Journal Pets: Kako njegovati pseće krzno?

Journal Pets: Kako njegovati pseće krzno?

Njega pseće dlake

Svi znamo da je pseće krzno pokrivač i ogledalo zdravlja. Dlaka je vrlo važna kao termički izolator, ima funkciju i u senzornoj percepciji okoline te služi kao barijera u zaštiti kože od raznih štetnih djelovanja okoliša. Krzno od duge, tanke dlake najefektnije je kao termička izolacija od hladnoće, a ulogu u ovoj funkciji igra i boja dlake, pa je tako krzno svijetle boje efikasnije u zaštiti kože od toplog vremena i sunca. Krzno se sastoji od primarnih (krovnih) i sekundarnih (donjih) dlaka ili tzv. poddlake.

Pse nakon vanjskih aktivnosti treba četkati i/ili češljati, ovisno o vrsti krzna i dlake. Učestalo četkanje tzv. pametnim četkama kao što je npr. furminator uvelike će vam olakšati njegu krzna vašeg četveronožnog prijatelja.

Najučikovitije četkanje (barem kod kratkodlakih i srednjedlakih pasa s poddlakom) jest ono nakon kupanja. Ako ovaj način čišćenja dlake primijenite svakoga puta kada se vaš pas linja, uvelike ćete izbjeći dlake na odjeći i kućnom tepihu. Kada izmjena dlake završi moći ćete psa još jednom okupati kako bi maknuli sve dlake koje su otpale s tijela.

No, kako njegovati dlaku s obzirom na njezinu teksturu, vrstu i pasminu psa?

Duga dlaka s donjim slojem – njemački ovčar, škotski ovčar, njufaundlanac, staroengleski ovčar, špicevi i sl.

Dvaput godišnje, u proljeće i jesen, okupajte ih. Iščetkajte i počešljajte dlaku preko glave i ramena prije nego je počešljate prema natrag; bokove iščetkajte u smjeru toka dlake. Gusti donji sloj počešljajte, posebno za vrijeme linjanja. Fini češalj upotrebljavajte ispod brade i repa, te iza uški.
Ako je između dvaju glavnih sezonskih kupanja potrebno još poneko, upotrijebite suhi šampon.

Svilenkasta dlaka – afganistanski hrt, jorkširski terijer, maltezer, lasa apso, seteri, španijeli i pekinezeri.

Zapustimo li je, ova vrsta dlake brzo postaje neuredna. Potrebno im je često četkanje da se izbjegne stvaranje čvorova i relativno često kupanje.
Afganistanskim hrtovima, seterima i španijelima treba svaka tri mjeseca odstraniti mrtvu dlaku, nakon čega slijedi kupanje. Otprilike u isto vrijeme treba podšišati i dlaku španijela. Jorkširske terijere i maltezere šišajte oko četiri puta godišnje. Nekim izložbenim primjercima (posebice afganistanskim hrtovima i jorkširskim terijerima) je prije prikazivanja potrebno nauljiti dlaku i omotati je papirom za kovrčanje. Posebnu pažnju obratite šapama i uškama. Dlaka što raste između prstiju se lako zamrsi. Suvišak dlake na uškama i u ušnom kanalu može uzrokovati bolest. Španijelima koji žive na selu dobro podrežite dlaku na tim mjestima, jer njihovo krzno jako privlači sjeme trave koje se uvlači u ušne kanale, a može čak ući u kožu između prstiju.

Kovrčava dlaka – bedlingtonski terijer, pudli, plavi irski terijer, lagotto romagnolo i sl.

Ovi se psi ne linjaju, ali im dlaka stalno raste, pa je šišanje i kupanje potrebno svakih šest do osam tjedana. Kratke dijelove krzna dobro iščetkajte svaka dva dana. Dulje, lepršave dijelove krzna počešljajte prve. Nemojte zanemariti dlaku u ušnim kanalima, tamo može zadržavati otpala dlaka. Zato često pregledavajte uši, kako se ne bi začepile ušnim voskom i dlakom.

Glatka dlaka – mali engleski hrt, bokser, doberman, francuski buldog, boston terijer, njemačka doga, dogo argentino, dalmatineri i sl.

Najlakše se njeguju. Dulja dlaka zahtijeva češljanje i četkanje, dok je za kraću dovoljna pseća rukavica.
Učestalost kupanja ovih pasa ovisi o tome koliko su prljavi, ali na veliku sreću vlasnika većina se prljavštine i blata može ukloniti krpom, ručnikom i brzim tuširanjem. No, ove pse nemojte prečesto kupati, kako ne biste isprali vodonepropusna ulja koje koža ispušta zbog zaštite.

Oštra dlaka – većina terijera -zapadnoškotski bijeli, silihemski, kern, norvichi terijer, lejklendski, erdel i oštrodlaki jazavčari.

Tim je psima potrebno redovito češljanje kako bi se izbjegli čvorovi. Gornji sloj treba skratiti svaka tri do četiri mjeseca, nakon čega slijedi kupanje. Druga je mogućnost šišanje aparatom svakih šest do osam tjedana. Škarama pažljivo skratite dlaku oko očiju i uški.

No, svim ovim psima je zajedničko jedno – tijekom kišnih mjeseci treba krzno dobro osušiti, nemojte pse ostaviti mokre, osim što se mogu prehladiti, a neki i razboljeti, krzno će se zapetljati i poprimiti neugodan miris po vlazi. Žustro trljanjem frotirnim ručnikom je dobar početak dovođenja krzna u red nakon šetnje na kiši. A i većina pasa voli da ih se dobro iščeška!

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori