Jednostavni trikovi za lakše buđenje čak ako i niste jutarnji tip

Jednostavni trikovi za lakše buđenje
čak ako i niste jutarnji tip

Ako niste jutarnja osoba, teško je probuditi se na vrijeme. Mnogi ljudi misle da će se uz gutljaj kave osjećati razbuđeno, što je ponekad istinito, ali je puno bolje da se zapravo osjećate budnima sasvim prirodno bez dodataka hrani, stimulansa ili energetskih napitaka. Uz pravilnu jutarnju rutinu osjećat ćete se poletnije i svježije.

Nakon zahtjevnog radnog tjedna, najčešće jedva dočekamo vikend kako bismo se odmorili i naspavali. No, ono što zasigurno ne želite jest provesti vikend spavajući i ne iskoristiti ga na pravi način, odnosno uživajući u brojnim sadržajima koji vas usrećuju i ispunjavaju vaše slobodno vrijeme.

Kako biste tjedan koji je pred vama proveli svježi i odmoreni, dobro naspavani i bez mrskog razbuđivanja na nasilan način ujutro, a i buduće vikende iskoristili na najbolji način, donosimo nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći u razbuđivanju i učiniti jutra lijepima, čak i ako niste jutarnji tip.

Spavajte s polupodignutim roletama

Iako se to čini kao smiješna stvar, mnogo je zdravije spavati u sobi koja nije potpuno mračna. Jedan dobar razlog za to je što će vas sunce prirodno probuditi, što je zapravo dobro za vaše tijelo.

Voda

Dehidracija zapravo može učiniti da se osjećate pospano, a vaše tijelo postaje dehidrirano tijekom noći dok spavate. Pijenje minimalno barem jedne čaše vode kada se probudite zapravo će pomoći vašem tijelu da bolje funkcionira i da se osjećate razbuđeno.

Tjelovježba

Tjelovježba je efikasan način da probudite svoje tijelo, ali i da se energizirate za ostatak dana. Vježbanje ne samo da čini da se osjećate budni, nego je također dokazano da pomaže u fokusu, što je posebno važno pri ispunjavanju dnevnih zadataka.

Motivirajte se malim pobjedama

Buđenje u 5 sati ujutro svakako vam daje puno dodatnih sati za obavljanje posla, ali ako je vaše uobičajeno vrijeme za buđenje u 8:30, nećete uspjeti odmah u pet sati ujutro.

Ključno je primijeniti metodu koja generira male motivirajuće pobjede. To objašnjava zašto možemo izgubiti težinu lakše nakon što smo izgubili pola kilograma. Napredak nas potiče da nastavimo.

Umjesto postavljanja cilja buđenja dva sata ranije, pokušajte prije pola sata. Kada dostignete taj cilj, ostvarit ćete malu pobjedu.

Vrijeme buđenja možete ponovno pomaknuti nakon što postignete svoj prvi cilj.

Dogovor

Dogovor s prijateljima ili partnerom da ćete ranije ustati stvara odgovornost, a sigurno ne želite iznevjeriti dogovor. Koristite biološke signale jer su studije pokazale da kada imamo nešto važno za napraviti u određeno vrijeme, tijelo će nas probuditi prirodno. Zato se budite prije alarma, ako je zadatak dovoljno važan. Kada je budilica jedina stvar koja računa na vas da se rano probudite, topliji krevet je još primamljiviji.

Zadajte si neodoljiv razlog za ustajanje

Planirajte raditi nešto što volite tijekom jutra. Kada vaš ranojutarnji plan uključuje nešto oko čega ste uzbuđeni, zaboravit ćete na opciju snooze već ćete s veseljem što prije ustati.

Razmislite o tome: ako vaš cilj ne zvuči uzbudljivo, uvijek ćete doživljavati rano buđenje kao kaznu, što vas neće motivirati da skočite iz kreveta kada se alarm aktivira.

Uvjerite se da ste jutarnji tip

Jeste li znali da vaša borba s ranim buđenjem ima veze s samopouzdanjem? Uvjeravanje sebe da niste “jutarnji tip osobe” je ograničavajuće uvjerenje.

Mijenjanje samopouzdanja iz “Ja nisam jutarnji tip osobe” do “Ja sam tip osobe koja se rano probudi” suptilno mijenja vaše ponašanje jer je samopouzdanje samoispunjujuće proročanstvo.

Rano buđenje neće biti jednostavno prvih nekoliko tjedana jer tijelo treba vremena da se prilagodi novoj rutini.

Ali samo pomislite: toliko ste blizu ludoj produktivnosti – da provedete projekte dok ostatak svijeta spava i to bez prekida ili ometanja.

Kada se jednom prilagodite novom rasporedu, bit ćete vrlo zadovoljni i nećete se vraćati na stare navike.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori