od najpopularnijih stilova piva koji potiče iz Belgije. Zlatno-bakarne boje, s obilnom snježno bijelom pjenom i izraženom gustoćom već pri prvom pogledu odaje dojam vrlo snažnog piva, jakog tijela. U aromi se osećaju biskvitne i estarske (jabuka) komponente koje prati aroma anisa.

Kabinet-post 1

Mario Kolarić -Sretan Bor kreirao je etiketu Cascade za pivo IPA sa citrusno-herbalnim aromama. IPA se zavoli snažno zauvijek, ili se nikad ne prihvati… Odlikuje ga izražena gorčina nastala kombinacijom više vrsta hmelja. Procesom naknadnog hmeljenja, tzv. ‘Dry hopping’-om Cascade hmeljom. Odlikuje ga robusno tijelo.

Studio Metaklinika sa etiketom Bastardo –Pale Ale sa svježinom mente uz gorčinu voća i jedinstvenog El Dorado hmelja. Nemanja Jehlička sa etiketom Porter za pivo tamne, skoro crne boje, slatkaste, sladne arome dobivene uz pažljivo kombiniranje šest sladova. Aleksandar Milivojević – Angel tattoo i grafiti umetnik sa etiketom Citra Pale Ale. Osvježavajuće pivo, blage gorčine. Aromom dominiraju citrusi. Lagano i vrlo pitko, a opet posebno i jedinstvenog karaktera. g, dizajner, sa etiketom Vertigo ukrasio je bocu eksentričnog zahmeljenog njemačkog pilsena sa okusom mandarine i medene note. Davor Gromilovć sa etiketom Super Nova ukrasio je bocu India Pale Ale piva izražene gorčine.

Kabinet post 5

Super Novu opisujemo kao pletenu korpu punu šarenog voća čije arome eksplodiraju i preliju vas kad joj se približite. Za dizajn etkete smo objavili konkurs na dizajn portalu Designed.rs i Davor Gromilović je pobijedio. Kabinet je ovim konkursom htio pružiti priliku mladim, talentiranim, neafirmiranim dizajnerima i vizualnim umjetnicima, kako bi i oni imali priliku da ostave svoj pečat na Kabinetovim bocama.

Stanislav Mirković sa etiketom Cassius ukrasio je bocu Stout piva izrazito tamne boje i finom smeđom pjenom. Cassius Clay je bio inspiracija za ovo robusno pivo. Macchiato aroma je prva koja se oslobađ,a a prati je karakteristična nagorjela nijansa prženog slada, uz tonove vanilije, cimeta i crne čokolade. Vesna Pešić – Becha sa etiketom Mozaik ukrasila je bocu snažnog Pale Ale. Ovo je slavljeničko pivo, napravljeno za uspješnih 365 dana rada. ‘Piny’ je te biberaste i voćne (klementina, mango) arome opijaju čula.

Kabinet-post 4

Kuriozitet je da je Kabinet napravio tri piva, sa jednim od najpoznatijih svetskih kraft pivara, Dancem Mikkellerom. Proizvodi ove suradnje su piva Mikkeller Vista, Mikkeller Milk Stout i Mikkeller Vista#2, namijenjena isključivo regiji. Ovo je prva suradnja ove vrste sa jednom sasvim mladom pivarom, kao i prva suradnja sa nekom pivovarom sa ovih prostora. Etikete za Mikkeller piva obelježio je prepoznatljiv umjetnički stila, art direktora Mikkeller-a, kao i njegovi prepoznatljivi likovi Henry i Sally.

S prvom etiketom ove Vista serije, stvorila se i mala kontroverza oko njenog sadržaja. Prikazuje li etiketa ljubav ili nasilje ? Rasplet priče ponudit će naredne etikete. Specifičnost Kabinetovog koncepta je i da je svaka etiketa kreirana od strane drugog umjetnika, kao i u različitom stilu. To predstavlja inovativnu platformu u kraft svijetu. Ovisno o vrsti, pive su pakirane u boce od 0,33l, 0,75l, kao i u key kegove od 20 i 30l. Kabinet piva su uskoro dostupna u Bugarskoj i Švedskoj, a u Hrvastkoj u suradnji s Visibaba Brew Crew dostupna su od travnja 2014.

0