Journal Supertalent: Nikolina Vučković

Journal Supertalent: Nikolina Vučković

Zapamtite ime Nikolina Vučković. Čut ćete ga sve više i to u sasvim različitim kontekstima, no svi će imati predznak superlativa. Nikolina Vučković je odvojila dio svog prezauzetog rasporeda i otkrila nam je kako je biti osoba od više profesionalnih karijera – od one ekonomske, poslovne, preko filmske, inovatorske i na kraju aktivističke. Nikolina Vučković u svome životopisu, uz mnogo drugih priznanja i uspjeha, ima naveden rad na superpopularnoj seriji Game of Thrones, proglašena je jednom od najuspješnijih poslovnih žena svijeta, certificirana je theta healerica i aktivna je članica građanske inicijative “Ne daj se Cetino” koja je uspješno spasila rijeku Cetinu i jezero Peruća od gradnje termo elektrane. Ususret večerašnjem događanju Vrtlarenja gdje ćete ju i u živo moći poslušati, otkrila nam je kako je biti super žena.

1. U našem prethodnom razgovoru spomenula si da imaš nekoliko različitih životopisa – obzirom na tvoje različite profesije, imaš li osjećaj kao da vodiš nekoliko različitih profesionalnih života? I spajaju li se nekada i negdje?

Da, definitivno sam podvojena profesionalna ličnost, sorry višestruko podvojena ;). Šalu na stranu, ali ispalo je tako da sam ja kao osoba širokih interesa zapravo uspjela spojiti neke možda na prvi pogled nespojive profesije. No, u svima njima ocrtavaju se moji talenti i sposobnosti, znanja i vještine i ja sam naravno glavna poveznica. S obzirom na to da su gotovi svi projektni zadaci onda ih nekako tako projektno i izvršavam. Ponekad zna biti zeznuto kad se djelomično preklope i onda su ta misaona prešaltavanja veliki izazov.

2. Sigurno je našoj publici najzanimljivija činjenica da si radila na serijalu Game of Thrones. Koja je tvoja funkcija bila i kako je izgledao rad na jednoj takvoj visokoj i velikoj produkciji?

Na GOT-u sam radila kao script supervizorica. To je iznimno mentalno, ali i fizički zahtjevan posao koji ponekad traje i 16-18 sati dnevno i tako mjesecima. Morate uzeti u obzir da se ti dugi sati rade nekad i na temperaturama iznad 40C i isto tako na -20C. Jednostavno morate biti zdravi u svakom pogledu kako bi ste mogli izdržati prvenstveno fizički. No, onda naravno ide mentalna komponenta koja je iznimno bitna jer odgovarate za sve eventualne pogreške kontinuiteta snimanja.

Biti script supervizor na jednoj od najboljih svjetskih serija je naravno i dodatna potvrda vlastitih kvaliteta. Kad radite asistenciju redatelju na GOT-u, a koji je ujedno i redatelj Sex and City, Sopranosa onda znate da nedvojbeno radite kvalitetan posao.

3. Obrazovala si se u polju filmske i tv režije, ekonomije, kreiraš tehnološke inovacije, no i ekološka si aktivistica. Što bi izdvojila kao svoje do sada najveće postignuće, na što si najviše ponosna i zašto?

Najviše sam ponosna kad uspijem napraviti nešto što ovaj svijet čini boljim mjestom. Jedan od tih ponosa nedvojbeno je ekološki projekt spašavanja rijeke Cetine i jezera Peruća od izgradnje plinske termoelektrane.

Ja sam jedna od 10-tak inicijatora građanske inicijative Ne daj se Cetino koja je samo svojim znanjem i argumentima uspjela zaustaviti taj po rijeku kobni projekt. Kako je to ujedno trebala biti i legitimna pljačka hrvatskih građana drago mi je da smo nam usput sačuvali i koju kunu u džepu.

4. Borila si se protiv velike nepravde i ekološkog zagađenja te si s kolegama aktivistima uspješno spasila rijeku Cetinu i jezero Peruća stopiranjem gradnje termo elektrane na lokaciji. Kakav je to osjećaj, uspjeti napraviti tako nešto, tako veliko?

To je takav osjećaj da kada je srušena studija utjecaja na okoliš i kada je prof. Stanko Uršić izašao ispred Ministarstva Energetike pred nas aktiviste i podigavši palac gore, suze su same krenule. Tu se i Bog pridružio s najljepšom kišom ikad i plakali smo od sreće ostatak aktivista, nebo i ja zagrljeni zajedno. Ujedno mogu reći da sam tim činom povezala se s dušom rijeke zauvijek. Ta snaga ljubavi i ljepote ne može se riječima opisati.

5. Koliko su ti bitna profesionalna priznanja i nagrade? Posljednje (koliko je znam) jest da si pobjednica Zg Connecta 2018. sa svojim WINGO stolom.

Priznanja i nagrade su nekako po meni više potrebna drugim ljudima kao neka smjernica ili potvrda nečije kvalitete. No, u svrhu lakšeg opisa sebe i svog rada su kao nekakav prečac u pojašnjavanju, pa bih stoga rekla da su priznanja i nagrade vrlo korisna i praktična sredstva da netko drugi brže shvati s kim ima posla. WINGO je plod rada mog tima. Tu je nagradu bilo nemoguće dobiti sam. Iza te nagrade stoji još 5 ključnih ljudi WINGO teama.

6. Koliko inovacijskih projekata imaš iza sebe? Od kuda crpiš inspiraciju i stvaranje rješenja za njih?

Ako pričamo o onima koji su ugledali svjetlo dana, onda ih je nekoliko, a ako pričamoo o svemu što imam u glavi i na papiru u ladicu onda ih je na desetine.

Inspiraciju i rješenja crpim iz jednog jedinog izvora, naše kolektivne svijesti. Rekla bih da sam ja samo dobro priključena na taj izvor i u sinkronicitetuu sa sobom i Svemirom.

7. Rekla bih da u svim poljima tvojeg djelovanja je kreativnost izuzetno izražena. Vidiš li sebe kao kreativnu osobu? Umjetnika u svom polju djelovanja?

Gotovo svaki čovjek koji se rodi je kreativno biće i umjetnik. Pogledajte djecu i njihovu otvorenost i njihove vrtićke radove. Po meni svaki čovjek je onoliko dugo umjetnik koliko dijete u njemu je živo i zaigrano. S obzirom na to da ja to svoje dijete držim živim, da – ja sam i umjetnica.

Recimo, još u djetinjstvu voljela sam satima sjediti na trešnji i bajati. Svake godine vrijeme trešanja ne propuštam. Popnem se na stablo i bajam i meditiram. Obožavam voziti bicikl i valjati se po sijenu, ležati na travi i gledati zvijezde. Meni je to vrh!

Foto: Marija Laća

Učitati još
Zatvori