Journal Pets: Kako održavati higijenu zubi kod pasa?

Journal Pets: Kako održavati
higijenu zubi kod pasa?

Njega zubi kod pasa

Psi, kao i svi drugi sisavci, mogu imati dentalne probleme i zato je jako važno održavati pravilnu njegu zubiju i usne šupljine kod pasa. Iako većina pasa tijekom života nema ozbiljnih i kritičnih problema, važno je razumjeti zašto oni nastaju i kako ih se, a posve jednostavno i bezbolno, može na vrijeme spriječiti. Radi se o uvođenju navike održavanja higijene kod pasa, a to je najmanje i najjednostavnije što možete učiniti i vi!

No, krenimo redom, najčešći problem su plak i kamenac. Kako oni nastaju i kako ih možemo ukloniti? Zubni plak je prljava, bijela, ljepljiva naslaga na površini zuba, koju čine komadići hrane, bakterije i bakterijski produkti. Plak se na čistom zubu stvara za nekoliko sati i može prouzročiti gingivitis unutar 48 sati. Neuklonjeni plak se mineralizira i stvara kamenac unutar nekoliko dana. Kamenac, tartar ili ljuska formira se kada slina ili gingivalna tekućina, koja ima visoki udio minerala, kalcificiraju zubni plak. Kamenac ima hrapavu poroznu površinu koja zadržava daljnji plak. Plak je glavni uzrok parodontalnih i ostalih bolesti, no može se ukloniti sa zuba laganim struganjem. Kamenac se uklanja isključivo brušenjem.

Zubni plak uzrokuje stvaranje gingivitisa, tj. upalu gingive ili zubnog mesa. Gingivitis vodi prema parodontitisu, što je progresivna upala i razaranje parodontalnog tkiva, koje dovodi do gubitka zubne veze. Razaranje tkiva samo je djelomično uzrokovano bakterijskom aktivnošću, a uglavnom joj je razlog upala i imunološka reakcija organizma. Razaranje zubnog tkiva dovodi do klimanja zuba i u konačnici do njegova ispadanja.

Ako se kućnom njegom uklanjanje plaka provodi od rane životne dobi, to se sve može spriječiti. Također, ako pas već ima formiran zubni kamenac, možete spriječiti da se plak i dalje ne nakuplja na zubima dok ga ne odvedete na čišćenje kod veterinara.

Kućna njega sastoji se od pranja zubi specijalnom četkicom i psećom zubnom pastom, hranjenje specijalnim dentalnim grickalicama ili specijalnom dentalnom hranom. Kombinacija ta tri postupka donosi najučinkovitije rezultate.

Štene treba odmalena učiti da mu se otvaraju usta i pregledavaju zubići, kako bi dopustilo čišćenje, ako to bude potrebno, kada bude stariji pas. Pas smije dobiti svaki dan jednu grickalicu, no, ovisno o tome koliko mu treba da je izgrize, možete mu je davati i par puta ili jednom tjedno.

Dentalne grickalice, koje se mogu naći u svakom pet shopu te raznim drogerijskim dućanima na odjelu za kućne ljubimce, sadrže natrijev tripolifosfat i cinkov fosfat koji djeluju na keliranje kalcija iz sline te sprječavaju daljnje stvaranje kristala. Tako plak ostaje i dulje vrijeme mekši i grickalica će ga lakše ukloniti. Također, dugotrajno žvakanje stimulira lučenje sline i protok sline omogućava ispiranje svih krhotina kamenca sa zubiju. Studije su pokazale da davanje jedne dentalne grickalice na dan smanjuje razinu plaka prosječno oko 30%, dok je razina kamenca smanjena na pola.

Iako je svakodnevno četkanje zubi još uvijek najbolji način prevencije parodontalnih bolesti, nekim vlasnicima ono nije uvijek moguće, zato postoje grickalice od raznih proizvođača, što je za početak, i za zdravog psa kojemu želite kontinuirano održavati dentalnu njegu, sasvim dovoljno.

Ako ovih par poteza uvedete od najranije dobi u pseću dnevnu rutinu održavanja higijene, vjerujte mnogo neugodnih situacija te razvoja infekcija i bolesti su u samome startu spriječeni.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori