Journal Pets: Neodoljivo prugasto pojačanje u obitelji zebri u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Journal Pets: Neodoljivo prugasto pojačanje u obitelji zebri u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Zebra se rađa s maskirnim prugama, a neposredno iza poroda ona je pokretljiva i spremna za majčine lekcije o vještinama preživljavanja. Unatoč tim prednostima, zebre u svijetu polako izumiru. Više nego ikad prije, rođenje bebe zebre nešto je čemu se trebamo diviti i što treba slaviti. Pogotovo s obzirom na činjenicu da su dvije od tri vrste zebri trenutno navedene kao ugrožene vrste.

Iz tog razloga je iznimno sretna vijest to što je zagrebačka obitelj zebri dobila novog člana obitelji. Budući da se u ovom osjetljivom razdoblju mladunče ne odvaja od majke, spol mu se još ne zna. Svi su članovi obitelji iznimno brižni. Uz mamu Sabinu, tu su tata Gustav i sestra Cheeza. Sabina ima osam godina i u Zagreb je stigla iz Arnhema, a Gustav kojem je mjesto rođenja Plzen, broji čak dvadeset i tri godine, piše zoo.hr.

Mladunče zebre kao dokaz dugogodišnje ljubavi

Cheeza koja je prije dvije godine rođena u Zagrebu kao prvo mladunče prugastog nizozemsko-češkog para, potvrdila je da se tu razvila dobra kemija, a njihovo novo mladunče znači da u nastambi zebri još uvijek nije nestalo ljubavi. „Ispred nastambe zebri jučer smo svjedočili veličanstvenom prizoru. Ženka je bez većih poteškoća na svijet donijela zdravo mladunče. Ono se ubrzo osovilo na noge i popilo kolostrum. S divljenjem smo gledali i njegove prve korake koji su se iz nesigurnih i nestabilnih svakim prijeđenim metrom pretvarali u sve elegantniji hod. Već nakon nekoliko sati mladunče zebre gotovo da je trčkaralo“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba, za zoo.hr.

Učitati još
Zatvori