Journal ljetne destinacije: Rovinj

Rovinj, prepoznatljiv po svojem brežuljkastom centru spletenom od starih uličica i kuća, jedna je od najpopularnijih destinacija u Istri, ne samo ljeti već i u drugim godišnjim dobima. Njegova bogata povijest privlači turiste, a sve je poznatiji i po luksuznim lokacijama kao što su hoteli Lone i Monte Mulini. Rovinj ima posebnu čar, spoj starog i novog koja savršeno diše zajedno, a tome svjedoči i broj gostiju koji se svake godine okuplja kako kroz brojne evente, tako i samostalno, sa željom uživati u suncu i miru.

rovinj

U uličicama koje se granaju od glavnog trga nalaze se barokne i renesansne građevine koje kulminiraju katedralom sv. Eufemije na brežuljku koja dominira gradom. Katedrala je izvorno iz ranokršćanskog razdoblja, no obnovljena je u 18. stoljeću, a s platoa na kojem nadvisuje grad pruža se jedan od najljepših pogleda u Rovinju. Iz rovinjskog arhipelaga naziru se otok Sv. Katarine te Crveni otok koji su, osim za odsjedanje u hotelima, i popularne gradske destinacije za kupanje. Novoobnovljena plaža hotela Monte Mulini, Mulini Beach, idealno je mjesto za one koji pak žele popiti pokoji koktel dok uživaju u suncu.

mulinibeach

Mulini Beach

Koliko je Rovinj atraktivan turistima govori i činjenica da se ove godine, krajem 5. mjeseca održava svjetsko prvenstvo – Red Bull Air Race. Ovo prvenstvo okuplja najbolje svjetske pilote, koji uz kombinaciju brzine, preciznosti i vještine, izuzetno brzim i okretnim avionima upravljaju između 25 metara visokih zračnih vrata. Prošlogodišnji pobjednik rovinjske utrke bio je Hannes Arch iz Austrije, kojeg su u Rovinju bodrili mnogi sunarodnjaci i prijatelji. Ako želite tome događaju prisustvovati uživo i vidjeti tko će odnijeti pobjedu rezervirajte 30. i 31. svibnja za Rovinj i Red Bull Air race.

rovinj2

ŠTO POSJETITI U BLIZINI ROVINJA?

Bale

Na vapnenačkom brežuljku Iliri su izgradili tvrđavu koja je dominirala okolnim krajolikom. Tijekom mletačke vlasti grad se proširio i dobio svoj današnji izgled s eliptičnim zidom s tornjevima koji zatvara dva usporedna reda kuća. Najzanimljivije građevine su venecijansko-gotička zgrada suda s grbovima na trijemu, lođa i gotičko-renesansni kaštel iz 15. stoljeća, nekadašnja rezidencija obitelji Soardo Bembo.

rovinj_bale

Vrsar

Ostaci vile, kamenoloma i jedne ranokrščanske građevine dokaz je da su se ovdje nekada davno nastanili Rimljani. Grad okružuju vanjski zid i kule koje su danas gotovo uništene. Jedino što je iz toga doba još sačuvano su Morska vrata. Pored tih vrata nalazi se crkva Sv. Marije iz 10. stoljeća koja je jedan od najznačajnijih istarskih romaničkih spomenika. Gradom dominira kaštel Vergotini, nastao rekonstrukcijom prijašnje biskupske palače. Pored jedinih sačuvanih vrata u srednjovjekovnom zidu nalazi se crkva Sv. Antuna s otvorenim trijemom, koja je sagrađena u 15. stoljeću.

Svetvinčenat

Ovo selo sa zidinama sagrađeno je na malom brežuljku u 10. stoljeću oko preuređene tvrđave. Glavni trg definitivno je jedan od najljepših u Istri. Na njemu se nalazi većina značajnih zgrada u mjestu, a među ostalima i crkva Sv. Marijina navještenja. U srednjovjekovnom kaštelu obitelji Morisin-Grimani koji datira iz 13. stoljeća, u ljetnim se mjesecima odvijaju programi u sklopu Istra etnojazz festivala, a glavni gradski trg i okolni prostori mjesta su gdje sada već tradicionalni Festivala plesa i neverbalnog kazališta organizira svake godine. Krajem jeseni ovdje se održava i Fešta od mladega vina na kojoj najbolji istarski vinari predstavljaju svoja nova vina.

rovinj_svetvinčenat

GDJE ODSJESTI?

Boutique Hotel Adriatic, Rovinj

Ovaj novo preuređeni, luksuzni boutique hotel otvara svoja vratima gostima ovo ljeto svakako je pravo mjesto za sve one putnike koji traže moderne tonove koji se idealno stapaju s lokalnom umjetnošću koja je inspirirana stoljetnom baštinom hotela. Nalazi se u samom središtu Starog grada u Rovinju. Svi suitevi nude pogeld na luku, otok Sv. Katarine ili glavni trg. Hotel ima i dva bara te restoran u stilu francuske pivnice gdje se gosti mogu opustiti. Lokalni brodovi koji povezuju kopno so otocima Sv. Katarine i Sv. Andrija polaze odmah ispod hotela.

rovinj_hotel-adriatic

Design Hotel Lone, Rovinj

Hotel Lone prvi je design hotel u Hrvatskoj, smješten u sklopu parka prirode Zlatni rt i pruža ultimativni užitak za svakog posjetitelja. Kroz uređenje soba vidljive su temeljne estetske vrijednosti hotela u kojima se jednostavnost linija i funkcionalnost sadržaja stapaju s atraktivnošću okoliša. Dekoraciju interijera čine drvo, kamen i paleta tkanina u prirodnim ugašenim tonovima, koje nadopunjuju crno-bijeli kontrast zidova i dekor tapeta. Namještaj je dizajniran i izrađen ekskluzivno za hotel Lone, a njegov je autor hrvatski studio specijaliziran za produkt dizajn pod nazivom grupa Numen.

rovinj_lone

Hotel Monte Mulini, Rovinj

Hotel Monte Mulini luksuzan je boutique hotel 5 zvjezdica u neposrednoj blizini hotela Lone. Nalazi se 10 miuta hoda od centra Rovinja i idealna je lokacija za savršeni odmor u kojemu će osoblje hotela učiniti sve da zadovolji sve vaše zahtjeve. Hotel je u grupi Leading Hotels of the World što je veliko priznanje za jedan hotel u Hrvatskoj. Hotel Monte Mulini svakako zaslužuje to priznanje jer svojom lokacijom, wellness ponudom, ali i gastronomijom uistinu je jedan od najboljih, ako ne i najbolji hotel u Hrvatskoj.

rovinj_Monte+Mulini

Relais & Chateaux Wine Hotel & Restaurant Meneghetti, Bale

Ovaj divan hotel, ujedno i restoran i vinarija možete se pohvaliti da je jedan od sveukupno četiri Relais & Chateaux objekta u Hrvatskoj. Luksuzni mali hotel očarat će vas svojom ljepotom. Autentična istarska stancija (seoska kuća) potpuno je obnovljena i luksuzno namještena. Okružena je mediteranskom makijom, maslinicima i vinogradima, a nalazi se svega 2 kilometra od mora. Ovaj divan hotel svakako trebate posjetiti i prepustiti se tom predivnom osjećaju koji će vas obuzeti u trenutku dok okruženi zelenilom, uz bazen i čašu njihova vina gledate zalazak sunca.

rovinj_meneghetti

GDJE JESTI?

Wine Vault, Hotel Monte Mulini, Rovinj

Francusko-mediteranska kuhinja u restoranu Wine Vault, u sklopu hotela Monte Mulini mjesto je koje trebaju posjetiti svi ljubitelji hrane i vina. Pozornost koja se poklanja hrani definitivno je očaravajuća, ali pozornost koja je dana vinu oduševljava iz sekunde u sekundu. Uistinu vjerujem da svatko može pronaći ono pravo za sebe između 550 pomno odabranih vina, domaćih i stranih.
Ono najbolje u ovom restoranu svakako je Chef’s table tj. stol šefa kuhinje koji omogućuje ljubiteljima gastronomije da dožive jedinstveno iskustvo u samoj kuhinji i degustiraju jela koja su pripremljena upravo za njih. Stol je postavljen za najviše 6 osoba, nalazi se usred kuhinje, a meni se dogovara direktno sa šefom kuhinje. Možete li zamisliti nešto bolje od toga?

rovinj_wine-vault

Restoran Monte, Rovinj

Restoran Monte, za kojeg mnogi tvrde da je među najboljima u Istri, nalazi se u Rovinju, na samom vrhu rovinjskog bijelog brijega, u podnožju crkve Svete Eufemije. Restoran spada u skuplji rang, no usluga i prvoklasna hrana vrijede toga. Ako ste željni malo eksperimentiranja, svakako odaberite degustacijski meni i uživajte u veličanstvenim okusima hrane i vina koja savršeno nadopunjuju svaki slijed jela.

rovinj_monte

Villa Meneghetti, Bale

Ako i niste gost hotela, svakako se možete zaputiti tamo i uživati u njihovom maslinovom ulju, vinima i kušati njihova jela. Za predjelo svakako je preporuka istarski pršut uz ovčji sir, prepečeni kruh i neizostavno Meneghetti maslinovo ulje. Ako ste ljubitelj mora onda su salate od rakovica ili hobotnica pravi izbor za vas. Fuži uz divljač svakako je jelo nakon kojega ćete poželjeti i tanjur oblizati. Možda najspecifičnija namirnica iz Istre, boškarin, ovdje će zasjati u novom ruhu i nećete nikako pogriješiti ako se odlučite za jednu od mnogih varijanti u ovom restoranu.

rovinj_meneghetti-restoran

Restoran L, Hotel Lone, Rovinj

Osim što je hotel Lone prepoznatljiv po svojem arhitektonskom rješenju i uređenju, gastronomija u ovom hotelu svakako je na visokoj razini. Unutar hotela možete pronaći sushi bar, noćni klub te nekoliko restorana. U restoranu L pronaći ćete začine najrazličitijih krajeva svijeta koji se u ovom restoranu savršeno stapaju s lokalnim namirnicama i nastaju neobične, ali savršene kombinacije okusa, mirisa i boje. Jelovnik se sezonski izmjenjuje tako da uistinu možete uživati u svježim namirnicama u kombinaciji s uvijek drugačijim sastojcima. Jelovnici ovog restorana zasigurno nisu dosadni. Sigurni smo da će vas oduševiti njihove nespojivo-spojive kombinacije zbog čega ćete ovaj restoran iznova posjećivati.

rovinj_restoran-l,-lone-2

Tekst: Stella Denačić

0